Seitsemän veljestä

Seitsemän veljestä -kirjoja Tuusulan kirjaston kokoelmistaSeitsemää veljestä pidetään yhtenä suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksista. Se ilmestyi keväällä vuonna 1870 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisemana. Kiven pettymykseksi teos julkaistiin neljän vihon painoksena. Tiedämme, että Kivi aloitti teoksen kirjoittamisen jo 1860-luvun alkuvuosina ja hän kirjoitti sen ainakin kolmeen kertaan.

Kivi toivoi kirjaltaan luonnollisesti menestystä, mutta myös rahallista tuloa voidakseen maksaa velkojaan pois. On siten ymmärrettävää, että August Ahlqvistin toistuvat murskakritiikit olivat valtavia takaiskuja. Käytännössä tämä johti siihen, että teos laitettiin takavarikkoon kolmeksi vuodeksi aina vuoteen 1873 saakka. 

Lyhyen oppimäärän teoksesta voi kätevästi saavuttaa lukemalla Mauri Kunnaksen teoksen Seitsemän koiraveljestä, joka onnistuu tuomaan esille Kiven teoksen huumorin ja yhteiskuntakritiikin. Ikimuistoisia ovat ne hetket, jolloin veljekset karkasivat lukkarin koulusta, tappelivat Toukolan veljesten kanssa ja ampuivat Viertolan isännän härät. 

Seitsemän veljestä on moniulotteinen romaani, jota voidaan tarkastella useasta eri suunnasta. Tässä oppimateriaalissa keskitytään kirjan seitsemään sankariin ja sen kiehtoviin tarinoihin.