Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Asumisoikeusasunnon asukkaaksi pääsee maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on 15 prosenttia asunnon kokonaishinnasta. Sen lisäksi asumisesta maksetaan käyttövastiketta, joka on verrattavissa vuokraan.

Asumisoikeusasunto pysyy asukkaalla niin kauan kuin hän haluaa. Kun asukas luopuu asunnosta, hänelle palautetaan alkuperäinen asumisoikeusmaksu korjattuna rakennuskustannusindeksin muutoksella.

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät kuitenkaan koske asumisoikeusasunnosta toiseen asumisoikeusasuntoon vaihtajaa tai yli 55-vuotiaita hakijoita.

1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää järjestysnumerot asumisoikeusasuntoihin ja järjestysnumerot muuttuvat määräaikaisiksi. Ennen tulevaa uudistusta haetut järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 asti.

Asumisoikeusjärjestysnumeron hakeminen

Valkunnallisen asumisoikeusasuärjestysnumeroa voit hakea 1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA):

  • Sähköisen asiointipalvelun kautta: Sähköinen asiointipalvelu. Palvelussa voi hakea uutta järjestysnumeroa tai muuttaa hakijatietojasi. Asiointiin tarvitaan pankkitunnukset.
  • Paperisella lomakkeella: Asumisoikeusjärjestysnumero lomake Tulostettava lomake avautuu linkistä ja lomakkeen lopussa ohjeistus maksun suorittamiseen.

Järjestysnumeron saamisen jälkeen voit tutustua ja hakea haluamaasi asumisoikeusasuntoa suoraan asuntojen rakennuttajilta.

Hakemuksessa esitettyjen toiveiden mukaan talotoimijat tarjoavat hakijalle asuntoa järjestysnumeron perusteella: pienimmän järjestysnumeron omaavaa hakijaa esitetään asumisoikeuden saajaksi.

Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen muuttui 1.9.2023 – vanhat järjestysnumerot vanhenevat

Uuden asumisoikeuslain myötä järjestysnumeroa ei enää haeta kaupungista/kunnasta vaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (ARA). Määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään siirrytään vuoden 2023 aikana.

Vanha järjestysnumero

Helsingin kaupunki myöntää järjestysnumeroita 31.8.2023 saakka. Näitä järjestysnumeroita voi käyttää paikallisesti asumisoikeusasunnon hakemiseen 31.12.2023 saakka, jonka jälkeen ne vanhenevat.

Helsingin kaupungin myöntämillä asumisoikeusnumeroilla voit hakea Helsingin seudun yhteiseen asumisoikeusasuntojen hakualueeseen kuuluvista kunnista. Alueeseen kuuluvat Tuusulan lisäksi Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Porvoo, Pornainen, Sipoo ja Vihti.

Vanhoja järjestysnumeroita koskevat tiedustelut Helsingin kiinteistöviraston asunto-osaston puhelinpalvelu p. 09 310 13032, ma–to klo 9–11 tai asumisoikeus@hel.fi. Lisätiedot: Neuvontapalvelu

 

Uusi järjestysnumero ARAsta

1.9.2023 alkaen uusia järjestysnumeroita haetaan ARAsta. Uudella järjestysnumerolla voi hakea asumisoikeusasuntoa valtakunnallisesti kaikista niistä kunnista, joissa asuntoja on. ARAn järjestysnumero maksaa 9,20 euroa ja on voimassa kaksi vuotta.

1.1.2024 alkaen asuntoa voi hakea vain ARAn järjestysnumerolla.

Toimita asuntohakemus sekä tieto järjestysnumerosta sille asumisoikeusyhteisölle, jonka asunnoista olet kiinnostunut. 

Lisätietoja muutoksista:

• ARAn verkkosivut: Uusi asumisoikeuslaki
• sähköposti: asumisoikeus(at)ara.fi
• puhelimitse 029 525 0990 tiistaisin klo 9-11 ja keskiviikkoisin klo 12-14

Asumisoikeusasuntoja Tuusulassa

Tuusulassa asumisoikeusasuntoja voi hakea seuraavilta toimijoilta:

Yrjö ja Hanna ASO-Kodit, Asoasunnot Uusimaa Oy
https://yrjojahanna.fi/asumisoikeusasunnot/
p. 040 457 6560

Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy
www.asuntosaatio.fi
p. 020 161 2280 

AVAIN Asumisoikeus Oy
www.avainasunnot.fi
p. 040 640 4800

Aurinko Asot / Kanta-Suomen asumisoikeusyhdistys
aurinkoasot.fi
p. 044 241 8874

TA-Asumisoikeus Oy
www.ta.fi/
p. 045 7734 3777

 

Tuusulan kunnan asumisneuvojat auttavat asumiseen liittyvissä kysymyksissä.

Asumisneuvontaa nuorille ja aikuisille:

puh. 040 314 2241

Asumisneuvontaa ikääntyville:

puh. 040 314 3068