Biblioteket

Tusby bibliotek 

I Tusby finns huvudbibliotek, bokbuss samt Jokelas och Mariefors närbibliotek. På Riihikallios skola finns dessutom en självbetjäningspunkt för bibliotek.

Bibliotekens kontaktuppgifter:

Huvudbibliotek i Skavaböle
Adress: Autoasemankatu 2, 04300 Tusby
Tel. 040 314 3444
E-post: kirjasto(at)tuusula.fi

Jokela bibliotek
Adress: Jokela-talo, Keskustie 20, 05400 Jokela
Tel. 040 314 4040
E-post: jokelankirjasto(at)tuusula.fi

Mariefors bibliotek
Adress: Kuntotaival 2 B, 04500 Mariefors
Tel. 040 314 4245
E-post: kellokoskenkirjasto(at)tuusula.fi

Bokbuss
Tel. 040 314 3426 / 040 314 3447
E-post: kirjastoauto(at)tuusula.fi

Biblioteket är öppet för alla. Tjänster, samlingar och gemensamma lokaler får användas av alla som följer bibliotekets användningsregler.

Biblioteken i Tusby, Träskända, Kervo och Mäntsälä bildar tillsammans Kirkes-biblioteksnät. I Kirkes-bibliotekens gemensamma webbibliotek kan du söka efter material i bibliotekens databas.

Bibliotekskort får du genom att fylla i en anmälningsblankett och visa legitimation med foto. Barn under 15 år behöver vårdnadshavarens godkännande. Det första bibliotekskortet är gratis. Bibliotekskortet gäller på alla Kirkes-biblioteken.

På biblioteket kan du använda datorer och trådlöst nätverk gratis. På biblioteket arrangeras även många olika evenemang såsom utställningar, föreläsningar, handledningar och sagostunder.

Lån och återlämning 

Med ett bibliotekskort kan besökarna låna material (böcker, tidskrifter, musik, filmer, språkkurser, spel m.m.) som finns i Tusby kommunbibliotek eller beställa material från övriga Kirkes-bibliotek till Tusby. Lånetiden varierar beroende på materialtyp mellan 1-4 veckor.

Du kan återlämna material som du lånat i Tusby gratis till övriga bibliotek inom Kirkes-området. 

Förnya och reservera lån  

Om dina lån inte är reserverade av någon annan låntagare, kan de förnyas max fem gånger. Du kan förnya lånen via bibliotekets webbtjänst, ringa eller besöka biblioteket. Snabblån kan inte förnyas.

Material kan reserveras antingen på biblioteket eller elektroniskt via bibliotekets webbtjänst.

För att kunna reservera och förnya material på webbiblioteket behövs ett bibliotekskort och en PIN-kod. För att få tillgång till dessa måste du uppvisa legitimation med foto.

Fjärrlån och inköpsförslag

Om det material du önskar inte finns tillgängligt på något Kirkes-bibliotek, kan du beställa det som fjärrlån eller lämna in ett inköpsförslag till biblioteket. Vid fjärrlån uppbärs en avgift. Både fjärrlåneansökan och inköpsförslag kan göras på webben eller på biblioteket.

Svenskspråkigt material

På alla bibliotek i Tusby finns material på svenska. Till hållplatsen vid Klemetskog skola har bokbussen alltid med sig en mångsidig samling av svenskspråkigt material för barn och ungdomar.

Välkommen till biblioteket!