Sivistyksen toimialueen koronavirusviesti koteihin 21.4.2020

21.04.2020 klo 20.10

Julkaistu Wilmassa ja Daisyssä

Maailman suurin vanhempainilta 28.4.2020 klo 18

Koululaisten perheissä on oltu tänä keväänä uudenlaisen tilanteen edessä, kun oppilaat ovat siirtyneet opiskelemaan etänä. Vanhempainillan tavoitteena on jakaa vanhempien ja huoltajien kokemuksia koulujen etäopetuksesta sekä mahdollistaa vanhempien yhteinen verkkokeskustelu.

Tilaisuudessa on mukana keskustelemassa Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Tilaisuuden avaa opetusministeri Li Andersson.

Tapahtuma toteutetaan livelähetyksenä, jota pääset seuraamaan kirjautumalla osoitteessa: https://msv2020.in.howspace.com/

Tapahtumaa järjestävät yhteistyössä Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto ry. Lisätietoa Maailman suurimmasta vanhempainillasta löydät verkkosivuilta Maailmansuurinvanhempainilta.fi

Perusopetus ja lukio

Etäopetuksen toteuttamisessa noudatetaan pääsääntöisesti samoja vastuita kuin muulloinkin. Opettajan tehtävänä on huolehtia opetusryhmästään. Myös poissaoloja tulee seurata. Kannustavalla ja myönteisellä palautteella on suuri merkitys kaikkien oppijoiden edistymisen ja motivaation tukemisen kannalta etäopetustilanteessa. Jos etäopetuksessa ilmenee ongelmia tai oppilas ei osallistu opettajan pitämiin etäopetustuokioihin tai palauta tehtäviään, opettajan vastuuseen kuuluu selvittää, mistä on kyse. Seuraamalla oppilaan osallistumista opettaja pystyy reagoimaan mahdollisiin poissaoloihin tai muutoksiin oppilaan tilanteessa nopeasti.

OPH kirjoittaa asiasta.

Hallitus on luvannut ennen huhtikuun loppua ja vappua tiedottaa koulujen tilanteesta loppukevään osalta.

Lukiolaisille tarjolla lounasta toukokuun alusta ruokakassin muodossa. Tarkemmat aikataulut ja jakopaikat tiedotetaan ensi viikolla.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksessa on ollut tänään paikalla 350 lasta päiväkodeissa ja 51 lasta perhepäivähoidossa. Palvelua käyttävien lasten määrä on lisääntynyt viime viikosta.

Toukokuun osalta varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista on tehty päätös, joka on samansisältöinen maalis- ja huhtikuun maksujen kanssa. Eli asiakasmaksu muodostuu käytetyn palvelun mukaisesti, ja jos palvelua ei käytä, ei siitä mene maksuakaan. Huoltajia pyydetään ilmoittamaan Daisyssä arvioitu läsnäolo/poissaolo toukokuun osalta.

Varhaiskasvatuksessa jatketaan lasten ulkoiluapua niissä yksiköissä, joissa se on mahdollista.

Vapaa-aikapalvelut

Verkkonuorisotilat ja paikat

Alueellisen nuorisotyön nuorisotilat toimivat tällä hetkellä Discordissa, eli verkossa toimivassa chat- ja keskustelupalvelussa.
 
Discordissa voit keskustella ohjaajien ja muiden nuorten kanssa teksti- ja puhekanavilla.
Voit haastaa ohjaajia myös erilaisiin nettipeleihin mm. nettilautapeleissä ja PC- tai PlayStation-peleissä. Discord-kanavillemme ovat kaikki nuoret tervetulleita! Tule kertomaan mitä kuuluu, pelailemaan ja kehittämään toimintaamme. Me olemme tässä haastavassakin tilanteessa paikalla juuri sua varten! Autamme, tuemme ja pidämme hauskaa!
 
Alla ovat sekä alueelliset kanavamme kutsulinkkeineen ja aukioloaikoineen että Instagram- ja Facebook-tilimme:

 Jokelan Monari
 https://discord.gg/aqXtb4E
 Maanantai klo 16–21
 Keskiviikko klo 16–21
 Torstai klo 16–20
 Perjantai klo 16–21
 Lauantai klo 17–22
 FB: Jokela-Talo Monari
 IG: @jokelanmonari
 
 Kellokosken Nuorkka
 https://discord.gg/ysu4wub
 Maanantai 15–20.45
 Keskiviikko 15–20.45
 Torstai 15–17
 Perjantai 15–20.45
 Sunnuntai 15–20.45
 FB: Kellokosken Nuorkka
 IG: @kellokoskennuorkka
 
 Hyrylän alueen nuorisotyö
 http://discord.gg/um7J9WJ
 Maanantai 15–21
 Tiistai 15–21
 Keskiviikko 15–21
 Torstai 15–21
 Perjantai 15–21
 FB: Hyrylän alueen nuorisotyö
 IG: @hyrylanalueennuorisotyo
 
