Jokelan tiilitehtaan alueen siisteys

Aloite tehty:
29.03.2010
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Pyydämme kulttuurihistoriallisen ja museosuojellun Jokelan Tiilitehtaan alueen siistimistä kesään 2010 mennessä.

JOKELAN TIILITEHTAAN ULKOALUE

Jokelan tiilitehtaan ulkoalue tulisi siivota lopullisesti Tuusulan kunnan varikosta ja samalla siirtää maakasat, aurauskalustot, betoniset ojarummut yms. muualle niille paremmin soveltuville paikoille.
Perusteena vaatimukselle on mm. taas ensi kesällä tulossa olevat Jokelan Antiikkimarkkinat, jotka ovat Tuusulan tällä hetkellä suurin tapahtuma. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 6000 kävijää.

Tuusulan kunnan varikko keskellä Antiikkimarkkinoita on paitsi huonoa markkinointia myös törkeää aliarviointia kulttuurihistoriallista ja suojeltua paikkaa kohtaan. Tiilitehdasalue lampineen ja istutuksineen on muutoin kaunista aluetta. Lisäksi Tiilitehtaan alueelle on suora näkymä Jokelantieltä sekä Helsinki-Riihimäki rautatieltä, jossa ohi kulkee yli 200 junaa vuorokaudessa. Tiilitehdas on etelästä tullessa lähes ensimmäinen näkymä Jokelasta. Näinkö haluamme puutarhakylämme Jokelan esittää vierailijoille?

Tuusulan kunnan varikko voitanee ongelmitta säilyttää jossain muuallakin ilman haittaa itse varikkotoiminnalle.

TIILITEHTAAN RENGASUUNIN SUOJARAKENNUSTEN KÄYTTÖ

Myös tiilitehtaan rengasuunin suojarakennukset ovat tällä hetkellä varikkokäytössä.
Suojarakennusten katoksen alaiselle tilalle olisi käyttöä niin antiikkimarkkinoiden kuin muidenkin tapahtumien aikaan. Tällä hetkellä suuri osa sisällä olevasta käyttökelpoisesta tavarasta voidaan säilyttää jopa ulkona kuten lipputangot ja muoviset kukkaruukut. Iso osa tavarasta kuten kuormalavat ja muu roju voidaan todennäköisesti hävittää jätteenä tai laittaa kierrätykseen. Myöskään ei ole oikeaa museotilan käyttöä säilyttää rengasuunissa siihen nojaavaa sepelikasaa. Vakavaksi riskiksi nousee kosteuden siirtyminen tiiliuuniin.
Vähäinen määrä oikeaa antiikkitavaraa voidaan toki edelleen säilyttää uunirakennuksessa siten järjestettynä, ettei se haittaa liikkumista uunissa ja sen suojarakennuksessa.

RENGASUUNI

Koska rengasuunissa pyritään tasaisin väliajoin järjestämään esittelykierroksia kiinnostuneille, tulisi rengasuunin lattiaa peittävä paksu tiilipöly poistaa. Pölyllä tuskin on museoarvoa. Kierroksilla pöly nousee saman tien jaloista ilmaan aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja se likaa myös kengät ja lahkeet.

Pyydämme ystävällisesti kuntaa huomioimaan ehdottamamme toimenpiteet ja antamaan vastauksen tiiliuunin tulevaisuuden käytöstä.

Jokelan tiilitehdashistoriasta voi lukea lisää esimerkiksi osoitteessa: www.tiilitehdasperinne.com .
Tiilitehtaassa järjestetään vuosittain paitsi Antiikkimarkkinat myös Tuomaasta Nuuttiin tapahtuma sekä kunnan kulttuuri-iltoja.

Käsittelyvaiheet

31.3.2010: Tekniseen toimeen valmisteltavaksi
2.11.2011: J. Huttunen vastannut kirjeellä

Vastaus

Pahoittelen, että saatte vastauksen aloitteeseen näin pitkällä viiveellä. Tuusulan kunnan ympäristöteknisillä palveluilla on varikkotila Jokelassa, joka palvelee lähinnä Pohjois-Tuusulan infran rakentamis- ja  kunnossapitoyksikköjä tauko-, varasto- ja konesuojatilana. ympäristötekniset palvelut maksaa vuokraa yms. käyttökuluja tilojen käytöstä n. 35 000 € vuodessa.

Alueelle ulos sijoitettu  materiaali on nykyisellään lähinnä kunnossapitotöissä käytettävää kalustoa, kuten lumiauroja, kauhoja jne. Lisäksi alueella on kunnossapitotöissä tarvittavaa materiaalia, kuten multaa ja hiekoitushiekkaa, joita joudutaan hankkimaan täysinä autokuormina, mutta käytetään pienempinä kertaerinä tarpeen niin vaatiessa. Rakentamisessa käytettävät materiaalit pyritään ohjaamaan suoraan työkohteisiin.

Varikon sisätiloissa säilytetään sellaista kunnan töissä käytettävää materiaali ja kalustoa, jota ei voi ulos jättää joko säilyvyden tai ilkivaltariskin tarkia.

Aluetta ympäristötekniset palvelut on antanut tilapäisesti myös mm. partiolaisten, yrittäjien yms. muiden yhdistysten käyttöön, mikäli käyttä ei ole aiheuttanut kohtuutonta haittaa omalle toiminnalle. Alueen säännöllinen ns. jokapäiväinen käyttö ehkäisee omata osaltaan myös asiattomien käyttäjien pesiytymistä ja ilkivallan teko alueella.

Ympäristötekniset palvelut on siistinyt varikkoaluetta ja vähnetänyt varastoitujen materiaalien määrää niissä puitteissa, kun töiden sujuvuus antaa myöten. Tiiliuuni itsessään ei ole eikä ole ollut ympäristäteknisten palvelujen käytössä, joten sen kunnossapito- ja siivoamisvelvoitteet tulee kohdentaa vuokranantajaan eli tilakeskukseen. Itse asiassa tiiliuunin siivoaminen tiilipölystä lienee, terveysriskienkin takia, ammattifirmojen tehtävä.

Mikäli kulttuurillisista taikka muista syistä tiilitehtaan alueelle on perustellumpaa käyttöä ja ympäristöteknisille palveluille esitetään vaihtoehtoinen varikkopaikka, niin ympäristötekniset palvelut on valmis siirtymään toiseen tarkoitukseen paremmin sopivaan paikkaan.

Päivitetty: 15.11.2011

« Takaisin