Yhteystiedot

Pääkirjasto: 
lapset.kirjasto(at)tuusula.fi
puh. 040 314 3444

Jokelan kirjasto:
jokelankirjasto(at)tuusula.fi
puh. 040 314 4040

Kellokosken kirjasto:
kellokoskenkirjasto(at)tuusula.fi
puh. 040 314 4245

Kirjastoauto: 
kirjastoauto(at)tuusula.fi
puh. 040 314 3426

Tuusulan varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatussuunnitelma Taika Kultsu.

Palvelut varhaiskasvatusikäisille

Kirjaston tarjoamat palvelut varhaiskasvatusikäisille ovat osa Tuusulan varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatussuunnitelmaa eli Taika Kultsua.

Koronavirustilanteen vuoksi tapahtumia järjestetään tällä hetkellä vain etänä.

Satumatkat
Taaperotuokiot
Kirjastokinot
Kirjastoretki esikoululaisille
Kirjastopyörä kylään!
Satudiplomi
Nukketeatteri Kikatus
Aineistopaketit
Näyttelyt
Kirjastokortti varhaiskasvatusryhmälle
Poistokirjat

 

Satumatkat

Satumatka on elämys lorujen, satujen ja kertomusten parissa. Se soveltuu erityisesti yli 3-vuotiaille lapsille. Kesto on noin 30 minuuttia. 

Kaikille avoimia satumatkoja järjestetään aamupäivisin kerran kuussa Jokelan kirjastossa klo 10.  

Kevätkauden aikataulu julkaistaan joulukuussa ja syyskauden toukokuussa.

Kaikkia varhaiskasvatusryhmiä pyydetään ilmoittautumaan kirjastolle etukäteen. 

Satumatkoja järjestetään myös tilauksesta. Ottakaa yhteyttä kirjastoon, niin sovitaan aika. 

Kaikissa kirjastoissa järjestetään myös satumatkoja iltaisin 1-2 kertaa kuussa. 

 

Taaperotuokiot

Taaperotuokio on hetki lorujen, leikkien ja laulujen parissa. Se soveltuu 1-3 –vuotiaille. Kesto on noin 20 minuuttia. 

Taaperotuokioita järjestetään säännöllisesti pääkirjastossa kerran kuussa. Niitä järjestetään myös tilauksesta.

Kevätkauden aikataulu julkaistaan joulukuussa ja syyskauden toukokuussa.

Kaikkia varhaiskasvatusryhmiä pyydetään ilmoittautumaan kirjastolle etukäteen.

 

Kirjastokinot 

Pääkirjastossa, Jokelan kirjastossa ja Kellokosken kirjastossa järjestetään kuukausittain lasten elokuvatuokioita. Lapset ovat tervetulleita vanhempien tai perhepäivähoitajien seurassa, samoin päiväkotiryhmät. Suositusikä: yli 3-vuotiaat. Kesto on noin 30 minuuttia. 

Kevätkauden aikataulu julkaistaan joulukuussa ja syyskauden toukokuussa. 

Kaikkia ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan joko sähköpostitse tai puhelimitse. Ilmoittautuminen avautuu noin viikkoa ennen elokuvatuokiota. 

Kirjastokinoja järjestetään myös tilauksesta.

Kirjastoautossa järjestetään kesäkuussa elokuvanäytöksiä päiväkodeilla. Jos haluatte elokuvanäytöksen päiväkodille, ottakaa yhteyttä kirjastoautoon. 

 

Kirjastoretki esikoululaisille

Esiopetusryhmille järjestetään kirjastoretki, jonka aikana tutustutaan kirjastoon, sen palveluihin ja lukemiseen. Kirjastoretkeen kuuluu myös pieni satumatka ja satudiplomin esittely. Sopikaa aika kirjaston henkilökunnan kanssa.


Kirjastopyörä kylään!

Päiväkodit noin kolmen/neljän kilometrin säteellä pääkirjastosta voivat pyytää kirjastopyörän kylään touko-kesäkuussa ja elo-syyskuussa. Vierailuun sisältyy satumatka ja mahdollisuus lainata aineistoa. Sopikaa aika pääkirjaston henkilökunnan kanssa. 

