Hyrylän yläasteen 7. -luokkalaiset tekevät valinnaisainevalinnat 8. ja 9. luokalle maalis-huhtikuun aikana. Oppilaille esitellään valinnaisaineita ja valintamenettelyä  ennen valintojen tekemistä. Koska valinnaisuus on muuttunut entisestä uuden opetussuunnitelman myötä ja erityisesti arvioinnissa on merkittäviä eroja vanhaan, suositellaan huoltajien osallistuvan vanhempainiltaan. Vanhempainillan ajankohta ilmoitetaan lähiaikoina.

Valinnaisaineet valitaan kahdessa osassa:

  1. Kaikki valitsevat yhden taito- ja taideaineiden valinnaisen (yksi aine, 2 vuosiviikkotuntia).
  2. Toisessa vaiheessa valitaan muut valinnaisaineet (kaksi ainetta, yhteensä 4 vuosiviikkotuntia). Ryhmiä perustetaan oppilaiden valintojen perusteella. Kaikkia valintatoiveita ei ole mahdollista toteuttaa ja siitä syystä kaikki tekevät myös kaksi varavalintaa. Jos oppilas on urheiluluokalla tai hän opiskelee pitkänä kielenä ranskaa tai saksaa, niin yleisvalmennus ja pitkä kieli valitaan tässä toisessa vaiheessa.

Kurssitarjottimen demoversio on avataan oppilaiden Wilmaan ennen varsinaisia valintoja. Demoversiolla voi harjoitella kurssivalintojen tekemistä varsinaisiin valintoihin asti.

Valinnaisuus on esitelty tarkemmin valinnaisaineoppaassa