Uutta opetussuunnitelmaa esitellään koulujen vanhempainilloissa - tärkeimmät asiat on koottu tiivistelmäksi

06.09.2016

Lukuvuoden alussa käyttöön otettua opetussuunnitelmaa esitellään huoltajille alkusyksyn aikana pidettävissä koulujen vanhempainilloissa. Tilaisuudet antavat huoltajille myös hyvän mahdollisuuden esittää kysymyksiä ja kommentteja opetussuunnitelmaan liittyen. Opetussuunnitelman pääasiat on myös koottu Hyvä oppiminen Tuusulassa -tiivistelmään.

Oppilaan rooli muutoksessa

Uuden opetussuunnitelman suurin ero aiempaan verrattuna on näkökulman muuttaminen siten, että se, miten asioita opiskellaan on tärkeämpää kuin mitä opiskellaan. Oppiaineiden yksittäisten sisältöjen hallitsemisen sijaan tavoitteena on laaja-alaisempi osaaminen. Toinen huomattava muutos on oppilaiden osallisuuden painottaminen. Oppilaiden rooli muuttuu siten, että he osallistuvat aiempaa enemmän oman koulutyönsä ja ryhmänsä toiminnan suunnitteluun. Lisäksi oppilaita rohkaistaan vaikuttamaan myös koulun yhteisen toiminnan ja oppimisympäristön suunnitteluun ja kehittämiseen.

Opettajat uuden koulunpidon äärellä

Uuden opetussuunnitelman mukainen koulunpito edellyttää luonnollisesti kouluttautumista ja harjoittelemista. Esimerkkinä tästä on lauantaina 1.10. pidettävä työpajamuotoinen koulutuspäivä, johon osallistuvat kaikki Tuusulan opettajat. Koulutuspäivässä tuusulalaiset opettajat jakavat toisilleen osaamistaan ja erilaisia uuden opetussuunnitelman toteuttamisen työtapoja. Lisäksi paikalla on myös muita kouluttajia eri aihealueilta.

Uuden opetussuunnitelman käyttöönotto etenee

Uusi opetussuunnitelma on otettu käyttöön alakouluissa 1.8.2016 alkaen sekä niin sanotulta yleiseltä osaltaan arviointia ja tuntijakoa lukuun ottamatta myös Tuusulan yläkouluissa. Uuden opetussuunnitelman toimivuutta seurataan ja arvioidaan muun muassa kyselyin ja tarvittaessa suunnitelmaan voidaan tehdä muutoksia.

Lisätietoja:
Markus Torvinen, opetuspäällikkö, p. 040 314 3410
Seppo Mentula, OPS-koordinaattori
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Takaisin