Whistleblowing-ilmoituskanava Tuusulan kunnassa

22.03.2023 klo 15.00

Ilmoittajansuojelulaki eli laki Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta on astunut voimaan 1.1.2023. Lailla on pantu täytäntöön Euroopan unionin ilmoittajansuojeludirektiivi, ns. whistleblowing-direktiivi. Tuusulan kunnalla on ilmoituksia varten sisäinen ilmoituskanava, joka on tarkoitettu kunnan työntekijöille (työ- tai virkasuhteessa työskenteleville henkilöille sekä yksityisille ammatinharjoittajille ja harjoittelijoille). Sisäinen ilmoituskanava otetaan kunnassa käyttöön 1.4.2023.

Kuntalaiset ja kunnan luottamushenkilöt eivät voi ilmoittaa kunnan sisäisen ilmoituskanavan kautta, mutta he voivat tehdä ilmoituksen oikeuskanslerinviraston keskitettyyn ilmoituskanavaan Miten ilmoitus tehdään? | Valtioneuvoston oikeuskansleri.

Ilmoituksen mahdollisesta väärinkäytöksestä voi tehdä oikeuskanslerinviraston keskitettyyn ulkoiseen ilmoituskanavaan kirjallisesti tai suullisesti. 

Lisätiedot ilmoittajansuojelulaista Finlex.fi-sivustolla.

Mistä asioista voi ilmoittaa?

Tehty ilmoitus antaa kunnalle mahdollisuuden selvittää ja korjata epäkohtia. Kaikista epäkohdista ilmoittaminen ei ole kuitenkaan ilmoittajansuojelulain piirissä. Esimerkiksi työsuhteisiin liittyvät laiminlyönnit eivät ole ilmoittajansuojelulain piirissä.

Lain soveltamisalan piiriin kuuluu:

  1. julkiset hankinnat, lukuun ottamatta puolustus- ja turvallisuushankinnat;
  2. finanssipalvelut, -tuotteet ja -markkinat;
  3. rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen;
  4. tuoteturvallisuus ja vaatimustenmukaisuus;
  5. liikenneturvallisuus;
  6. ympäristönsuojelu;
  7. säteily- ja ydinturvallisuus;
  8. elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuus sekä eläinten terveys ja hyvinvointi;
  9. Euroopan unionin toiminnasta annetun sopimuksen 168 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu kansanterveys;
  10. kuluttajansuoja;
  11. yksityisyyden ja henkilötietojen suoja sekä verkko- ja tietojärjestelmien turvallisuus.

Ilmoittajan suojelun edellytyksenä on, että ilmoitus koskee tekoa tai laiminlyöntiä, jotka on säädetty rangaistaviksi, joista voi seurata rangaistusluonteinen hallinnollinen seuraamus, tai jotka voivat vakavasti vaarantaa lainsäädännön yleisen edun mukaisten tavoitteiden toteutumista.

Ilmoittaminen koskee sekä kansallisen että EU-lainsäädännön rikkomista edellä mainituilta aloilta. Muista rikkomuksista tai laiminlyönneistä ilmoittaminen ei ole ilmoittajansuojelulain piirissä.

Muusta kuin lain soveltamisalan piiriin kuuluvasta epäillystä virheellisestä menettelystä tai laiminlyönnistä voi kannella esimerkiksi

Tietosuojavaltuutetulle voi ilmoittaa, jos epäilee, että henkilötietoja käsitellään tietosuojasäännösten vastaisesti.

Lisätiedot:
kunnanlakimies Kirsi Kurtti, 040 314 3005, kirsi.kurtti@tuusula.fi
hallintojohtaja Harri Lipasti, 040 314 3003, harri.lipasti@tuusula.fi

Takaisin