Seitsemän veljestä

Seitsemää veljestä pidetään yhtenä suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksista. Se ilmestyi keväällä vuonna 1870 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisemana. Kiven pettymykseksi teos julkaistiin neljän vihon painoksena. Tiedämme, että Kivi aloitti teoksen kirjoittamisen jo 1860-luvun alkuvuosina ja hän kirjoitti sen ainakin kolmeen kertaan.

Kivi toivoi kirjaltaan luonnollisesti menestystä, mutta myös rahallista tuloa voidakseen maksaa kertyneitä velkojaan pois. On siten varsin ymmärrettävää, että August Ahlqvistin murskakritiikki oli valtava takaisku.

Suomen kielen professorilla oli erilainen käsitys suomen kielestä ja kansasta kuin Kivellä. Kiven kirjallinen tyyli, sanavalinnat ja tapa kuvata kansaa olivat karkeita ja ne olivat kaukana ihanteellisuudesta. Jokainen teokset lukenut ehkä muistaa ne hetket, jolloin veljekset tappelivat Toukolan veljesten kanssa, karkasivat koulusta ja ampuivat Viertolan isännän härät. Lyhyen oppimäärän teoksesta voi kätevästi saavuttaa lukemalla Mauri Kunnaksen teoksen Seitsemän koiraveljestä.

Seitsemän veljestä on moniulotteinen romaani, jota voidaan tarkastella useasta eri suunnasta. Tässä oppimateriaalissa keskitytään kirjan seitsemään sankariin ja sen kiehtoviin tarinoihin. Molemmissa osioissa on tehtäviä.

Lisää aiheesta löydät esimerkiksi Melon Arbus Productions Ky:n ja Nurmijärven kirjasto- ja kulttuuripalveluiden yhteistuotannosta Seitsemän veljestä.