Lasten ja nuorten puistoruokailu on ollut suosittua − ohjeilla taataa kävijöiden turvallisuus

15.06.2020 klo 10.05

Tuusulan kunnan lapsille ja nuorille järjestämä puistoruokailu on ollut suosittua. Ensimmäisen viikon kokemusten perusteella puistoruokailu on ollut pidetty kesäajan palvelu.

Maksuton lämmin lounas tarjoillaan neljässä eri puistossa tuusulalaisille alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille 8.6.-31.7. Lounasta tarjotaan Jokelassa, Kellokoskella ja Etelä-Tuusulassa arkisin kello 11−12.

− Olemme saaneet paljon kiitosta puistoruokailusta. Ruoka on maistunut ja ihmiset ovat kiittäneet kuntaa siitä, että tällaista toimintaa järjestetään, kertoo Tuusulan kunnan osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori Marjo-Kaisa Konttinen.

Puistoruokailua kokeiltiin kesällä 2019 Kotkanpuistossa Riihikalliossa ja myönteisten kokemusten perusteella puistoruokailua päätettiin laajentaa useampaan puistoon kesällä 2020. Kevään korona-epidemian aikana näytti jo hetken siltä, että ruokailua ei voida järjestää. Epidemiatilanteen laantuminen ja kokoontumisrajoitusten höllentäminen tekivät kuitenkin puistoruokailun mahdolliseksi. Puistoruokailun järjestämisessä huomioidaan koronatilanteen mukaiset hygieniaohjeistukset ja kokoontumisrajoitukset.

− Olemme antaneet työntekijöille ohjeistuksia siltä varalta, että paikalle tulee paljon ihmisiä. On ollut päiviä, jolloin jopa sadan kävijän raja on mennyt joissakin paikoissa rikki, mutta esimerkiksi torstaina 11.6. paikalla oli jokaisessa puistoruokailupaikassa alle 50 ruokailijaa. Jos paikalla on yli 50 ruokailijaa, aikuiset mukaan luettuna, teemme useampia ruoanjakopaikkoja puistossa, sanoo kehittämispäällikkö Heidi Hagman.

Ohjeilla taataan kävijöiden turvallisuus

Puistoruokailussa työskentelevillä ruokapalvelun työntekijöillä, koulunkäynnin ohjaajilla ja kesätyöntekijöillä on ohjeet siitä, miten puistoruokailun turvallisuus koronaepidemian aikana voidaan taata kävijöiden runsaasta määrästä huolimatta.

Puistoruokailun työntekijät toimivat näin:

  • Jonotuspaikat merkitään merkkikartioin noin kahden metrin välein.
  • Jokaiselle ruokailijalle annetaan käsidesiä ennen ruokailua.
  • Ruokailijat ohjataan syömään pieniin ryhmiin tai yksin.
  • Jos paikalle tulee yli 50 henkilöä (aikuiset mukaan lukien), otetaan ruoanjakopaikkaan vain sallittu määrä ja loput ohjataan seuraavalle jakopaikalle puiston sisällä. Ruokakärry siirretään jakopaikalta toiselle.

Koronatilanteesta johtuen ruoka annostellaan kertakäyttölautasille, jotka saa puistosta. Ruokailijoiden tulee ottaa mukaan omat aterimensa ja haluamansa juoma esim. juomapullossa. Hygieniasyistä puistoruokailussa ei tarjota juomaa ja leipää. Kaikki ruoat ovat laktoosittomia, mutta muita erityisruokavalioita ei huomioida. Ruokalistasta voi tarkistaa erityisruokavaliotunnukset.

Puistoruokailut Tuusulassa

Tuusulan kunta tarjoaa maksuttoman lämpimän lounaan neljässä eri puistossa tuusulalaisille alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Lounasta tarjotaan Jokelassa, Kellokoskella ja Etelä-Tuusulassa arkisin kello 11-12. Ruoan jako aloitetaan klo 11 ja ruokaa jaetaan niin kauan kuin sitä riittää. Puistoruokailupaikat ajalla 8.6.-31.7. ovat Notkopuisto Jokelassa ja Roinilan alueella sijaitseva Björkenheimin puisto Kellokoskella. Etelä-Tuusulassa lounas on tarjolla Kotkanpuistossa Riihikalliossa ajalla 8.-18.6. ja Tuusulan uimahallin viereisellä viheralueella ajalla 22.6.-31.7. Maksuttomaan ruokailuun ei tarvitse ilmoittautua.

Puistoruokailun järjestämisessä huomioidaan koronatilanteen mukaiset hygieniaohjeistukset. Puistoruokailuun osallistuvien tulee muistaa hyvä käsihygienia, turvavälien noudattaminen ruokajonossa sekä ruokailu pienissä ryhmissä. Mahdollisuutta käsien pesuun ei ole, mutta puistoihin on varattu käsidesiä. Ruokailijoita ohjataan ja neuvotaan ruoanjakopaikoilla. Sairaana ei saa tulla puistoruokailuun. Jos puistoissa tarjottavasta ruoasta jää ylijäämää, sitä ei voida myydä eikä jakaa kotiin vietäväksi.

Puistoruokailun ruokalistat ovat luettavissa Tuusulan kunnan verkkosivuilta osoitteessa www.tuusula.fi/puistoruokailu.

Lisätiedot:

Ruokaan liittyvissä asioissa:

Maija Metsomäki, maija.metsomaki@tuusula.fi, p. 040 314 4376

Muut puistoruokailuun liittyvät asiat:

Heidi Hagman, heidi.hagman@tuusula.fi, p. 040 314 3052, kehittämispäällikkö

Marjo-Kaisa Konttinen, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi, p. 040 314 3035, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori

 

Takaisin