Kuvaa uusiksi – jälleenkuvausta kotikulmilla
Paikat ja rakennukset elävät ajassa. Ne muokataan sopiviksi uusiin tarpeisiin, mainoskyltit seinällä vaihtuvat ja maisema ympärillä muuttuu – ja kaikki tämä näkyy valokuvissa.
Jälleenkuvaamalla tallennetaan sitä, miltä vanhojen kuvien paikalla näyttää nyt, ja päästään näin tutkimaan maisemien muutosta. Hankkeen aikana järjestettiin kävelyitä, joissa kierrettiin yhdessä jälleenkuvaamassa osallistujakuntien alueen museoiden kuvista koostuvia reittejä. Hyvinkään kaupunginmuseon, Keravan museopalveluiden, Nurmijärven museon, Mäntsälän museotoimen, Riihimäen kaupunginmuseon ja Tuusulan museon yhteinen jälleenkuvaushanke toteutettiin syksystä 2021 kevääseen 2022 ja se oli Museoviraston innovatiivisten hankkeiden tuella rahoitettu.
Kävelyreitit on julkaistu myös omatoimikierroksina, joilla voi kiertää itsenäisesti jälleenkuvaamassa ja tutustumassa paikallishistoriaan. Tältä sivulta löytyvät linkit Tuusulan alueen kierroksiin Hyrylässä ja Kellokoskella. Muiden osallistujakuntien kierrokset ovat Ajapaikissa tunnisteella Kuvaa uusiksi ja hankkeen sivuilla.
Kuvaamiseen ja vanhojen kuvien paikantamiseen käytetään Android-puhelimissa toimivaa ilmaista Ajapaik-sovellusta (ladattavissa Google Playsta). Voit kuitenkin myös kuvata myös muilla puhelimilla tai kameralla käyttäen apuna Ajapaikin selainversiota >>
Hyrylän jälleenkuvaus
Miten Kauppatien näkymät ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa? Pystytkö kuvittelemaan ortodoksikirkon hahmon mäelle?
Hyrylän historiaa on määrittänyt sijainti kahden vilkkaan maantien risteyksessä. Venäjän keisarikunta sijoitti Krimin sodan seurauksena joukkoja strategisesti tärkeälle paikalle vanhan Saksan puustellin eli sotilasvirkatalon maille ja näin alkoi vuonna 1855 Hyrylän historia varuskuntapaikkakuntana.
Omatoimikierroksella kuvataan Hyrylän vanhaa keskustaa ja varuskunta-aluetta. Molemmat ovat kokeneet vuosikymmenien saatossa muutoksia ja menneestä on jäljellä paloja siellä täällä.
Katso Kuvaa uusiksi -kierroksen kuvat Hyrylästä >>
Lisätietoa kuvauskohteista hankkeen sivuilla
kuvaauusiksi.wordpress.com/2021/10/21/omatoimikierros-hyryla/
Kellokosken jälleenkuvaus
Kellokosken kierroksella liikutaan kylän keskellä olevan patoaltaan ympärillä, jossa on säilynyt kaksi hyvin erilaista miljöötä. Patoallas itsessään on syntynyt Keravanjokeen ruukin voimanlähteeksi. Kuten monen muun keski-uusimaalaisen taajaman, myös Kellokosken menestykseen on vaikuttanut hyvä sijainti vanhan kulkureitin varrella.
Kellokosken kartano alkoi kasvaa 1700-luvun jälkipuoliskolla ja se loi ympärilleen peltojen ja torppien verkoston, joka kasvoi kyläksi. Se perusti vuonna 1795 kosken rannalle, maantien varrelle perusti rautaruukin. Myöhemmin ruukin ja kartanon tiet erosivat, ja 1915 kartanon mailla aloitti toimintansa piirimielisairaala, joka yhtä lailla hyötyi hyvistä liikenneyhteyksistä.
Ruukin ja sairaalan alueiden alkuperäiset käyttötavat ovat jo historiaa. Ruukkialue on saanut uuden elämän, ja siellä kukoistavat erilaiset pienet yritykset. Sairaalan alueelle pohditaan uutta käyttöä. Jälleenkuvauskierros liikkuu näillä muuttuneilla ja muuttuvilla alueilla.
Katso Kuvaa uusiksi -kierroksen kuvat Kellokoskelta >>
Lisätietoa kuvauskohteista hankkeen sivuilla
kuvaauusiksi.wordpress.com/2022/04/19/kellokoski/
Kuvaa uusiksi -resepti
Haluatko järjestää itse jälleenkuvauskävelyn? Lataa resepti Kuvaa uusiksi -kierrosten järjestämiseen: Kuvaa uusiksi resepti (pdf) >>