Rakas Taloni

– Talo on persoona, jolla on oma henki. Sille kerrotaan ja tiedotetaan menot sekä tullessa sanotaan: heippa Rakas koti.

Suville on kunnia-asia olla talon huolenpitäjä ja pitää se kunnossa seuraaville sukupolville, tuleville asukkaille. Suvin talo on nimeltään Rakas taloni, myös talon pankkilaina on nimetty näin.

Puutarhassa on nurmea, hiukan yli kasvanut kuusiaita, suuri tammi sekä omenapuita.

Vahvat kiviperustukset

Vuonna 1926 ”Kivikeisari”, rakennusmestari ja kirvesmies Emil Järvenpää rakensi Jokivarrentien talon jykeville kiviperustuksille.  Kivestä riitti vielä nykyisin käytössä oleviin aidan pylväisiin, jotka toivottavat vieraat tervetulleiksi pihaan.

1940-luvulla Kalle Helenius rakensi yläkertaan vuokrattavan asunnon ja vietti poikamiehen elämää. Hän myös rakensi pihasaunan ja vajan. Vintillä on Kallen kalentereita vuosilta 1941–1966. Kallen kirjeenvaihtoa Yksinäiset ystävät r.y.n rekisterissä oleville naisille on päässyt museon näyttelyyn.

Teemun ja Mian muuttaessa taloon he kunnostivat sen katon ja toivat sisään kunnallistekniikan: veden, viemärin sekä uusitun sähköistyksen arjen helpottamiseksi. Remontissa talo sai myös uudet pinkopahvit, nupinaulat, liisterinauhat ja tapetit – talon alkuperää kunnioittaen.

Kun sisäpuoli oli saanut uudet pinnat, Stella ja Kari tekivät vuorostaan julkisivuremontin museoviraston avustaessa rimoissa ja laudoissa.

Ikkunakorjauskurssin jälkeen Suvi ryhtyy työstämään perinneikkunoita. Talon kaunis julkisivu on luokiteltu kulttuurimaisemaksi ja sitä kunnioittaen remontti tehdään.

– Talo luo tunteen, että meitä asukkaita rakastetaan. Joka päivä on ilo mennä kotiin. Tuntuu hyvältä, kun on osa tämän talon tarinaa.

– Kun tulin katsomaan taloa, niin eteisen kattolistan jiiri valloitti minut tarkkuudellaan. Ulkona kellarin oven paikalla oli aaltopelti, johon oli maalattu iso sydän. Harrastan bongata sydämiä, joten tämä oli merkki minulle. Kun istuin portailla, siinä oli hyvä olla.

– Tämä oli rakkautta ensi silmäyksellä – tunneside.

 

Talo ulkoapäin

Näkymä kuistille