Vesi- ja jätevesilaskutus

Laskutus:

p. 040 314 3578 (ark. 9-15)

sähköp. vesihuoltolaitos@tuusula.fi

Vesi- ja jätevesilaskutus koostuu perusmaksuista ja käyttömaksuista.

Tuusulan Veden asiakkaat saavat vuodessa pääsääntöisesti neljä arvio- tai tasauslaskua. 

Perusmaksu

Perusmaksu on kiinteistökohtainen vesimittarikokoon perustuva kiinteä maksu ja sitä laskutetaan sekä vedestä, että jätevedestä. Perusmaksuista kerätyt rahat käytetään vesihuoltoverkoston ylläpitoon ja kunnostukseen.

Käyttömaksu

Käyttömaksu perustuu kiinteistön käyttämään vesimäärään, joka mitataan kiinteistössä olevalla vesimittarilla. Myös jätevesimaksun perusteena on käytetty vesimäärä.

Arviolasku

Kiinteistöissä, joissa on asennettuna mekaaninen vesimittari, vesi- ja jätevesilaskutus perustuu vuosikulutusarvioon. Mittarilukeman ilmoittamiseen asti lähetämme pelkkiä arviolaskuja, jotka muodostuvat aina edellisen vuosikulutuksen mukaisesti. Arviolaskutus ei koske kiinteistöjä joissa on etäluettavat vesimittarit.

Tasauslasku

Kun olet ilmoittanut mittarilukemasi tai kiinteistössäsi on etäluettava vesimittari, sinulle lähetetään tasauslasku. Siinä näkyvät kiinteistön edellinen ja uusi vesimittarilukema.

Tasauslaskulla veloitamme todellisen kulutuksen mukaisen vesimäärän. Mikäli aiemmilla laskuilla on laskutettu arviomaksuja, vähennetään ne veloitettavasta summasta. Lisäksi veloitamme samalla laskulla ensimmäisen, uuteen mittarilukemaan perustuvan osan vuosiarviosta (ei koske etäluettavia mittareita).

Tasauslasku perustuu oletukseen, että aiemmin erääntyneet laskut on maksettu. Jos aiemmin erääntyneitä laskuja on maksamatta, on ne maksettava tasauslaskun lisäksi.

Laskutusaikataulu

Lähetämme vesilaskun kolmen kuukauden välein.

Vesilaskutus perustuu etäluettavissa kohteissa täysin toteutuneeseen vedenkäyttöön. Etäluettavien mittareiden kulutuslukemat siirtyvät laskutusjärjestelmäämme sähköisesti 31.3., 30.6., 30.9. ja 31.12. ja tasauslaskut lähetetään alempaa löytyvän aikataulun mukaisesti.

Jos kiinteistössä on edelleen käytössä vanhanmallinen mekaaninen mittari, laskutetaan vedenkäyttö arvio- ja tasauslaskuin. Niilläkin asiakkailla joilla ei vielä ole etäluettavaa vesimittaria, on kuitenkin halutessaan mahdollisuus saada todelliseen kulutukseen perustuvat tasauslaskut arviolaskujen sijaan. Tämä edellyttää vesimittarilukeman ilmoittamista neljä kertaa vuodessa suoraan Kulutus-Web -palveluun.

Kun ilmoitat lukemat viimeistään alla mainittuina päivinä tai ennen sitä, huomioidaan lukemat seuraavassa vesilaskussa:

Laskutettavat kuukaudet  Ilmoita lukema viimeistään Laskutusajankohta
tammi-, helmi- ja maaliskuu 31.3. 1.4.
huhti-, touko- ja kesäkuu 30.6. 1.7.
heinä-, elo- ja syyskuu 30.9. 1.10.
loka-, marras- ja joulukuu 31.12. 1.1.

 

 

 

 

Mikäli mittarilukemaa ei ole ilmoitettu ko. päivämääriin mennessä, lähetämme vuosikulutusarvioon perustuvan arviolaskun. Vesimittarin lukema tulee sopimusehtojemme mukaisesti ilmoittaa meille kuitenkin vähintään kerran vuodessa. Arviolaskutusta jatketaan, kunnes mittarilukema on toimitettu.

