Valotaidetta Moniossa

11.03.2024

Lukio ja kulttuuritalo Monio valmistui Tuusulassa käyttöön kesällä 2023. Rakennuksen julkisen taiteen muodoksi valittiin valotaide. Valotaiteen aineettomuus koettiin talon arkkitehtuuria kunnioittavaksi elementiksi. Tamperelainen VALOA design valittiin valotaiteiden tuottajaksi. Monioon syntyivät valotaiteen teokset Valosta syntyneet ja RUAH. Teokset ovat nähtävillä pimeän aikaan, katuvalojen rytmissä ulkona ja iltapäivästä iltaan sisällä.

Valosta syntyneet  -teoksessa on esillä myös sanataidetta. Kuva Antti Hiltunen

Valosta syntyneet -teoksessa on esillä myös sanataidetta. Kuva Antti Hiltunen

Monion suunnitteluvaiheessa VALOA design pohti yhdessä arkkitehtien ja ohjausryhmän kanssa sijoitus- ja toteutusvaihtoehtoja erilaisille valotaiteen muodoille. Tärkeää oli myös miettiä, miten rakennushankkeessa varaudutaan valotaideteosten toteutukseen.

Yhdeksi vahvaksi lähtökohdaksi muodostui valon muokattavuus ja aineettomuus. Teosten tuli olla arkkitehtuuriin, tilaan ja ympäristöön sovitettuja, riittävän muuntautumiskykyisiä edustaen kulttuuritalon monimuotoisuutta ja erilaisten tahojen yhteiselämää yhden katon alla.

Teosten toivottiin olevan myös jatkossa muunneltavia ja opetukseen soveltuvia. Molempien teosten sisällöt ovat vaihdettavissa ajan mittaan, mutta erityisesti sisävalotaideteoksen alustaa ja medialaitteita on tarkoitus hyödyntää myös valotaiteen tuottamisen opettamisessa.

Valosta syntyneet – Tuusulanväylän hirsiseinä

Ulkona päädyttiin hyödyntämään juhlasalin hirsistä ikkunatonta ulkoseinää, joka avautuu Tuusulanväylän liikenteelle. Tämä tarjosi luonnollisen eläväpintaisen alustan projisoinnille ja heijastetulle valolle, toimien samalla kulttuuritalon ”tunnuksena” pimeän aikaan.

Monion Valosta syntyneet teoksen osa "Man Flower". Kuva Antti Hiltunen

Monion Valosta syntyneet teoksen osa "Man Flower". Kuva Antti Hiltunen

Monion Tuusulanväylän puoleiseen hirsiseinään heijastetaan Valosta syntyneet -teossarjaa. Teossarja on kuukausittain vaihtuva. Jokainen teos ammentaa voimaansa valosta ja varjosta, neljän eri valoon liittyvän taidehistoriallisen teeman mukaisesti. Suuret teemat ovat valokuvataide, kuvataide, sanataide ja graffitti, ja nämä eri taidemuodot paljastuvat kunkin teoksen toteutustavassa. 

Teosten tuotanto on VALOA designin valaistussuunnittelija ja valotaiteilija Antti Hiltusen käsialaa.

RUAH: Rhythm of Existence, 2024

Monion sisällä valotaiteen sijainniksi valikoitui aulan korkea tila. Erikokoisten toteutusten ja muotojen näkyvyyttä alempiin kerroksiin ja aina ulos asti tutkittiin 3D-mallin kautta.

RUAH. Kuva Antti Hiltunen

RUAH: Rhythm of Existence

Projisointialustana toimiva veistosmainen pinta edustaa muotoilullaan vahvasti Monion toimintaperiaatteita. Eri kokoiset ympyrän muotoiset kappaleet löytävät paikkansa yhteisöissä, jotka kokoontuvat kulttuuritalon katon alla yhteen, muodostaen yhden suuren ympyrän. Pyöreä muoto on tunnelmaltaan pehmeä talon arkkitehtuurissa. Siitä voi katsoja löytää viitteitä aikaan – päivän ja vuoden kiertoon, jopa katsojaa ympäröivään puurakentamiseen ja vuosirenkaisiin.

Ruah (hepr. henki, hengitys) heijastaa elämän hengen, hengityksen ja kaiken olevan välisiä syviä yhteyksiä. Teos heijastetaan katosta kiinnitettyyn alustaan. Ruah kutsuu katsojaa sukeltamaan olemassaolon sykkeeseen, tutkien yksilöiden välistä elämän jakamista yhteisössä. Teoksen metamorfoosi, muutos kappaleiden olomuotojen välillä viittaa luovuuden heräämiseen yhteen tulemisen kautta, sisäiseen kasvuun, muutokseen, oppimiseen, oivaltamiseen ja inspiroitumiseen. Teos kuvaa samalla Monion monipuolista, eri ikäistä, käyttäjäkuntaansa.

RUAH teoksen yhteistuotannosta vastasi valotaiteilija Antti Hiltunen (VALOA design) sekä graafinen suunnittelija ja mediataiteilija Markus Rautaniemi.

Lukio ja kulttuuritalo Monio
Pataljoonantie 6, Tuusula
www.tuusula.fi/monio

Lisätietoja
Antti Hiltunen, valotaiteilija, VALOA design, puh. 050 9115 330
Minna Tuominen, intendentti, Tuusulan taidemuseo, puh. 040 314 3459

Takaisin