Nuoret kokoontuvat yhteen ennen koulujen alkamista - muista vanhemman vastuu

07.08.2014

Tuusulassa koulut alkavat maanantaina 11.8. Vanhempien on hyvä muistaa, että nuoret juhlivat kesälomien päättymistä tulevana viikonloppuna. Juhlia saa, mutta päihteet, riehuminen ja tappelut eivät kuulu juhlimiseen.

Koulujen alkamista edeltävänä viikonloppuna nuoria kokoontuu runsain mitoin eri paikkoihin, usein valvomattomiin. Valitettavasti päihteillä on näissä tapaamisissa yleensä iso rooli. Sammumisten ja myrkytysten ohella ongelmaksi muodostuvat tappelut, kaatumiset ja muut tapaturmat. Lisäksi humalassa oleva nuori on suuremmassa vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Lain mukaan alle 18-vuotias nuori ei saa pitää hallussaan alkoholijuomaa. Jos alaikäiseltä löydetään alkoholia, poliisi ilmoittaa asiasta aina nuoren vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille. Lisäksi alaikäiselle juhlijalle kirjoitetaan rikesakko ja juomat hävitetään.

Perjantaina 8.8. vietetään Tuusulan Taiteiden Yötä, jonka alueen läheisyydessä nuoret ovat useina vuosina kokoontuneet. Tänäkin vuonna läsnä on myös lähipoliisi valvoen nuorten alkoholin käyttöä, ilkivaltaa ja vahingontekoja.

- Toivomme, että vanhemmat ovat tietoisia siitä, missä ja miten nuoret juhlivat lomien päättymistä. Antakaa aikaanne, keskustelkaa nuortenne kanssa päihteiden käytön vaarallisuudesta ja juhlinnan pelisäännöistä, kehottaa Tuusulan kunnan nuorisotyön päällikkö Sami Paananen. Nuoria Paananen kehottaa pitämään huolta toisistaan.

Vinkkejä vanhemmille koululaisten loman päättyessä

• Ole läsnä: Jos mahdollista, niin kaveriporukat voivat juhlia keskenään sovitusti jonkun nuoren luona. On hyvä, että asunnossa on paikalla myös aikuisia, sillä kotibileet riistäytyvät valitettavan usein hallinnasta.

• Sovi pelisäännöistä: Jos nuori lähtee illalla juhlimaan paikkaan, jossa on paljon muita nuoria, niin jutelkaa nuoren kanssa riskeistä. Sopikaa pelisäännöt ja siitä, että kavereista pidetään huolta. Viekää nuori sinne, minne hän haluaa mennä, mutta tarkistakaa samalla, voiko hänet jättää sinne turvallisesti.

• Muista kotiintuloaika: Pitäkää kiinni kotiintuloajasta. Kotiin voi toki tulla myöhemmin kuin normaalina iltana, mutta nuoren on hyvä tietää, että kotiintuloa seurataan. Voitte myös hakea hänet sovitusta paikasta sovittuun aikaan.

• Välitä - älä välitä: Nuori ei tarvitse alkoholia juhlimiseen. ”Kaikki muut” eivät ole humalassa, ja vaikka olisivatkin, niin ei kuuluisi olla. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos, eikä sitä lievennä se, että välittäjänä ovat vanhemmat.

Lisätiedot: nuorisotyön päällikkö Sami Paananen p. 040 314 2211

Takaisin