Monio tuo lisää tuntuvia taide-elämyksiä Tuusulaan

Näkymä Monion viereiseltä Varuskunnanaukiolta.


Lukio ja kulttuuritalo Monio tarjoaa uudenaikaiset puitteet oppimiselle ja harrastamiselle.

Uusi hieno lukio – ja samalla kulttuuritalo

Tuusulan kunta uusii palveluverkkoaan siksi, että se haluaa turvata terveet ja turvalliset tilat kaikille lapsille, nuorille ja aikuisille. Rykmentinpuistoon rakentuvan Monion myötä Tuusula saa paitsi uuden hienon lukion niin kulttuurikunnan arvolle sopivan kulttuuritalon. Lukio ja kulttuuritalo Monio tarjoaa kaikenikäisille asukkaille mahdollisuuden uuden oppimiseen ja kutkuttaviin kulttuurijuttuihin. Eri käyttäjäryhmät on otettu alusta asti mukaan Monion suunnitteluun. Vaikuttamaan ovat päässeet opettajat ja opiskelijat lukiosta, Tuusulan Opistosta ja kuvataidekoulusta sekä musiikkiopistolta, kulttuuritoimijat, päätöksentekijät ja kunnan työntekijät.

Pitkälti puurakenteinen Monio kohoaa Hyrylän keskustaan

Hirsiseinäinen ja pitkälti puurakenteinen Monio kohoaa Hyrylän keskustaan, hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Monio on sekoitus modernia teknologiaa ja historiallisia vaikutteita. Esimerkiksi rakennuksen tiiliverhoilu ja kattojen muodot muistuttavat alueella toimineesta vanhasta varuskunnasta. Tilojen suunnittelussa tärkeitä teemoja ovat olleet toimivuus, terveellisyys ja muunneltavuus. Rakentaminen tapahtuu sääsuojan alla, jotta riski rakenteiden kostumiseen työmaa-aikana on mahdollisimman pieni, ja käytettävät materiaalit ovat pääosin uusiutuvia. Monio tulee lämpiämään hiilineutraalilla kaukolämmöllä ja rakennuksessa käytetään vihreää sähköä.

Uudenaikaiset puitteet oppimiselle ja harrastamiselle

Monio tarjoaa uudenaikaiset puitteet oppimiselle ja harrastamiselle: Monioon tulee perinteisten luokkahuoneiden sijaan muunneltavia tiloja. Avoimen oppimisympäristön lisäksi rakennetaan oppilaiden toiveesta rauhallisia soppia ryhmätöille ja itsenäiseen opiskeluun. Puitteet tukevat parhaalla mahdollisella tavalla uudistunutta opetussuunnitelmaa. Suuremmat tilat mahdollistavat lukion opiskelijamäärän kasvattamisen, ja kurssitarjontaa voidaan lisätä ja monipuolistaa. Tiimilukiotoiminnan myötä myös opiskelijat ottavat aktiivisesti osaa koulun kehittämiseen ja toiminnasta saadaan siten opiskelijoiden näköistä. Saman katon alle muuttavat paitsi Tuusulan lukio myös Tuusulan Opisto, Tuusulan kuvataidekoulu sekä Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto. Tilat avaavatkin uusia yhteistyön mahdollisuuksia. Kulttuurikeskuksena Monio tarjoaa palveluita kaikille asukkaille. Avoin kahvila ja rakennuksen salit mahdollistavat esimerkiksi konserttien järjestämisen.

Tuntuvia taide-elämyksiä

Moniosta tulee paitsi lukio, niin myös kaikkien kuntalaisten yhteinen kulttuuritalo ja olohuone. Monio houkuttelee nuoria hakeutumaan oman kylän lukioon, jossa on hyvät puitteet opiskelulle ja monipuolinen kurssitarjonta. Samalla Monio vahvistaa Tuusulan asemaa kulttuurikuntana ja edesauttaa yhteistöllistä elämää kotikunnassa. Monio tarjoaa tuntuvia taide-elämyksiä: Tiloissa voidaan järjestää erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, messuja, näyttelyitä ja yritystilaisuuksia. Tällaisia tiloja Tuusulaan on kaivattu jo pitkään. Monio on Tuusulan historian suurin rakennushanke. Rakentaminen käynnistyi kesällä 2021.

Toiminnan aloitus: syksy 2023

Sijainti:
Lukio ja kulttuuritalo Monio
Pataljoonantie 6
04300 Tuusula

3 tiedostoa
Uusin 23.9.2021
5 tiedostoa
Uusin 4.10.2022
1 tiedosto
Uusin 4.2.2022
1 tiedosto
Uusin 19.11.2021
3 tiedostoa
Uusin 6.7.2022
4 tiedostoa
Uusin 3.10.2022