Metropoliselvityksen ja Helsingin Sanomien keskustelutilaisuus Sanomatalossa metropolialueen kehittämisestä 14.8. - tervetuloa mukaan!

11.08.2014

Miten kuntalaisen ääni kuuluu metropolikaupungissa? Mihin vaikutan, jos päivähoitopaikkoja ei ole tarpeeksi? Eriytyvätkö alueet eliitin ja huono-osaisten kaupunginosiksi? Miksi Tukholmaa rakennetaan paremmin kuin Helsinkiä?

Metropolialueen kuntajakoselvitys ja Helsingin Sanomat järjestävät kaikille kuntalaisille avoimen keskustelutilaisuuden metropolialueen kehittämisestä torstaina 14. elokuuta kello 16.00-18.00 Sanomatalossa. Mukaan toivotaan helsinkiläisiä ja myös kuntalaisia eri puolilta metropolialuetta. Kysymyksiä ja kommentteja voi esittää keskustelun aikana sekä sen jälkeen kuntajakoselvittäjille Cay Sevónille, Mikko Pukkiselle ja Matti Vatilolle. Keskustelun juontaa Helsingin Sanomien toimittaja Katja Kuokkanen.

Yhdyskuntarakenteen ongelmista ja ratkaisuista Helsingin seudulla sekä Tukholmassa keskustelevat erikoistutkija Mika Ristimäki Suomen ympäristökeskuksesta, Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) ja kasvujohtaja Jens Sørensen Mikko Pukkisen kanssa. Demokratiaa ja erityisesti lähidemokratia pohtivat Helsingin kaupunginvaltuustettu ja ryhmäpuheenjohtaja Emma Kari (vihr) ja tutkija Ritva Pihlaja, joka on ollut tekemässä Suomen aluedemokratiaselvitystä Cay Sevónin kanssa. Lisäksi metropolialueen eriytymiskehityksen suhteesta kuntarakenteeseen keskustelevat koulujen eriytymistä tutkinut  Venla Bernelius ja Helsingin kaupunginvaltuustettu Osku Pajamäki (sd) Matti Vatilon kanssa.

Alustava linjaus yhdistäisi pääkaupunkiseudun kunnat, Sipoon ja Etelä-Tuusulan

Keskustelun taustalla on valtionvarainministeriön käynnistämä kuntajakoselvitys, jossa arvioidaan, onko metropolialueen kunnat tai osa niistä tarpeen yhdistää yhdeksi tai useammaksi kunnaksi. Kuntajakoa tarkastellaan koko metropolialueen ja Suomen kehittämisen näkökulmasta. Alustava linjaus metropolialueen uudeksi kuntajaoksi valmistui 3. kesäkuuta. Siinä ehdotetaan metropolikaupungin muodostamista Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupungeista sekä Sipoon kunnasta. Mukaan liitettäisiin myös Tuusulan kunnasta Helsinki-Vantaan lentokenttään rajoittuva alue. Lisäksi kuntajakoselvittäjät tukevat Keski-Uudenmaan kuntien oman selvityksen tavoitetta yhdistää alue Keski-Uudenmaan kaupungiksi sekä kannustavat Vihdin ja Kirkkonummen kuntien yhdistymistä.

Kuntajakoselvittäjät keräävät tämän jälkeen palautetta eri tahoilta ja tekevät ehdotuksensa kuntajaon muutoksista valtuustoille lokakuun loppuun mennessä. Tilaisuuksia järjestetään Helsingin lisäksi myös muissa selvityksen kunnissa alkusyksyn aikana.

Mikä metropoli? - Keskustelutilaisuus metropolialueen kehittämisestä

Aika: torstai 14.8. klo 16.00-18.00

Paikka: Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki

Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä myös osoitteessa www.hs.fi

 

Lisätietoja:

Kuntajakoselvittäjä Mikko Pukkinen, mikko.pukkinen(at)vm.fi, p. 050 443 7314

Kuntajakoselvittäjä Cay Sevón, cay.sevon(at)vm.fi, p. 029 553 0242

Kuntajakoselvittäjä Matti Vatilo, matti.vatilo(at)vm.fi, p. 029 553 0243

Helsingin Sanomat, kaupunkitoimituksen esimies Minttu Mikkonen, minttu.mikkonen(at)hs.fi

Helsingin Sanomat, toimittaja Katja Kuokkanen, katja.kuokkanen(at)hs.fi (11.8. alkaen)

 

www.metropoliselvitys.fi

www.metropolutredningen.fi

Takaisin