Konstnärer

Pekka Halonen

en flitig man från Savolax, som gav sig in i det fria konstnärsyrket utan att lyssna på varningarna från professorer och konstlärare. Enligt hans filosofi skulle konsten skänka fred och inte provocera. I sitt hem Halosenniemi (på engelska) kunde Pekka Halonen förverkliga ett enkelt och jordnära liv och koncentrera sig på att skapa konst. Halonen blev det självständiga Finlands officiella landskapsmålare.  

Jean Sibelius

Sibelius var en temperamentsfull resenär, som ville vara en ständigt elegant klädd gentleman. Vår nationaltonsättare snålade aldrig in på vare sig den egna livsföringen eller sina medmänniskor och vänner. Ainola erbjöd kompositören en lugn plats för hans skapande och konstnärsfamiljerna som bodde på Strandvägen utgjorde en nära vänkrets.

Eino Leino

en kosmopolit och avslappnad skribent. Vår bohemiska nationaldiktare gav hellre än tog – han var alltid i farten. Frihet var det allra viktigaste för Eino Leino. I Tusby fanns hans bästa vänner i Onnela, Syväranta, Halosenniemi och i Hyryläs kaserner. Diktaren var en välkänd figur på Hyrylä regemente. Där fann han trevligt sällskap och togs väl omhand.

J. H. Erkko

en entusiastisk diktare, författare och skribent, men framför allt en driftig och hängiven folkbildare och kulturförespråkare. Erkko (på finska) fann en stunds lugn i Tusby, där han byggde sitt bo. Hans nära vän Pekka Halonen och byggarna från Halosenniemi hjälpte till med planläggningen och byggandet av Erkkola (på finska).

Eero Järnefelt

son till en adlig officer. Järnefelts framtoning och konst var behärskad – aldrig några offentliga känsloutbrott och häftiga gester. Trots det var Järnefelt en makalös humorist och slagkraftig satiriker. Naturen och verkligheten var den flödande källan i Järnefelts målarkonst. Hemmet Suviranta vid Tusby träsk var hans skattkammare. Omgivningarna bestod av orörd natur med kabbelekor och skäggdoppingar. Järnefelt blev det självständiga Finlands officiella porträttmålare.

Juhani Aho

en vidsynt nationalförfattare och Tusby konstnärskolonis fader. Tillsammans med sin bohemiska konstnärshustru Venny Soldan-Brofeldt agerade han opåverkad av vad andra tänkte och tyckte. Den folkliga författaren skydde ändå sin berömmelse och satt alltid i tredje klass på tåget. En annan viktig sak för Aho var fiske. Lukten av torkad fisk var vanlig i Ahola och kunde kännas ända bort i Suviranta.