Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa 2015 vietetään teemalla ”Ilo irti työmatkasta"

07.05.2015

Valtakunnallinen pyöräilyviikko järjestetään 9.-17. toukokuuta 2015. Pyöräilyviikolla Suomi pyöräilee -kampanja haastaa kunnat, seurat, yhdistykset, järjestöt ja työpaikat ympäri Suomen järjestämään pyöräilyyn liittyvää toimintaa. Pyöräilyviikon tarkoituksena on edistää arkipyöräilyä, kertoa pyöräilyn moninaisista eduista sekä herätellä keskustelua ajankohtaisista pyöräilyyn liittyvistä kysymyksistä.

Vuonna 2015 pyöräilyviikon pääteemana on ”Ilo irti työmatkasta". Teemalla halutaan innostaa entistä suurempi osa suomalaisista pyöräilemään työmatkansa, tai osan siitä, niin usein kuin mahdollista. Pyöräily virkistää aamuisin ja saa työasiat asettumaan iltapäivisin. Brittitutkimuksen mukaan ihmiset voivat sitä paremmin, mitä pidemmän matkan he töihinsä pyöräilevät tai kävelevät. Työmatkapyöräilyn merkitys säännöllisenä arkiliikunnan muotona on koko pyöräilyn suosion ja esimerkiksi terveysvaikutusten kannalta ratkaiseva.

Pyöräilyviikon vakiintuneet teemapäivät ovat: Kansallinen pyöräilypäivä, Pyörällä töihin -päivä ja Pyörällä kouluun -päivä.

Kansallinen pyöräilypäivä (la 9.5.) käynnistää Pyöräilyviikon. Kansallisena pyöräilypäivänä paikalliset järjestöt ja yhdistykset ympäri maata keräävät ihmisiä paikallistapahtumiin pyöräilemään yhdessä. Osa yhdistyksistä on keksinyt pyöräretkilleen houkuttelevia teemoja, kuten esimerkiksi kulttuuripyöräily, valkovuokkopyöräily, omenapuupyöräily, lintubongauspyöräily tai geokätköilypyöräily.

Pyörällä töihin -päivä (ti 12.5.) tarjoaa mahdollisuuden miettiä henkilökohtaisia liikkumisen valintoja ja kokeilla, miten hyvältä tuntuu pyöräillä työpaikalle. Aamuinen pyöräily parantaa työkykyä ja kohottaa mielialaa. Iltapäivän reipas polkeminen kotiin taas kuittaa päivän kuntoilutarpeet ja antaa aikaa muihin menoihin. Työpaikat voivat osallistua tempaukseen kannustamalla työntekijöitään jättämään kyseisenä päivänä auton kotiin ja tulemaan töihin omin voimin. Pyörällä töihin -päivä on myös oiva keino kiinnittää huomiota oman työpaikan pyöräilyolosuhteisiin.

Pyörällä kouluun -päivän (ke 13.5.) tavoitteena on kannustaa kaikenikäisiä koululaisia kulkemaan päivittäisen koulumatkansa pyörällä. Koulumatkapyöräilyä voi lisätä, jos pyöräreitit ovat turvallisia ja jos vanhemmat ja koulut tukevat lasten itsenäistä, turvallista ja terveellistä liikkumista. Pyöräilyssä tarvittavien tietojen ja taitojen opettaminen kuuluu sekä kodille että koululle. Jos liikenneympäristön puutteet ovat este pyöräilylle, vaaranpaikat kannattaa kartoittaa yhteistoimin ja saattaa ne liikennesuunnittelijoiden tietoon. Ilmoittautuminen ja lisätietoa teemapäivän omilta sivuilta: http://www.pyorallakouluun.fi/.

Lue lisää valtakunnallisesta Pyöräilyviikosta!


Lisätietoja: Juha Heltimo, Järvenpään, Keravan ja Tuusulan liikenneturvallisuustoimija, juha.heltimo(at)strafica.fi


 

Takaisin