Jokelan Tiilitehdas

Paikassa: Nukarintie 5, Jokela

Kiehtova Jokelan tiilitehdas oli alan ensimmäinen suuryritys Suomessa. Se aloitti toimintansa 1874. 1930-luvulle asti tiilitehdas ja sen maatila oli Jokelan suurin työnantaja ja se työllisti jopa 200 henkeä. Tiilitehtaan alue savenottoalueineen levittäytyi laajalle alueelle rautatien molemmilla puolilla. Tänä päivänä Jokelan monet lammet ovat pohjaveden täyttäminä merkkejä savennostosta ja ovat nykyisellään puistojen kaunistuksena ja uimapaikkoina. Lammesta nostettu savi jatkaa elämäänsä monissa Helsingin keskustan arvorakennuksissa.

Jokelan suurmies Paul Chmelewski hankki tehtaan koko osakekannan, kasvatatti ja kehitti tehdasta. Hän muun muassa suunnitteli ja rakensi rengasuunin, joka patentoitiin monessa maassa. Chmelewski rakennutti perheelleen komean talon, Jokelan kartanon, joka on myös Tarinoiden Talot tapahtuman vierailukohde. Tiilitehtaan yhteyteen hän perusti myös ison maatilan. Hän ylläpiti 1800-luvun lopulla paikkakunnan kestikievaria, vaikutti postitoimipaikan perustamiseen ja perusti Jokelaan ensimmäisen kansakoulun.

Jokelassa on toiminut muun muassa kolme tiilitehdasta, tulitikkutehdas sekä pumpulitehdas. Suomen ensimmäinen ratayhteys edesauttoi teollisuuden kehittymistä ja se kulki Hämeenlinnasta Helsinkiin. Jokelan rautatieasema valmistui tälle linjalle vuonna 1875.

Nykyisin Tiilitehdas on elävä tapahtumakeskus ja kesäravintola. Vuonna 1874 perustettu tiilitehdas on pullollaan kultaisten vuosikymmenten teollisuusromantiikkaa, ja tarjoaa toiminnalle runsaan tunnelmalliset puitteet. Tiilitehtaan toimintaa pyörittää Jokelan Elävän Alakulttuurin Kehitysyksikkö, eli Jekku ry.

Jekku ry:n tapahtumakeskuksen myötä vanha tehdas on herännyt eloon ja se jatkaa uutta elämäänsä arvokkaana ja virkistävänä osana Jokelan kyläyhteisöä. Kulttuuritapahtumat, rokkifestarit, työpajat, tiilitehdasnäyttely sekä ravintola keräävät suuret määrät ihmisiä. Toimintaa kuvaa parhaiten luovuus, innokkuus ja tahtotila. Jos on tahtoa, on myös tie – kiteyttää Jonas Jönsson Jekku rystä.

Toiminnan ohessa Jekku ry huoltaa tiilitehtaan museoituja rakennuksia. Talven 21/22 aikana uunin suojarakennukseen veistettiin uudet puiset vesikourut ja keväällä 2022 aloitettiin kuivaamon vakkien kunnostaminen. Massiiviset kuivaamon ovet kunnostettiin ja nostettiin takaisin alkuperäisille paikoilleen. Rakennusten ja tiilitehtaan miljöön kunnossapito on arvokasta kulttuurityötä. Tiilitehdas on valtavan tärkeä paikka varsinkin Jokelan kyläyhteisölle ja pidämme ensiarvoisen tärkeänä, että rakennus on käytössä ja siitä pidetään huolta. Yhtä lailla pidämme tärkeänä, että tiilitehdasmuseota pidetään avoimena kaikille tehtaan historiasta kiinnostuneille – Jonas kertoo.

– Rakennusten ja tiilitehtaan miljöön kunnossapito on arvokasta kulttuurityötä. Tiilitehdas on valtavan arvokas kohde varsinkin Jokelan kyläyhteisölle ja pidämme ensiarvoisen tärkeänä, että rakennus on käytössä ja siitä pidetään huolta. Yhtä lailla pidämme tärkeänä, että tiilitehdasmuseota pidetään avoimena kaikille tehtaan historiasta kiinnostuneille, Jonas kertoo.

Tarinoiden Talot -tapahtumassa Tiilitehdas palvelee asiakkaitaan terassilla ja ravintolassa. Baarin monipuolisen olut- ja viinivalikoiman lisäksi tarjolla on alkoholittomia virvoitusjuomia, kuten inkivääriolutta, lime-minttu-limonaatia, vissyä jne. sekä ruokaa vaihtuvien street-food-toimijoiden mukaan.

https://www.ravintolatiilitehdas.com/

https://www.instagram.com/ravintolatiilitehdas/?hl=fi

Tapahtuma Tiilitehtaan edustalla

 

Näkymä sisätiloista