Museokohteet

Tuusulan museo vastaa Halosenniemen, Taiteilijakoti Erkkolan, Aleksis Kiven kuolinmökin ja Klaavolan talon toiminnasta ja avoinnapidosta. Museo hoitaa avoinnapidon myös Kellokosken sairaalamuseossa kesäkaudella ja Jokelan tiilitehtaalla Tuu museoon -viikkojen aikana.

Halosenniemi

Taidemaalari Pekka Halosen ateljeekoti Halosenniemi on ollut museona vuodesta 1949 lähtien, jolloin Tuusulan kunta osti sen perikunnalta museotoimintaan. Nykyisin koti- ja taidemuseon erikoisnäyttelyt esittelevät Pekka Halosen taidetta yhdistäen sitä hänen aikalaistensa ja myöhempien aikakausien tuotantoon.

Taiteilijakoti Erkkola

Vuonna 2007 Tuusulan museolle siirtyneen runoilija J. H. Erkon taiteilijakoti Erkkola Tuusulan Rantatiellä tarjoaa Tuusulan taidemuseon taidenäyttelyitä ja näyttämön monenlaisille kulttuuritapahtumille.

Aleksis Kiven kuolinmökki

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven viimeinen asuinpaikka Tuusulan Rantatiellä on avoinna kesäisin. Vuonna 1910 Albert Stenvall myi mökkinsä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalle, jonka omistuksessa se on edelleen. Tuusulan museo vastaa Aleksis Kiven kuolinmökin avoinnapidosta.

Klaavolan talo

Klaavolan tilan siirryttyä Tuusulan kunnan omistukseen se on toiminut kotiseutumuseona vuodesta 1983. Klaavolan talo esittelee, millaista oli vauraan uusmaalaisen maalaistalon elämä 1900-luvun alkupuolella. Pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi pihatupa, vilja-aitta, maitohuone ja sauna.

Kellokosken sairaalamuseo

Sairaalamuseo on HUSin omistuksessa ja Tuusulan museo huolehtii yhteistyökumppanina museon avoinnapidosta. Kellokosken sairaalamuseo esittelee mielisairaanhoidon historiaa, jossa tulee esille myös originellit potilaat. Sairaalan perustamisesta 1915 karttunut kokoelma toimii yhä alan opetuskokoelmana.

Jokelan tiilitehdas

Jokelan tiilitehtaan alueen omistaa Tuusulan kunta. Tuusulan museo vastaa avoinnapidosta Tuu museoon -viikoilla. Jokelan tiilitehtaan sydän on 57 metriä pitkä rengasuuni. Yleisölle avoinna ovat uuni ja sen suojarakennus, keinokuivaamot ja tehtaan ruokala. Kokonaisuutta täydentävät alueen historiasta ja tulevaisuudesta kertovat näyttelyt.

Muut museokohteet Tuusulassa

Eri säätiöiden ja yhdistysten ylläpitämät museot tarjoavat paljon nähtävää ja koettavaa. Yhdessä Tuusulan museon kanssa ne vaalivat Tuusulan mainetta monipuolisena kulttuuripaikkakuntana.

Tuu museoon -viikot järjestetään vuosittain heinä-elokuun taitteessa, jolloin kaikki alueen museot ovat avoinna vähintään ti–su klo 11–17 tai pidempään omien aukioloaikojensa mukaisesti.

Matkailijalle Visit Tuusula -sivusto tarjoaa tietoa museoista, nähtävyyksistä ja muista palveluista alueella. Löydät sieltä lisäksi tietoa tekemisistä ja tapahtumista Tuusulassa. Tutustu visittuusula.fi -sivustoon.

Tuusulan historiaa Virtuaali-Tuusulassa

Verkkosivustolla pääsee tutustumaan Tuusulan historiaan kotiseutupoluilla eri puolella kuntaa.