Järvenpään, Keravan ja Tuusulan alueella joka kymmenes käyttää matkapuhelinta ajon aikana

31.05.2016

Matkapuhelimen käyttäminen liikenteessä on yksi tämän päivän suurimmista haasteista liikenneturvallisuustyön saralla. Kännykän käyttö ilman hands free -laitetta ei ole sallittua moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajalle, eikä se ole kovin suositeltavaa muillakaan kulkutavoilla liikenteessä liikkuville. Ihmisen käyttäessä matkapuhelinta hänen huomionsa on poissa ympäröivästä liikenteestä jopa useita sekunteja kerrallaan.

Järvenpään liikenneturvallisuusryhmän sekä Keravan ja Tuusulan liikennekasvatusryhmien yksi keskeinen tehtävä on seurata alueen liikenneturvallisuustilanteen ja liikennekäyttäytymisen kehitystä. Syksyisin tarkkailun kohteena ovat pyöräilykypärän, pyörävalojen ja heijastimen käyttö. Keväisin, tästä vuodesta alkaen, tarkkailun kohteena ovat autoilijoiden ajonaikainen matkapuhelimen käyttö, nopeusrajoitusten noudattaminen sekä autoilijoiden, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikennevalojen noudattaminen.

Matkapuhelimen käytön tarkkailuja tehtiin toukokuun alkupuolella kolmessa eri pisteessä: Sipoontiellä Järvenpäässä, Saviontiellä Keravalla ja Järvenpääntiellä Tuusulassa. Tarkkailut tehtiin iltapäivän ruuhkaliikenteessä. Tarkkailuissa havaittiin, että noin joka kymmenes (9 %) autoilija puhui puhelimeen ilman hands free laitteita tai muuten käsitteli puhelinta ajon aikana. Kaikkiaan näitä autoilijoita havaittiin 230 kpl muutamien tuntien tarkkailujen aikana.

Liikenneturvan kyselytutkimuksissa kahdeksan kymmenestä autoilijasta on ilmoittanut käyttävänsä kännykkää ajaessaan toisinaan ja joka kuudes usein. Vaaratilanteisiin joutuu puhelimen käytön takia Suomessa noin 40 prosenttia kuljettajista. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan matkapuhelimen käyttö on ollut mukana keskimäärin kolmessa kuolemaan johtaneessa liikenneonnettomuudessa joka vuosi. Euroopan liikennepoliisien verkko TISPOL on nostanut tarkkaamattomuuden yhdeksi neljästä yleisimmästä kuolemaan tai loukkaantumiseen johtavan onnettomuuden syistä. Muita tekijöitä ovat rattijuopumukset, ylinopeudet, ja turvavyön käyttämättömyys.

Lisätietoja antaa liikenneinsinööri Jukka-Matti Laakso

Lue lisää:

https://www.liikenneturva.fi/fi/ajankohtaista/tiedote/katse-kannykassa-moninkertaistaa-onnettomuusriskin

https://www.liikenneturva.fi/fi/ajankohtaista/liikennevinkki/vanhempi-sovi-kannykkasaannot-liikenteeseen

 

Takaisin