Aiheita etsimässä (kuvataide)

Varmasti kaikilla taiteilijoilla on hetkiä, jolloin he miettivät työhuoneessaan tulevien teostensa aiheita. Myös Pekka Halonen pohti aiheita, vaikka hän tunsi hyvin oman kiinnostuksensa. Yleensä Haloseen on yhdistetty suomalaisen luonnon ja kansan kuvaaminen, mutta millaisia teoksia sitten niistä tekisikään. Oli pohdittava sommittelua, värivalintoja, yksityiskohtia, mallien sopivuutta aiheeseen, kuvan kokoa, sääolosuhteita - aivan loputtomaksi käy tuo lista. Parhaiten Halosen aiheiden jäljille pääsee katselemalla hänen teoksiaan.

Tehtäväidea:

Etsikää eri lähteistä Pekka Halosen maalauksia, jonka jälkeen jokainen lapsi voi valita niitten joukosta mieleisensä. Älkää näyttäkö toisillenne valitsemaanne teosta, vaan yrittäkää arvata, minkä teoksen jokainen on valinnut itselleen. Kysymys voi olla esimerkiksi seuraava: Onko teoksessa lunta?

Esimerkkejä Pekka Halosen tunnetuista maalauksista

Pekka Halosen maalaus Neiet niemien nenissä, 1895, yksityiskokoelmaKeväällä Pekka Halosen mielessä oli uusi aihe, uusi suuri teos. Tämä teos ei olisikaan enää realistinen kansankuvaus vaan runollinen ilmaus hänen omasta onnestaan - olihan Pekka juuri avioitunut Maijan kanssa (v. 1895). Eikä tässä kaikki vaan teos olisi myös hänen persoonallinen näkemyksensä kalevalaisesta maisemasta, jonka ensi tulkkina Akseli-ystävä oli jo ollut (Akseli Gallen-Kallela). Sopivaa maalauspaikkaa Halonen etsi kauan ja hartaasti. Aina välillä oli tuntunut sopiva paikka löytyvän, mutta viimein Paltamon Kivesjärvi valikoitui sopivimmaksi. Paikka oli ihmeellisen kaunis, vanhoja puita ja sopivaa rantaa oli taustaksi. Etummaisen nuoren neidon mallina oli Maija-rouva, yllään upouusi Jääsken pukunsa. Ilmat olivat lämpimät ja kauniit, joten maalaamista saattoi jatkaa ahkerasti. Elokuun lopulla kylmeni, mikä pakotti seurueen siirtymään Lapinlahdelle, jossa teos viimeisteltiin. Lyyli-sisko oli tällöin taimmaisen neidon mallina.

Lisätehtävä oheisen linkin takaa:

Itkeviä lehmiä