• Koulujen ja päiväkotien ruokailu

Koulujen ja päiväkotien ruokailu

 

Tuusulan kunnan Ruokapalvelut kuuluvat 1.1.2019 alkaen sivistyksen toimialueeseen. Ruokapalvelut tuottavat palveluita koulu- ja varhaiskasvatusyksiköille, sekä Keski- uudenmaan Sotelle. Rykmentinpuiston keskuskeittiö sijaitsee Hyrylässä, keskuskeittiöllä valmistetaan valtaosa tuusulalaisten koulujen ja päiväkotien ruoasta. Hyrylän koulukeskuksen keittiöllä ja Hyökkälän koulun keittiöllä valmistetaan ruoka oman koulun tarpeisiin. Yhteensä keittiöissämme valmistetaan yli 9000 annosta päivittäin.

 

Koulujen ja päiväkotien ruokalistat ovat nähtävillä noin kaksi viikkoa eteenpäin osoitteessa:
http://www.aivomenu.se/

Siirtyessäsi edellä mainitulle sivulle, valitse kohdasta *Kaikki kunnat* Tuusula ja paina Etsi-painiketta. Seuraavaksi voit valita etsimäsi listan.

Koulujen ruokalista saatavilla myös mobiilisovelluksena!

Voit ladata älypuhelimeesi AivoMenu-sovelluksen App Storesta ja Google play -kaupasta, jolloin ruokalista kulkee aina mukanasi. Sovelluksessa näkyvät myös aterian viitteelliset ravintoarvojen lisäksi myös annoskuvat.

appstore_png googleplay_png




 

 

Raaka-aineiden alkuperällä on väliä

Raaka-aineiden hankinnoissa tärkeä kriteeri on raaka-aineen alkuperä. Käytämme ainoastaan kotimaista lihaa ruoanvalmistuksessa, ja kotimaisuusasteemme kaikkien raaka-aineiden osalta on noin 85%.  Tuusulalaisilla kouluilla on tarjottu luomu maitoa vuodesta 2018 alkaen. Suosimalla kotimaisia tuotteita jää raha Suomen talousalueelle, eikä raaka-aineita tarvitse lennättää toiselta puolelta maapalloa.

Toiminnassa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteita

Käytössämme keskuskeittiöllä on ekologinen kylmävalmistus -tuotantotapa. Kylmävalmistuksessa ruoan komponentit kootaan keskuskeittiöllä tarkan reseptiikan avulla kouluille ja päiväkodeille tilatun kilomäärän mukaisesti. Varsinainen ruoan kypsennys tapahtuu vasta koulun tai päiväkodin keittiössä, jolloin ruoka on aina tuoretta, eikä keskuskeittiön tuotantoon käytetä paljon sähköä vaativaa laitteistoa.

Ruokahävikin määrää pyritään vähentämään seuraamalla päivittäin ruoan menekin ja hävikin määrää. Seuraamalla menekkiä ja hävikkiä voidaan tarkentaa ruoan tuotantomääriä. Ruokahävikkiä pyritään hillitsemään myös ylijäämäruoan tarjoamisella tuusulalaisille eläkeläisille neljällä suurimmalla koulullamme Hyrylässä, Jokelassa ja Kellokoskella.

Turvallista, terveellistä ruokaa

Noudatamme toiminnassamme kansallisia ruokailusuosituksia. Erityisruokavaliot toteutamme kansallisen allergiaohjelman, ruokailusuositusten sekä käypä hoito-suosituksen mukaisesti. Lue lisää erityisruokoavalioiden toteuttamisesta: Ohje Erityisruokavaliot Tuusulan kunnan kouluissa, ja Ohje Erityisruokavaliot Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksessa.

Jokaisella koululla on säännöllisesti kokoontuva kouluruokailuryhmä, jossa pohditaan yhdessä oppilaiden kanssa oman koulun ruokailuun liittyviä asioita. Kouluruokailuryhmät vastaavat yhdessä Ruokapalveluiden kanssa kouluruokadiplomien hankinnasta jokaiselle koululle. Ruokatuotetta kehitetään jatkuvasti palautteen perusteella ruokalistatiimissä ja reseptitiimissä.

Tutustu valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemiin suosituksiin kouluruokailulle.

Lisätietoa erityisruokavalioista

Suomalainen lääkäriseura Duodecim ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry ovat tehneet käypän hoitosuosituksen lasten ruoka-allergioista. Erityisruokavalioiden osuutta päiväkoti- ja kouluruokailussa tarkennetaan myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) Internetsivuilla osiossa Kasvun kumppanit, lasten hyvinvointia vahvistamassa.


Tästä linkistä pääset tutustumaan "Oiva" elintarvikevalvonnan tarkastustietojen julkistamisjärjestelmään.

Tästä Terveyttä ruoasta -linkistä pääset tutustumaan Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (pdf-tiedosto).

 
Haluatko vuokrata keittiötilojamme?

Kirjallinen kaavake keittiötilojen vuokrauksesta täytetään aina. Lisäksi keittiötilat käydään aina vuokraajan kanssa läpi ennen tilaisuutta.

Löydät vuokrauskaavakkeen ohjeineen tämän linkin kautta: SOPIMUS keittiötilojen käytöstä