Uudet kotiseutupolut julkaistaan Tuusula-viikolla

16.07.2015 klo 15.25

 

Tuusulan Mylly ja Saha Oy:n rakennuksia 1920-luvulla. Taustalla Weckmaninmäki ja Hämeentie (nyk. Kosken-mäentie). Kuva Tuusulan museo, Sirkka Holman kokoelma

Tuusulan museo, Tuusula-Seura ja kotiseutuharrastaja Heikki Simola ovat tehneet kaksi uutta kotiseutupolkua, jotka johdattavat Hyrylän ja Koskenmäen historiaan. Polkuihin voi tutustua painetun vihkosen avulla tai Virtuaali-Tuusulan verkkosivulla.

Hyrylän polun runkona ovat kylän vanhat maatilat. Kuuden kantatilan vaiheita seuraamalla syntyy käsitys alueen kehityksestä. Niiden maille on vuosisatojen varrella kasvanut iso taajama, josta on tullut tuhansien ihmisten kotipaikka.

Koskenmäen polulla tutustutaan vireän käsityöläis- ja huvila-alueen elämään 1900-luvun alkupuolella. Koskenmäellä pääroolissa ovat alueen monenkirjavan asukasjoukon elämänmakuiset tarinat.

Polkujen tekoon on osallistunut iso joukko alueen asukkaita, joilta on saatu tietoja ja valokuvia. Lisäksi apuna on käytetty kirjoitettua historiaa ja Tuusulan museon haastattelu- ja kuvakokoelmia.

Kotiseutupolkujen vihkonen on helppo ottaa vaikka kävelylle mukaan. Sitä on 20.7. alkaen saatavissa Tuusulan kirjastossa. Virtuaali-Tuusulan verkkosivuille on koottu runsaampi valokuva-aineisto. Materiaaliin voi tutustua osoitteessa www.virtuaalituusula.fi.

- Nettiversiossa on Hyrylän vanhan liikekeskuksen paikalle tehty muutama kohde enemmän kuin painetussa kotiseutupolussa. Tuusulan museon kokoelmissa on aika kiva valikoima Hyrylän keskusta-alueen vanhoja kuvia ja projektin yhteydessä saimme myös paljon kuvia. Lisäsimme Virtuaali-Tuusulaan noin 150 valokuvaa. Se vastaa jo aika laajaa paikallishistorian näyttelyä, kertovat museo-amanuenssi Jaana Koskenranta ja museon tiedottaja Tarja Kärkkäinen, jotka kokosivat uudet kotiseu-tupolut Virtuaali-Tuusulan sivustolle.

Kotiseutupoluille kävelemään

Polkuihin pääsee tutustumaan Tuusula-viikolla myös maastossa. Molempiin kävelyihin otetaan 60 osallistujaa ja muutamia paikkoja on vielä vapaana.

Ma 20.7. klo 13-16 kävellään Hyrylän kotiseutupolku.
Lähtö Mäntymäen edestä (os. Luurikuja 1). En-nakkoilmoittautuminen: www.lyyti.in/hyryla_kavely tai p. 09 8718 3465.

Ti 21.7. klo 13-16 Koskenmäki-kävely.
Lähtö kunnantalon takaa Koskensillantieltä. Ennakkoilmoittautuminen: www.lyyti.in/koskenmaki_kavely tai p. 09 8718 3465.

 

Takaisin