Itkeviä lehmiä

Pekka Halonen, Leikkiviä lapsia, Tuusulan taidemuseoPekka Halonen etsi aiheita teoksiinsa lähipiiristään. Halosen lapsista taide saattoi tuntua rangaistukselta, kun he joutuivat isänsä malleiksi. Mallina täytyi olla liikkumatta, eikä saanut touhuta omiaan. Joskus lapset toivoivat, että ulkona alkaisi sataa tai tuulla kunnolla, jotta maalausta ei voitaisi jatkaa. Ei aurinkoisena päivänä aloitettettua taulua voinut maalata sateella. Silloin he pääsisivät leikkimään rauhassa. Kerran lapset ehdottivat isälleen, että hän tekisi sellaisen taulun, jossa "olisi leikkiviä lapsia rannalla, kiven takana piilossa".

Isän huuto "Vaatteet pois" tarkoitti leikkien loppua. Mallien oli jäykistyttävä rantakiville ja samassa asennossa oli jaksettava olla, kuin edellisellä maalauskerralla. Asento oli keskeneräisestä maalauksesta tarkistettava ja jalkapohjien paikat oli merkattu rantakiviin. Koska seisominen oli raskasta ja tylsää, Halosen pojat ristivät taulut "Itkeviksi lehmiksi rannalla".

Tehtäväidea:

Kokeilkaa olla mallina. Asetu haluamaasi asentoon ja yritä olla liikkumatta. Kauanko jaksoit olla liikkumatta? Puutuivatko jäsenesi? Voitte käyttää apuna ajastinta, jos haluatte verrata eri asentojen raskautta.

Tehtäväidea:

Koska taiteilijan mallina oleminen oli lapsista tylsää, päätti Halonen järjestää heille hauskempia taidekokemuksia. Maalauksistaan ja piirustuksistaan hän ripusti ateljeehen taidenäyttelyn. Näyttelyyn lapset saapuivat kuin oikeat näyttelyvieraat. He tutkivat isänsä teoksia ja esittivät mielipiteitään. He saattoivat myös kysyä isältään taulujen takana olevista ajatuksista. Järjestäkää näyttely löytämistänne Halosen teoksista ja leikkikää perheen lapsia (8 lasta, lasten syntymäajat). Yksi teistä voi olla vuorotellen "Pekka", joka vastaa "lastensa" kysymyksiin.