Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Asumisoikeusasunnon asukkaaksi pääsee maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on 15 prosenttia asunnon kokonaishinnasta. Sen lisäksi asumisesta maksetaan käyttövastiketta, joka on verrattavissa vuokraan.

Asumisoikeusasunto pysyy asukkaalla niin kauan kuin hän haluaa. Kun asukas luopuu asunnosta, hänelle palautetaan alkuperäinen asumisoikeusmaksu korjattuna rakennuskustannusindeksin muutoksella.

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät kuitenkaan koske asumisoikeusasunnosta toiseen asumisoikeusasuntoon vaihtajaa tai yli 55-vuotiaita hakijoita.

Asumisoikeusjärjestysnumeron hakeminen

Valkunnallisen asumisoikeusasuärjestysnumeroa voit hakea 1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA):

  • Sähköisen asiointipalvelun kautta: Sähköinen asiointipalvelu. Palvelussa voi hakea uutta järjestysnumeroa tai muuttaa hakijatietojasi. Asiointiin tarvitaan pankkitunnukset.
  • Paperisella lomakkeella: Asumisoikeusjärjestysnumero lomake Tulostettava lomake avautuu linkistä ja lomakkeen lopussa ohjeistus maksun suorittamiseen.

Järjestysnumerolla voi hakea asumisoikeusasuntoa valtakunnallisesti kaikista niistä kunnista, joissa asuntoja on. ARAn järjestysnumero maksaa 9,20 euroa ja on voimassa kaksi vuotta. 

Toimita asuntohakemus sekä tieto järjestysnumerosta sille asumisoikeusyhteisölle, jonka asunnoista olet kiinnostunut.

Hakemuksessa esitettyjen toiveiden mukaan talotoimijat tarjoavat hakijalle asuntoa järjestysnumeron perusteella: pienimmän järjestysnumeron omaavaa hakijaa esitetään asumisoikeuden saajaksi.

Lisätietoja:

• ARAn verkkosivut: Uusi asumisoikeuslaki
• sähköposti: asumisoikeus(at)ara.fi
• puhelimitse 029 525 0990 tiistaisin klo 9-11 ja keskiviikkoisin klo 12-14

Asumisoikeusasuntoja Tuusulassa

Tuusulassa asumisoikeusasuntoja voi hakea seuraavilta toimijoilta:

Yrjö ja Hanna ASO-Kodit / Asoasunnot Yrjö ja Hanna Oy
https://yrjojahanna.fi/asumisoikeusasunnot/
p. 040 457 6560

Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy
www.asuntosaatio.fi
p. 020 161 2280 

AVAIN Asumisoikeus Oy
www.avainasunnot.fi
p. 040 640 4800

Aurinko Asot / Kanta-Suomen asumisoikeusyhdistys
aurinkoasot.fi
p. 044 241 8874

TA-Asumisoikeus Oy
www.ta.fi/
p. 045 7734 3777

 

Tuusulan kunnan asumisneuvojat auttavat asumiseen liittyvissä kysymyksissä.

Asumisneuvontaa nuorille ja aikuisille:

puh. 040 314 2241

Asumisneuvontaa ikääntyville:

puh. 040 314 3068