Ajankohtaista Ukrainan tilanteessa

Ukrainan tilanne huolettaa monia kuntalaisia ja olemme koonneet tälle sivulle keskeisiä neuvoja ja ohjeita maahanmuuttopalveluiden näkökulmasta. 

Maahanmuuttoviraston eli Migrin sivustolta löytyy ajankohtaista tietoa tilanteesta

Yleistä tietoa Ukrainan tilanteesta löytyy Maahanmuuttoviraston sivuilta kohdasta Usein kysytyt kysymykset. Maahanmuuttovirasto myös kehottaa kotimajoittajia olemaan yhteydessä heihin ja ilmoittamaan majoitettujen henkilöiden tiedot. Migrin sivustolta löydät ohjeet ilmoittamiseen. 

Miten voin ryhtyä kotimajoittajaksi?

Jos suunnittelet kotimajoitusta, saat asiantuntevaa neuvontaa ja ohjausta Kotimajoitusverkostolta. Muistathan kuitenkin, että turvapaikkaprosessissa olevien henkilöiden palvelut tulevat vastaanottokeskuksesta, ei kunnasta. Tämä siksi, että heillä ei ole vielä oleskelulupaa Suomessa. Myös terveyspalvelut ovat rajoitettuja, lukuun ottamatta lapsia ja raskaana olevia henkilöitä. Myöskään Kelan etuuksiin he eivät ole oikeutettuja, ennen kuin saavat oleskeluluvan. Vastaanottokeskuksessa oleminen on varsin hyvä vaihtoehto tänne saapuville ukrainalaisille, etenkin välittömästi maahantulon jälkeen. Myöhemminkin ehtii tehdä siis sopimuksen kotimajoituksesta yhteistyössä vastaanottokeskuksen kanssa, jolloin kotimajoittajalla ja majoittujalla on aikaa sopia käytännön asioista.

Lue lisää kotimajoituksesta Kotimajoitusverkoston sivuilta. Verkostolla on myös oma Facebook-sivustonsa nimeltään Kotimajoitusta turvapaikkaa tarvitseville.

Miten voisin auttaa ukrainalaisia sodan keskellä juuri nyt?

Parhaiten autat ukrainalaisia tällä hetkellä lahjoittamalla rahaa hyväntekeväisyysjärjestöille. On ymmärrettävää ja koskettavaa, että moni haluaa auttaa monin muun tavoinkin, mutta on hyvä muistaa, että useilla tunnetuilla hyväntekeväisyysjärjestöillä on pitkä kokemus ja paikalliset avustusverkostot jo olemassa katastrofi-ja sota-alueilla. Lahjoittamalla rahaa heille saadaan varmistettua perusasioiden (ruoka, vesihuolto, kiireellinen lääkäriapu) toiminta edes välttävästi sodankin keskellä. 

Katso aiheesta julkaistu uutinen.

Pikaohje Ukrainasta saapuville pakolaisille

Olemme koonneet pikaohjeen Ukrainasta saapuville pakolaisille. Ohjeesta löytyy koostettuna asioita, joita tulee ottaa huomioon muun muassa seuraavista näkökulmista: 

  • Minulla on jo majoitus tuttavan tai sukulaisen luona 
  • Haluan kotimajoituksen, vaikka olen jo hakenut tilapäistä suojelua
  • Minulla ei ole majoitusta kun saavun Suomeen

Jos tulet Ukrainasta Tuusulaan ja sinulla on lemmikkejä mukanasi, saat neuvoja Keski-Uudenmaan Ympäristökeskuksessa toimivilta eläinlääkäreiltä alla olevan linkin kautta.

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/elaimet-ja-elainperaiset-tuotteet/ajankohtaista/

Tuusulan kunnan maahanmuuttopalvelujen toiminta

Maahanmuuttopalvelut antaa ohjausta ja neuvontaa Tuusulassa asuville ukrainalaisille, joilla on kysymyksiä tänne mahdollisesti saapuvien perheenjäsenten ja tuttavien suhteen. Lisäksi toivomme tietoa siitä, mikäli olet tuusulalainen henkilö, joka olet majoittamasssa ukrainalaisia pakolaisia. 

Lisätietoja tarvittaessa maahanmuuttokoordinaattori Kristiina Illikaiselta, p. 040 314 3382, kristiina.illikainen@tuusula.fi