Kirkonkylän koulun oppilaat ideoivat lähiliikuntapaikkaan ulkoluokan, ministadionin ja erilaisia kiipeily- ja tasapainopisteitä

09.09.2015

Tuusulan kirkonkylän koulun piha on uudistettu kesän aikana perusteellisesti. Lasten kannalta odotus on tuntunut pitkältä mutta nyt se lopulta palkitaan. Oppilaat saavat pian käyttöönsä uuden lähiliikuntapaikan, jonka suunnittelussa he ovat olleet alusta asti mukana. Alueelle valmistuu useita eri toimintapisteitä, joissa voi liikkua monipuolisesti: Lähiliikuntaan kannustavalla pihalla on kiipeilytelineitä, parkour-rata, miniareena, juoksurata, ulkoluokka ja koripallokenttiä.

Tuusulan kunta toteuttaa valittua strategiaa. Kunnassa uskotaan vahvasti, että lähiliikuntapaikka lisää kuntalaisten hyvinvointia. Panostamalla lasten ja nuorten liikkumisen edellytyksiin saadaan aikaiseksi monia hyötyjä. Houkuttelevat liikunta- ja harrastuspaikat tuovat vaihtoehtoja lasten ja nuorten ajankäyttöön, liikkumisen odotetaan lisääntyvän ja istumisen vähentyvän. Suunnittelussa ja toteutuksessa on otettu huomioon koulun tarpeet ja toivomukset. Piha mahdollistaa monipuolisen opetuksen eri oppiaineissa - ei pelkästään liikuntatunneilla.

Kirkonkylän koulun henkilöstöä kiinnostaa kovasti, muuttavatko lähiliikuntapaikka ja olosuhteet lasten liikuntatottumuksia erityisesti välitunneilla. - Oppilaiden liikkumista välitunneilla on mitattu jo ennen uuden pihan valmistumista, sanoo koulun rehtori Katja Nieminen. Koska pihalla oli ennen hanketta varsin vähän liikunnallisia elementtejä, voimme olettaa aktiivisuuden lisääntyvän. Erityisen mielenkiintoista on selvittää, innostavatko uudet puitteet vähemmän liikkuneita oppilaita liikkumaan enemmän.  Nieminen kertoo. Luokanopettajaopiskelija Iiris Rinne tekee aiheesta Pro Gradu -työn. Tutkimuksessa seurataan kahden luokka-asteen taivalta satunnaisesti valittujen oppilaiden pitämien välituntipäiväkirjojen ja ranteeseen kiinnitettävien, liikkumista seuraavien mittarien avulla.

Kirkonkylän alakoulussa on tällä hetkellä 290 oppilasta ja koulun viereen on asemakaavassa suunnitteilla päiväkoti, joka lisää tulevaisuudessa alueen lapsilukumäärää. Lähiliikuntapaikka sai valtion liikuntapaikkojen rakentamiseen kohdennettua perustamistukea 110 000 euroa. Avustus kattoi noin kolmasosan hankkeen kokonaiskustannuksista. Urakoinnista vastasi Jäämestarit Oy, suunnittelusta Ympäristösuunnittelu Harju-Soini Ky ja rakennuttamisesta Tuusulan kunta (Tekninen toimi, Kasvatus- ja sivistystoimi).

Tuusulan kunnan lähiliikuntapaikkojen kehittämisohjelmassa suunnitellaan ja rakennetaan houkuttelevia liikunnallisia elementtejä koulujen ja päiväkotien yhteyteen. Ohjelmaa on toteutettu suunnitelmallisesti vuodesta 2010 lähtien. Toteutuskohteita on jo toista kymmentä ja niiden ensisijaisina sijoituspaikkoina ovat olleet koulu- ja päiväkotiympäristöt. Edellisiä toteutuneita lähiliikuntapaikkoja ovat olleet mm. Vaunukankaan koulu (2014) ja Hyökkälän koulu (2013).

Kirkonkylän koulun lähiliikuntapaikan avajaisten alustava ohjelma keskiviikkona 23.9.2015:

klo
8.40              Koulu alkaa
                     Oppilaat kokoontuvat luokkien eteen

8.50              Avajaiset alkavat
                     Oppilaat siirtyvät opettajan johdolla avajaisalueelle

9.00              Lipunnosto
                     Oppilaskunnan edustajat

9.05              Puheet ja nauhan leikkaaminen
                     Sanna Kervinen, Kunnanhallituksen puheenjohtaja
                     Oppilaskunnan edustajat

9.30-12.15    Lähiliikuntapaikkaan tutustumista aikuisten kanssa    

9.45-10.30    Kutsuvieraiden kahvihetki henkilöstöhuoneessa

Lähiliikuntapaikkaa koskevat lisätiedot:
Esa Koskinen, rakennuspäällikkö, tilakeskus, esa.koskinen@tuusula.fi
Risto Kanerva, liikuntapäällikkö, liikuntapalvelut, risto.kanerva@tuusula.fi
Katja Nieminen, rehtori, Kirkonkylän koulu, katja.nieminen@tuusula.fi

Takaisin