Entisen Tuusulanjärven Energian sähköverkon takaisin osto Caruna Oy:ltä

Aloite tehty:
28.03.2016
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Vireillä

Esitän sähkön siirtoverkon takaisin ostoa Caruna Oy:ltä yhteistyössä Tuusulan kunnan, Järvenpään kaupungin ja mahdollisesti Keravan Energian kanssa. Perustelut: Carunan siirtohinnat ovat kohtuuttomat muihin pääkaupunkiseudun verkkoyhtiöihin verrattuna. Esim. sähkölämmitteisessä pientalossa Carunan hinnoittelu on 1.3.2017 alkaen 105 prosenttia (650 €/vuosi) pääkaupunkiseudun keskimääristä hintatasoa korkeampi ja Keravan Energiaan nähden peräti 150 prosenttia (790 €/vuosi) suurempi. Kerrostaloasukkaalle ovat ylihintaprosentit samaa suuruusluokkaa. Tulevaisuudessa hintaero vain kasvaa kiihtyvällä vauhdilla.

Sähköverkkomme reaaliarvo on nyt noin 90 milj. euroa. Caruna perii tällä hetkellä Tuusulan ja Järvenpään siirtoasiakkailta arviolta 10-15 milj. euroa ylihintaa vuodessa muihin pääkaupunkiseudun verkkoyhtiöihin nähden. Tällä erolla on ostohinta kuitattu 10 vuodessa.

Asiakkaiden kertaalleen maksama siirtoverkko myytiin 1998 IVO:lle (Fortum) 45 milj. eurolla. Huomioiden IVO:n 30 prosentin omistusosuuden oli verkon reaaliarvo tuolloin 64 milj. euroa. Kuluttajahintaindeksillä korjattu arvo oli vuonna 2015 87 milj. euroa. Fortum myi kuitenkin kahteen kertaan maksamamme sähköverkon Carunalle vuonna 20014 arviolta 120 milj. eurolla, mikä peritään nyt ylisuurina siirtohintoina eli kolmas maksatuskierros on menossa.

Sähköverkko myydään jälleen velan kuoletusajan umpeuduttua noin 10-15 vuoden kuluttua, arviolta 180 milj. eurolla ja kuluttajat maksavat taas myyntihinnan korotettuina siirtohintoina neljänteen kertaan.

Velan kuoletusajan loputtuahan pääomakuluja ei voi enää sisällyttää siirtohintoihin, mikä edellyttäisi hintojen laskua. Näin ollen sijoitusyhtiön on aika myydä sähköverkko ja tulouttaa myyntihinta puhtaana voittona jo siirtohinnoissa perityn kohtuullisen voiton lisäksi.

Tämä maksatuskierre ei voi jatkua, kun kyseessä on peruspalvelu ja alueellinen monopoli. Nyt on viimeinen hetki korjata kuntalaisille kalliiksi tullut sähkölaitoskauppa ja ostaa siirtoverkko takaisin kunnalliseen omistukseen ja päätösvaltaan sekä palauttaa hintataso asialliselle tasolle.

PS. Tarkemmat hintavertailut ja laskelmat toimitan pyydettäessä.

Käsittelyvaiheet

4.4.2016: Talousjohtajalle valmisteltavaksi

Päivitetty: 04.04.2016

« Takaisin