Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeus on vaihtoehto asunnon ostamiselle tai vuokraamiselle. Asukas maksaa 15 % asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna sekä kuukausittain käyttövastiketta. Käyttövastike perustuu omakustannusperiaatteeseen. Asumisoikeusasuntoon sijoitetun rahan arvo säilyy, sillä asumisoikeusmaksu palautetaan indeksillä korjattuna, kun asunnosta muutetaan pois.

Tuusulassa on yli 600 asumisoikeusasuntoa, yksiöistä isoihin perheasuntoihin.


Tuusulan kunnan asumisoikeusasiat hoidetaan 1.1.2015 alkaen Helsingin kiinteistöviraston asunto-osastolla

Tiedote 29.12.2014

ASUMISOIKEUDEN MARKKINA-ALUE LAAJENTUNUT SEUDULLISEKSI JA VIRANOMAISTEHTÄVÄT KESKITETTY HELSINKIIN 1.1.2015 ALKAEN

Helsingin seudulle yhteinen asumisoikeuden markkina-alue

Asumisoikeuden markkina-alue on laajentunut koko Helsingin seutua koskevaksi. KUUMA-kunnat, joihin kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula, Pornainen ja Vihti, liittyvät Helsingin, Espoon ja Vantaan kanssa yhteiseen markkina-alueeseen 1.1.2015. Kerava on liittynyt alueeseen vuotta myöhemmin, 1.1.2016.

Vuoden 2015 alusta lähtien Helsingin seudulla on yksi, yhteinen asumisoikeuden järjestysnumerojärjestelmä. Uusilla numeroilla voi hakea asumisoikeutta mistä tahansa markkina-alueeseen kuuluvasta kunnasta. Poikkeuksena Kerava, joka toimii vielä vuoden 2015 entiseen tapaan omalla alueellaan ja omalla numerojärjestelmällä ja Pornainen, jossa ei ole toistaiseksi asumisoikeusasuntoja.

Kunnista aiemmin haetuilla numeroilla on kuitenkin etusija siinä kunnassa, josta se on haettu. Näin vanhat numerot pysyvät voimassa uudistusta edeltävillä, vanhoilla markkina-alueilla.

Asumisoikeuden viranomaistehtävät keskitetty pääosin Helsingin kaupungille

Markkina-alueen asumisoikeuden viranomaistehtävät on keskitetty Helsinkiin, kiinteistöviraston asunto-osastolle. Espoo hoitaa asumisoikeuden viranomaistehtävät omana työnä liittyen kuitenkin yhteiseen markkina-alueeseen.  

Asunto-osaston puhelinpalvelu asumisoikeusasunnon hakijoille numerossa 09 310 13032 (ma-pe klo 9-15).

Yhteystiedot:
Kiinteistövirasto, asunto-osasto
Hämeentie 3, 4.krs,
PL 2201
00099 Helsingin kaupunki

Lisätietoja asumisoikeusasioista osoitteessa www.hel.fi /asuminen & ympäristö/asumisoikeus.

Asumisoikeusjärjestysnumeron hakeminen

Järjestysnumeroa voi hakea kolmella eri tavalla:

  • Sähköisen asiointipalvelun kautta. https://asiointi.hel.fi/wps/portal/asiointi. Palvelussa voi hakea uutta järjestysnumeroa tai tarkastella jo olemassa olevaa. Asiointiin tarvitaan pankkitunnukset.
  • Verkkolomakkeella järjestysnumerohausta, osoitteella www.hel.fi/ asuminen & ympäristö/asumisoikeus. Tällöin ei tarvita pankkitunnuksia.
  • Täyttämällä tulostettavan järjestysnumerohakemuksen ja toimittamalla sen lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.