Hinnat

Kts. hinnasto

Yhteystietojen päivittäminen

Nimen- tai osoitteenmuutokset eivät välity järjestelmäämme automaattisesti, joten ne tulee ilmoittaa erikseen. Myös kiinteistön oleellisista vedenkulutuksen muutoksista kannattaa ilmoittaa, jotta voimme huomioida asian tulevissa laskuissa.

Laskutustietojen muutoksista voi ilmoittaa sähköisellä yhteystietojen muutoslomakkeella.

Kiinteistön vaihtaessa omistajaa, tulee tehdä omistajanvaihtoilmoitus.

E-lasku

Voit tilata e-laskun perinteisen paperilaskun sijaan. E-laskun saat suoraan omaan verkkopankkiisi. Kun haluat liittyä e-laskun vastaanottajaksi, tee sopimus oman pankkisi kanssa. 

Miten e-lasku toimii?

    • Toimitamme laskun tiedot sähköisesti suoraan verkkopankkiisi.
    • Voit halutessasi omassa verkkopankissasi muuttaa maksutiliä tai aikaistaa eräpäivää.
    • Pankki maksaa laskun automaattisesti eräpäivänä tililtäsi (voit myös sopia pankkisi kanssa, että haluat hyväksyä laskun ennen sen maksua).
    • Pankit tarjoavat myös (yleensä maksullista) ilmoituspalvelua, jonka mukaan he ilmoittavat saapuneesta laskusta joko sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Vaihda e-laskuun

E-laskua käyttäessäsi vesilaskusi saapuu suoraan verkkopankkiisi, eikä lasku katoa postissa tai unohdu maksamatta muun postin sekaan. E-laskussa maksutiedot ovat valmiina, joten vältyt viitenumeron näppäilyltä ja kirjoitusvirheiltä. Siirry e-laskun käyttöön verkkopankissasi. Verkkopankkiin kirjautumista varten tarvitset pankkisi myöntämät henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset. Lisätietoja saat pankiltasi.

Yritysten laskut

Yritysasiakkaanamme voitte maksaa laskunne verkkolaskulla, mikäli käytössänne on sähköinen laskujen käsittelyjärjestelmä. Mikäli yrityksenne haluaa jatkossa vastaanottaa verkkolaskuja, ilmoitattehan laskutustietonne meille sähköpostitse.

Siirtolasku

Jos veloituslaskun summa on pienempi kuin 7,00€, maksu siirtyy seuraavaan laskuun. Jos hyvityslaskun summa on pienempi kuin 200,00€, maksu hyvitetään seuraavassa laskussa.

Hyvityslasku

Mikäli saat hyvityslaskun, pyydämme ilmoittamaan kyseisen laskun numeron sekä tilinumeronne maksun palautusta varten sähköpostitse. Maksun palautuksen hoitaa Sarastia Oy.

Maksaminen ja maksun viivästyminen

Lasku on maksettava viimeistään eräpäivänä. Maksun viivästymisestä peritään korkolain mukaista viivästyskorkoa ja se laskutetaan erillisenä laskuna noin kerran vuodessa.

Jos tarvitset laskullesi maksuaikaa, ota meihin yhteyttä sähköpostitse ennen eräpäivää. Ilmoitathan viestissäsi ainakin laskun numeron.

Maksun viivästyessä (n. kaksi viikkoa eräpäivästä), siirtyy lasku Sarastia Kuntaperinnälle, joka hoitaa maksukehotukset ja perinnän. Maksukehotuksen veloitus on yksityisasiakkailta 5 €/lasku ja yritysasiakkailta 10 €/lasku.

Maksuvelvollisuuden laiminlyönti saattaa aiheuttaa veden toimituksen keskeyttämisen. Mikäli tonttivesijohdon sulkuventtiili joudutaan perimistoimenpiteenä sulkemaan, laskutamme tehdystä käynnistä voimassaolevan palveluhinnaston mukaisesti.