Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Asumisoikeusasunnon asukkaaksi pääsee maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on 15 prosenttia asunnon kokonaishinnasta. Sen lisäksi asumisesta maksetaan käyttövastiketta, joka on verrattavissa vuokraan.

Asumisoikeusasunto pysyy asukkaalla niin kauan kuin hän haluaa. Kun asukas luopuu asunnosta, hänelle palautetaan alkuperäinen asumisoikeusmaksu korjattuna rakennuskustannusindeksin muutoksella.

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät kuitenkaan koske asumisoikeusasunnosta toiseen asumisoikeusasuntoon vaihtajaa tai yli 55-vuotiaita hakijoita.

Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?

Tuusula kuuluu Helsingin seudun yhteiseen asumisoikeusasuntojen hakualueeseen. Alueeseen kuuluvat myös Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Porvoo, Pornainen, Sipoo ja Vihti.

Tällä alueella on yksi yhteinen asumisoikeuden järjestysnumerojärjestelmä. Hakija voi hakea asumisoikeusasuntoa mistä tahansa alueeseen kuuluvasta kunnasta.

Asumisoikeusjärjestysnumeron hakeminen ja tarkistaminen tapahtuu Helsingin kaupungin Asumisoikeuspalvelut-verkkosivuilla.

1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää järjestysnumerot asumisoikeusasuntoihin ja järjestysnumerot muuttuvat määräaikaisiksi. Ennen tulevaa uudistusta haetut järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 asti.

Helsingin kiinteistöviraston asunto-osaston puhelinpalvelu asumisoikeusasunnon hakijoille p. 09 310 13032, ma–to klo 9–11.

Asumisoikeusjärjestysnumeron hakeminen

Järjestysnumeroa voi hakea:

  • Sähköisen asiointipalvelun kautta: Sähköinen asiointipalvelu. Palvelussa voi hakea uutta järjestysnumeroa tai tarkastaa jo olemassa olevaa. Asiointiin tarvitaan pankkitunnukset.
  • Verkkolomakkeella järjestysnumerohausta: Verkkolomake Tällöin ei tarvita pankkitunnuksia.

Järjestysnumeron toimittaa Helsingin kaupunki. Numeron saamisen jälkeen voi tutustua ja hakea haluamaansa asumisoikeusasuntoa suoraan asuntojen rakennuttajilta.

Hakemuksessa esitettyjen toiveiden mukaan talotoimijat tarjoavat hakijalle asuntoa järjestysnumeron perusteella: pienimmän järjestysnumeron omaavaa hakijaa esitetään asumisoikeuden saajaksi.

Asumisoikeusasuntoja Tuusulassa

Tuusulassa asumisoikeusasuntoja voi hakea seuraavilta toimijoilta:

Yrjö ja Hanna ASO-Kodit, Asoasunnot Uusimaa Oy
https://yrjojahanna.fi/asumisoikeusasunnot/
p. 040 457 6560

Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy
www.asuntosaatio.fi
p. 020 161 2280 

AVAIN Asumisoikeus Oy
www.avainasunnot.fi
p. 040 640 4800

Kanta-Suomen Asumisoikeusyhdistys
www.ksasumisoikeus.fi
p. 044 241 8874

TA-Asumisoikeus Oy
www.ta.fi/
p. 045 7734 3777