Tuusulanväylän bussikatoksille uusi ilme

29.09.2021

Bussikatokset Hyrylän ja Riihikallion välillä ovat saaneet uuden ulkoasun vanhoista valokuvista Tuusulan museon kokoelmasta ja Tuusulan kunnan graafisesta ilmeestä. Ne on teemoitettu esittelemään pysäkin läheisen alueen historiaa. Kaikkiaan uusittuja pysäkkejä on 16.

Bussipysäkki Varuskunta. Kuva Tarja Kärkkäinen

Tuusulassa on noin 180 kappaletta vanerisia metallirunkoisia pysäkkikatoksia. Jokelalaisen Vuorenteko Oy:n 1980-luvulla tekemät katokset ovat suojanneet linja-auton odottajia tuulelta ja tuiskulta, mutta vuosikymmenet ja ilkivalta ovat jättäneet niihin jälkensä. Pääteiden varsilla linja-autopysäkit katoksineen ovat Ely-keskuksen vastuulla. Pysäkit tullaan uusimaan lähivuosina, mutta nyt tehty ehostus antaa vanhoille pysäkeille lisäaikaa ja parantaa Tuusulan sisääntuloväylän yleisilmettä.

Idea Tuusulanväylän pysäkkien ulkonäön parantamisesta museon kuvakokoelmien avulla tuli sivistyksen viime kauden apulaispormestari Jussi Saloselta. Ensimmäinen koevedos tehtiin Paijalan koululle ja pystytettiin talkootyönä. Hankkeen kustannukset ja lupaprosessit ovat kunnan yhdyskuntatekniikan vastuulla. Osa hankkeen rahoituksesta tulee Uudenmaan Ely-keskukselta, osa Kulttuuria kaikille -rahastosta.

– Tuusulanväylän pysäkit Hyrylästä Riihikallioon on nyt päällystetty komposiittilevyillä, joihin on poimittu vanhoja valokuvia Tuusulan museon kokoelmista. Pysäkkien kuvat ja teemat on valittu lähialueelta. Esimerkiksi Sulan alueella esitellään autokaupan ja autourheilun historiaa, Hiekkamäen pysäkillä sorabisnestä ja Amerin pysäkeillä Amer-Tupakan tehtaan tuotantoa ja työyhteisöä, kertoo intendentti Jaana Koskenranta Tuusulan museosta.

– Hienoa, että saamme tuoda historiaa kaikkien ulottuville. Pysäkeistä muodostuu oikeastaan näyttely, jossa muutaman kuvan ja lyhyiden tekstien avulla nousee esille monia alueemme identiteetille ominaisia piirteitä

Hanke on vaatinut monen tahon yhteistyötä kunnan sisällä ja muun muassa Ely-keskuksen suuntaan. Työn teknisestä toteutuksesta on vastannut Finn-Opaste ja graafisen suunnittelun on tehnyt Grapica Oy.

Bussipysäkki Varuskunta länsi. Kuva Tarja Kärkkäinen

Bussipysäkki Hiekkamäki. Kuva Tarja Kärkkäinen

Takaisin