Keski-Uudenmaan pelastuslaitos tiedottaa: Ennakoi pelastusteiden esteettömyys – lumi ei saa tukkia tietä pelastusajoneuvoilta

03.01.2022

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella voi seuraavien viikkojen aikana sataa paikoitellen yli kymmenen senttiä lunta. Pelastuslaitos muistuttaa, että pelastustiet ja nostopaikat tulee myös nyt talvella pitää esteettöminä, jotta pelastusajoneuvot pääsevät perille. Näiltä alueilta lumet tulee siirtää pikaisesti.

Lumi ei saa tuottaa viivästystä pelastustoiminnan aloittamiselle. Oli kyseessä esimerkiksi tulipalo tai aivoverenvuoto, on pelastusajoneuvon, kuten paloauton tai ambulanssin, perille pääsy varmistettava avoimilla pelastusteillä. Pelastustiet ja nostolavaauton nostopaikat ovat lähtökohtaisesti ensimmäisiä aurattavia alueita.

Kyseinen alue on yleensä merkitty pysäköinnin kieltävän merkin lisäksi pelastustie ja/tai nostopaikka lisäkilvellä. Pelastustien leveys tulee aurattunakin olla 3,5 metriä ja nostopaikkojen koko 6 x 13 metriä.

Kiinteistöjen on varauduttava poikkeuksellisiin olosuhteisiin

Kiinteistöille laadittavissa pelastussuunnitelmissa on pelastuslain mukaisesti velvoite laatia suunnitelma myös poikkeuksellisia olosuhteita varten. Runsas lumen tulo on yksi esimerkkitilanne, johon kiinteistössä varaudutaan. Lumimassat on myös kuljetettava pois, jotta ne eivät tuki pelastusteitä tai muodosta liian ahtaita kulkureittejä. Ahtaat kulkureitit kiinteistön alueella voivat hidastaa pelastustyön aloittamista.

Asukkaiden turvallisuus on yhteinen asia ja siksi isännöitsijöiden, huoltoyhtiöiden ja asukkaiden kannattaa käydä keskustelua asumisen turvallisuuteen ja pelastussuunnitelmiin liittyvissä asioissa. Asukas voi itse ilmoittaa pelastustien tukkeesta isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle.

Myös omakotitaloasujan kannattaa varautua

Omakotitaloilla ei ole virallisia pelastusteitä, mutta myös näiden omistajien on syytä varautua hätätilanteisiin pitämällä pihatie ajokunnossa. Lumet kannattaa kasata mahdollisimman etäälle kulkureiteistä, jotta nopea pelastustoiminta on mahdollista.

Lisätietoja:
Päivystävä palotarkastaja
ma-pe 9–15
Puh. 09 839 50475
paivystavapalotarkastaja(at)vantaa.fi

Takaisin