Tuusulan matkailutulo on kasvanut voimakkaasti

11.11.2022

Tuusulan alueelle kertyi viime vuonna yli 37 miljoonaa euroa tuloja matkailusta. Summa on yli kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2018 eli viimeiseen koronapandemiaa edeltäneeseen vuoteen.

Matkailu toi Tuusulaan työtä 184 henkilötyövuoden verran. Määrä on yli kolmanneksen suurempi kuin vuonna 2018.

Tiedot perustuvat matkailualaan erikoistuneen Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Researchin toteuttamaan tutkimukseen.

Välittömiä palkkatuloja matkailun ansiosta työllistyneille kertyi Tuusulassa 6,2 miljoonaa euroa. Kunnallisverotuloja matkailun työllistävästä vaikutusta syntyi noin 900 000 euroa. Välittömän matkailutulon osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta oli Tuusulassa 1,4 prosenttia.

Tulokset ovat laskennallisia ja perustuvat muun muassa matkailutoimialan tilastolliseen volyymiin kullakin paikkakunnalla.

Matkailutuloraportti www ja ePressi

Tuusula on Uudellamaalla voittajien joukossa

Koronavuosien vaikutus matkailuun ja matkailutuloon vaihtelee Uudenmaan alueella voimakkaasti. Paikkakunnat, joilla on perinteisesti käynyt eniten ulkomaalaisia matkailijoita, ovat kärsineet pandemiasta eniten. Osalla alueista lisääntynyt kotimaanmatkailu on kasvattanut tuloa.

Näihin voittajakuntiin kuuluu muun muassa Tuusula, jonne ihmisiä ovat houkuttaneet esimerkiksi tunnetut kulttuurikohteet. Tuusulanjärven jäällä vieraili viime talvena arviolta 250 000 kävijää, ja Sarvikalliolla kävijöitä oli vuositasolla upeat noin 90 000. Aleksis Kiven kuolinmökin kasvanut suosio näkyi lähes 10 000 kävijän määränä. Myös monet tapahtumat, kuten Tuusulan taiteiden yö ja Krapin Pajan pihakonsertit, ovat kiinnostaneet isoa kävijäjoukkoa.

Tuusula on osallistunut matkailun edistämiseen monin tavoin, kuten Museokortti-kohdeverkon kehittämisellä, kumppanuudella Helsingin matkailuneuvonnan kanssa ja toimijoiden ylikunnallisella yhteistyöllä. Kehittämistyö jatkuu, jotta kunnasta saataisiin vielä houkuttelevampi Uudellemaalle suuntaaville matkailijoille.

- Tuusula on monipuolinen matkailukohde, jossa on paljon näkemistä ja tekemistä. Kuntakeskusten omaleimainen tarjonta houkuttelee kävijöitä eri puolille Tuusulaa, toteaa kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen.

- Elinvoimamme kannalta on tärkeää, että kunnan ja matkailuyritystemme tarjoamat elämykset ja markkinointityö vetoavat matkailijoihin, täydentää yritysasiamies Toni Popovic.

Koko Uudellamaalla välitön matkailutulo vuonna 2021 oli noin 2,08 miljardia euroa. Määrässä on lähes 60 prosentin pudotus verrattuna vuoteen 2018. Eniten tuloa matkailusta Uudellamaalla kertyy liikennepalveluille ja seuraavaksi eniten majoitus- ja ravitsemispalveluille.

Lisätietoa:
Yritysasiamies Toni Popovic, toni.popovic@tuusula.fi, p. 040 314 4406
Kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen, ulla.kinnunen@tuusula.fi, p. 040 314 3456

Tietoa matkailijoille suunnatusta tarjonnasta Tuusulassa:
visittuusula.fi
visittuusulanjarvi.fi

Takaisin