Tuusulanjärven kampuksella päiväkoti ja koulu toimivat tiiviissä yhteistyössä
Tuusulanjärven kampuksen tilat on suunniteltu muuntojoustaviksi, ja rakennus pihoineen ja lähiliikunta-alueineen palvelee iltaisin ja viikonloppuisin myös muita kuntalaisia.
Elokuussa 2024 toimintansa käynnistäneeseen monen toimijan Tuusulanjärven kampukseen siirtyivät Klemetskog Skola (uudelta nimeltään Tusby Träsk Svenska Skola), Kirkonkylän koulu (uudelta nimeltään Tuusulanjärven koulu) sekä Mikkolan ja Kievarin päiväkodit yhdistyen Tuusulanjärven päiväkodiksi (ruotsinkieliseltä nimeltään Tusby träsk daghem).
Uudet terveelliset ja turvalliset tilat
Tuusulan tavoitteena on rakentaa terveellisiä ja turvallisia tiloja lapsille, nuorille ja henkilökunnalle. Siksi kunta rakensi Tuusulanjärven kampuksen, joka pitää sisällään tiloja varhaiskasvatukselle, esiopetukselle, perusopetuksen 1–6. vuosiluokille sekä Tuusulan ruotsinkieliselle opetukselle. Varhaiskasvatuksen parissa olevat lapset, oppilaat ja kampuksen työntekijät otettiin mukaan oppimisympäristöjen ja toimintakulttuurin suunnitteluun alusta asti.
Päiväkoti ja koulu tiiviissä yhteistyössä
Tuusulanjärven kampuksella suomen- ja ruotsinkielinen päiväkoti ja koulu toimivat tiiviissä yhteistyössä. Kampus korvaa Kirkonkylän koulukiinteistön ja Mattilan päiväkodin. Yhdessä Päiväkoti Martta Wendelinin kanssa kampus korvaa myös joitakin Etelä-Tuusulasta poistuvia päiväkotikiinteistöjä. Klemetskogin koulun ruotsinkielinen opetus siirtyi Tuusulanjärven kampukselle. Uudisrakennuksesta löytyvät tilat noin 450 oppilaalle ja 189 varhaiskasvatusikäiselle lapselle.
Kampuksen rakentamisessa edistettiin kiertotaloutta. Kirkonkylän puretun koulukiinteistön purkumateriaali käytettiin soveltuvin osin hyödyksi meluvallin ja pysäköintialueen pohjakerrosten rakentamisessa. Rakennuksen ulkoseinissä on yksiaineinen kennoharkkorakenne. Rakentaminen tapahtui Terve Talo –konseptin kriteereitä noudattaen, ja siten rakennuksesta saatiin terveellinen, turvallinen ja viihtyisä sisäilmastoltaan. Tuusulanjärven kampus lämpiää hiilineutraalilla kaukolämmöllä ja rakennuksessa käytetään vihreää sähköä.
Luovuutta ja tulevaisuuden taitoja
Uudet tilat tarjoavat puitteet monipuoliseen, eri ikätasoille ja oppimistyyleille sopivaan toimintaan. Oppimisympäristöt tukevat oppilaiden luovuutta, toiminnallisuutta, yksilöllisyyttä, yhteisöllisiä toimintatapoja, oppimisen omistajuutta ja tulevaisuuden taitoja. Piha-alueiden suunnittelussa kiinnitettiin huomiota pihojen kasvatukselliseen ja opetukselliseen sisältöön, käytön turvallisuuteen ja helppohoitoisuuteen. Kampus tarjoaa tilat myös vapaa-ajan toiminnalle.
Tilat muuntuvat yhteisiksi harrastamisen paikoiksi
Tuusulanjärven kampuksella lapset ja nuoret saavat varhaiskasvatusta ja opetusta heitä ja tämän päivän oppimistarpeita varten suunnitelluissa tiloissa. Tilat on suunniteltu muuntojoustaviksi, ja rakennus pihoineen ja lähiliikunta-alueineen palvelee iltaisin ja viikonloppuisin myös muita kuntalaisia. Kampus toimii alueen keskuksena sekä yhteisen oppimisen ja harrastamisen ympäristönä. Kuntakeskusten identiteetti vahvistuu uusien kampusten tuottamien toimintamahdollisuuksien myötä, ja myös toimintakulttuuri muuttuu. Toimintakulttuurin muutos syntyy ymmärtämällä, miten eri asiat vaikuttavat toisiinsa arjessa.
Tuusulanjärven kampuksen rakennustyöt alkoivat joulukuussa 2021 ja kampus otettiin käyttöön elokuussa 2024.
Toiminnan aloitus: elokuu 2024
Bruttoneliöt: Rakennuksen laajuus on noin 8 271 brm2.
Toteutustapa: Tuusulanjärven kampus toteutettiin jaetulla urakkamuodolla.
Lisätietoja päiväkodista ja koulusta: Tuusulanjärven päiväkoti – Tusby träsk daghem, Tuusulanjärven koulu ja Tusby träsk svenska skola
Sijainti:
Tuusulanjärven kampus (rakennettiin entisen Kirkonkylän koulun tontille)
Tuusulantie 131
04310 Tuusula