 Riihikallion Kertsi
 https://discord.gg/2qzY9an
 Tiistai klo 16–21
 Keskiviikko klo 16–21
 Torstai klo 16–21
 Perjantai klo 16–21
 Lauantai klo 17–22
 FB: Rihan Kertsi
 IG: @rihankertsi
 
 Lahelan Terttu
 https://discord.gg/BGcKBGk
 Maanantai 16–21
 Tiistai 16–21
 Torstai 16–21
 Perjantai 17–22
 Sunnuntai 16–21
 FB: Nuorisotalo Terttu
 IG: @nuorisotaloterttu

Kotitreenit jatkuvat kuntayhteistyön merkeissä

Tuusulan, Järvenpään ja Keravan liikuntapalvelut ovat tehneet poikkeustilanneaikana yhteistyötä mm. kokoamalla kuntalaisille erilaisia hyvinvointi- ja liikuntavinkkimateriaaleja. Vinkit ovat ladattu kuntien ja kaupunkien netti- ja facebook -sivuille. Kuntien liikuntapalvelut aloittivat yhteistyön myös Keski-Uusimaa -lehden kanssa. Viikoittain ilmestyvässä lehdessä on jatkossa aukeaman kokoinen kotijumppaosio, johon on koottu kotiin sopivia liikkeitä ja harjoituksia. Lehdessä ilmestyvät jumpat on suunnattu ikäihmisille, joita sosiaalinen media ei tavoita. Jumppia voi tehdä toki kuka tahansa oman kunnon ja innostuksen mukaan. Jumppien materiaalit tehdään vuoroviikoin yhteistyössä Tuusulan, Järvenpään ja Keravan kanssa.

Kulttuuri, museot ja kirjasto

Tule kirjaston e-asiakkaaksi!

E-kirjasto on poikkeusaikanakin auki. Kirjasto tarjoaa verkossa e-kirjoja ja e-äänikirjoja, elokuvia, lehtiä, musiikkia ja musiikinopetuskursseja. 

Jos et ole aiemmin ollut kirjaston asiakas, mutta haluaisit käyttää poikkeusaikana e-kirjastoa, voit tulla kirjaston e-asiakkaaksi. Soittamalla tai lähettämällä sähköpostia kirjastoon saat tunnukset, joilla voit käyttää kirjaston e-aineistoja. E-asiakkuuden saamiseksi kirjasto tarvitsee sinulta vain nimen, osoitteen, syntymäajan, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen. 

E-asiakkuus on voimassa kuusi kuukautta sulun päättymisestä. Poikkeusajan jälkeen e-asiakkuuden voi helposti muuttaa normaaliksi asiakkuudeksi, jolloin se kattaa myös kirjaston fyysisen aineiston. Kirjastojen auettua ota henkilöllisyystodistus mukaan ja hae oma kirjastokorttisi kirjastosta.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä kirjastoon ma-pe klo 9–15, puh. 040 314 3444 ja 040 314 3441 tai kirjasto@tuusula.fi.

Kirjaston Kultsu ja Taika Kultsu etänä

Varhaiskasvatuksen ja 1.–9.-luokkalaisten kulttuurikasvatussuunnitelmat toteutuvat osittain verkossa.

Satudiplomi

Satudiplomi on tarkoitettu varhaiskasvatusryhmien lukuharrastuksen tukemiseen. Myös perheet voivat suorittaa Satudiplomin. Satudiplomin saa lukemalla tai kuuntelemalla kymmenen kirjaa. Nyt poikkeusaikana kannattaa hyödyntää e-aineistoja ja omia kirjahyllyjä.

Jos haluat Satudiplomin, lähetä vapaamuotoinen koontilista sähköpostitse (lapset.kirjasto(at)tuusula.fi) yhteystietoineen. Kirjasto postittaa Satudiplomin kotiin tai lähettää sen sähköpostitse.

Satumatkat

Jokelan kirjaston satutäti Virpi pitää keväällä satumatkoja virtuaalisesti joka torstai Facebookissa. Videot ovat nähtävillä viiden päivän ajan Tuusulan kirjaston Facebook-sivulla.

Kirjasto live: Lasten virtuaalisatumatkat

Kirjavinkkaukset

Sara, Paula ja Heli vinkkaavat e-kirjoja ala- ja yläkoululaisille YouTubessa joka maanantai. Virtuaaliset vinkkaukset löytyvät Tuusulan kirjastojen kanavalta.

Virtuaalivinkkauksia: lasten- ja nuortenkirjat

Takku ja Jekku -videot

Kirjaston maskotit Takku ja Jekku seikkailevat YouTube-videoissa joka perjantai. Takun ja Jekun koronaturinat löytyvät Takun ja Jekun omalta kanavalta. Videot sopivat varhaiskasvatukseen ja alakoululaisille.

Takun ja Jekun koronaturinat

Tulossa

Kirjastolaiset esittelevät Ellibs-, eMagz-, Rockway- ja Viddla-palveluita YouTubessa.

Takaisin