 

Satudiplomi

Satudiplomi on tarkoitettu varhaiskasvatusryhmien lukuharrastuksen tukemiseen. Myös perheet voivat suorittaa Satudiplomin.  Satudiplomin saa lukemalla tai kuuntelemalla kymmenen kirjaa. Tuusulassa hyödynnetään Helmet-kirjastojen Satudiplomia.

Tehkää luetuista kirjoista vapaamuotoinen koontilista tai voitte tulostaa lomakkeen ja täyttää sen. Ryhmät saavat yhteisen Satudiplomin. 

Varhaiskasvatusryhmät voivat pyytää satumatkan suoritettuaan Satudiplomin. Sopikaa aika kirjaston henkilökunnan kanssa.

Pellavan päiväkodissa suoritettiin Satudiplomia. Tarkemman kuvauksen voi lukea Taika Kultsun sivuilta: Satudiplomi innostaa lukemaan varhaiskasvatuksessa aukeaa uuteen ikkunaan.

 

Nukketeatteri Kikatus: Kanarouva Kaakerros

Kirjastoauto Kirren oma nukketeatteri esittää näytelmän Kanarouva Kaakerros. Sitä esitetään syksyllä ulkonäytöksenä kirjastoauton reitin päiväkodeilla. Esityksen voi varata kirjastoauton henkilökunnalta.

Kanarouva on kyllästynyt arkeen ja haluaa lähteä kaupunkiin ostamaan itselleen keväthattua. Ostosreissu ei kuitenkaan suju aivan suunnitellusti, vaan matkalla on monia mutkia. Tekeekö uusi keväthattu kanarouvan taas iloiseksi ja pääseekö hän turvallisesti takaisin kotiin? Lämminhenkinen tarina muistuttaa siitä, mikä elämässä on todella tärkeintä.


Aineistopaketit 

Varhaiskasvatusryhmät voivat pyytää aineistopaketin tietystä aiheesta. Aineisto voi olla kirjoja, pelejä, musiikkia, elokuvia ja lehtiä. Toiveet tulee esittää mielellään kaksi viikkoa ennen kuin aineisto tarvitaan. Päiväkoteja, joilla kirjastoauto käy, pyydetään ottamaan huomioon kirjastoauton aikataulut. 

 

Näyttelyt 

Varhaiskasvatusryhmät voivat pitää näyttelyitä kirjastoissa. Näyttelyaika voi olla enintään kuukausi. Kannattaa varata näyttelyaika hyvissä ajoin. Päiväkodin henkilökunta vastaa näyttelyn pystytyksestä ja purkamisesta. Kirjasto voi tarvittaessa auttaa näyttelyn markkinoinnissa. Päiväkoti voi halutessaan pitää näyttelyn avajaiset. Kirjasto tarjoaa tilan. Sopikaa avajaiset kirjaston henkilökunnan kanssa. Avajaiset tulee pitää kirjaston aukioloaikana. Mahdolliset kutsut ja tarjoilut ovat päiväkotien vastuulla. 


Kirjastokortti varhaiskasvatusryhmälle 

Varhaiskasvatusryhmä voi saada yhteisökortin kirjaston asiakaspalvelusta tai kirjastoautosta. Kirjastokortti oikeuttaa vain yhteisökäyttöön tarkoitetun aineiston lainaamiseen. 

Yhteisökortin saaminen edellyttää vastuuhenkilön nimeämistä. Yhteisökortin vastuuhenkilönä voi toimia kuka tahansa kyseisessä laitoksessa työskentelevä henkilö. Yhteisökortilla lainatun aineiston laina-aika on 6 viikkoa. 

Yhteisökortit ovat määräaikaisia, niiden voimassaoloaika on yksi vuosi myöntöpäivästä. Tämän jälkeen korttia ei voi käyttää ennen kuin yhteystiedot ja vastuuhenkilön tiedot on tarkastettu ja kortti aktivoitu uudelleen. 

 

Poistokirjat 

Päiväkodit voivat saada poistokirjoja. Jos haluatte poistokirjoja esim. askarteluun, ottakaa yhteyttä kirjastoon. Poistokirjoja voidaan toimittaa myös kirjastoauton matkassa päiväkodeille.