Kiinteistön myyminen kunnalle on tänä vuonna verovapaata

19.05.2014

Kunnan maanhankinnan tukemiseksi luonnolliset henkilöt ja kuolinpesät voivat myydä kiinteistöjä kunnalle verovapaasti kuluvan vuoden loppuun saakka. Verovapaus on piristänyt myös Tuusulan maanhankintaa. 

Kuntien kokemukset verovapaudesta ovat olleet myönteisiä. Myös Tuusulassa maanhankinta on piristynyt ja vireillä olleita kauppoja on saatu vietyä loppuun.

- Määräaikainen verovapaus on merkittävä taloudellinen etu maanomistajalle, Tuusulan maankäyttöpäällikkö Hannu Kantola sanoo.

- Tämän vuoden voimassa oleva verovapaus on ei ole kuitenkaan ollut kaikkien maanomistajien ja kuolinpesien osakkaiden tiedossa, Kantola toteaa. Väliaikaista verovapautta tuloverolaissa kokeiltiin viimeksi 1.10.1999-30.6.2000.

Verovapaus on voimassa vuoden loppuun asti

Omaisuuden myymisestä saatu voitto ei ole veronalaista tuloa, jos luonnollinen henkilö tai kuolinpesä myy kiinteää omaisuutta kunnalle 1.10.2013-31.12.2014 välisenä aikana.

Verovapaus koskee Suomessa tai ulkomailla asuvia luonnollisia henkilöitä tai kotimaisia kuolinpesiä. Kiinteää omaisuutta ovat maa- ja vesialueet. Kiinteistöjä ovat esimerkiksi tontti, tila sekä niiden määräalat ja määräosat. Kiinteistöön kuuluvat myös ne rakennukset ja rakennelmat, jotka maanomistaja omistaa. Kiinteistön käyttötarkoitus ei lähtökohtaisesti vaikuta verovapauteen. Kiinteistö voi olla rakennettu tai rakentamaton asuinkiinteistö tai liikekiinteistö, maatalousmaata, metsämaata tai muussa käytössä.

Verovapaita luovutuksia ovat sekä kiinteistön myynti että vaihto. Verovapaus koskee luovutuksia, joista on tehty lopullinen kauppa- ja vaihtosopimus ennen 31.12.2014. Verovapaus koskee vain kunnalle tehtyjä luovutuksia.

Lisätietoja Verohallinnon verkkosivuilta

 

Lisätietoja: maankäyttöpäällikkö Hannu Kantola p. 040 314 3543

Takaisin