Käsittele joulun ja uuden vuoden jätteet oikein

20.12.2016

Jouluna ja uutena vuotena syntyy erilaista jätettä, joka kannattaa kierrättää oikein. Miten tulee hävittää lahjapaperit, kinkunrasva, joulukuusi, tina ja ilotulitteet? Lue vinkit juhlakauden jätteiden lajitteluun. 

Lahjapaperit kuuluvat sekajätteisiin, eivät paperinkeräykseen. Hyväkuntoiset lahjapaperit voi säästää seuraavan joulun paketointiin ja askarteluun.

Kinkkurasva ei kuulu viemäriin

Kinkun paistamisesta syntynyttä rasvaa ei tule kaataa viemäriin, jotta viemäri ei tukkeudu. Jouluna on varmasti mukavampaakin ajanvietettä kuin putkityöt! Kinkunrasvaa ei kannata myöskään antaa pihapiirin linnuille, sillä rasva on niille liian suolaista.

Kinkunrasvat kannattaa hävittää seuraavasti:

Sekajäte: kaada rasva esimerkiksi tyhjään maito- tai mehutölkkiin, anna hyytyä ja vie tölkki sekajätteeseen.

Biojäteastia tai komposti: hyytyneen kinkunrasvan voi laittaa sellaisenaan taloyhtiön biojäteastiaan tai kotikompostiin.

Tänä vuonna voi kinkkurasvalla tehdä kinkkutempun ja viedä rasvat esimerkiksi Jumboon tai Tammistoon. Kerätystä paistinrasvasta tehdään polttoainetta. Keräys järjestetään 15.12.2016-2.1.2017. Lisätiedot http://www.kinkkutemppu.fi/.

Kinkkurasvan keräyspisteet Vantaalla:

- K-citymarket Jumbo, Vantaanportinkatu 4, lentokentäntien puoleinen pysäköintialue

- K-citymarket Tammisto, Valimotie 9, Citymarketin pohjoiskulma

- K-citymarket Myyrmäki, Myyrmäenraitti, Paalutori, Myyrmäki

- K-supermarket Nikinmäki, Paarmatie 2

Joulukuuset keräykseen

Joulukuusen voi jättää jäteastian viereen - kuuset kerätään samalla kuin jäteastiat tyhjennetään. Kuuset kerätään veloituksetta 1 kuusi / kotitalous.

Omakotitalossa joulukuusen voi hävittää myös kompostoimalla ja tekemällä rungosta polttopuita.

Uuden vuoden jätteet

Uudenvuoden tinan voi käyttää uudelleen seuraavana vuotena. Tina valmistetaan lyijystä, joten se ei kuulu sekajätteisiin vaan vaarallisen jätteen keräykseen. Tinan valamisen voi myös vaihtaa myrkyttömään sokerin valamiseen tai ympäristöystävällisempiin uudenvuoden taikoihin!

Ammutut ja täysin jäähtyneet ilotulitteet kuuluvat sekajätteen joukkoon. Vanhentuneet ja vialliset raketit palautetaan raketin myyjille.

 

Katso myös Kiertokapulan vinkit kestävään jouluun.

 

 

 

 

Takaisin