Säilöönottoyksikölle selvitetään rakennuspaikkaa Jokelasta

01.06.2023 klo 15.50

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt selvittää Maahanmuuttoviraston uudelle säilöönottoyksikölle rakennuspaikkaa. Senaatti-kiinteistöt ja Tuusulan kunta ovat valmistelleet kumppanuuskaavoitussopimuksen, johon perustuen Tuusulan kunnan on määrä käynnistää asemakaavan muutos Jokelan alueella. Asemakaavan muutos luo edellytykset rakentaa ulkomaalaisten säilöönottoyksikkö Tuusulan kuntaan. Mahdollisesta kumppanuuskaavoitussopimuksesta ja kaavoituksen käynnistämisestä päättää kunnanhallitus.

Säilöönottoyksikön nykyiset yksityisen toimijan omistuksessa olevat toimitilat Helsingin Metsälässä eivät enää vastaa toiminnan nykyisiin tarpeisiin. Peruskorjaustarpeessa olevalle kohteelle suunnitellaan muuta käyttöä tulevaisuudessa, joten uusille toimitiloille on tarve.

– Tarkoituksena on rakennuttaa uusi ulkomaalaisten säilöönottoyksikkö Maahanmuuttovirastolle. Tällä hetkellä pyrimme yhdessä Tuusulan kunnan kanssa selvittämään sen toteutusedellytykset Jokelan teollisuusalueelle. Lopullinen päätös uudisrakennushankkeesta tehdään myöhemmin Maahanmuuttoviraston kanssa, Senaatti-kiinteistöjen asiakaspäällikkö Taneli Uosukainen sanoo.

Rakennuspaikan perusteella voidaan aloittaa uudisrakennuksen tarkempi hankesuunnittelu, joka selvittää rakennuksen teknisen toteutuksen, rakennuskustannukset ja muut rakennuksen toteutukseen vaikuttavat asiat. Hankesuunnittelun jälkeen tarvitaan vielä Maahanmuuttoviraston vuokrauspäätös, valtioneuvoston raha-asianvaliokunnan puolto ja Senaatti-kiinteistöjen hallituksen investointipäätös, ennen kuin rakennustyöt voidaan aloittaa.

Nykyaikaiset tilat säilöönotetuille ja työntekijöille

Uudisrakennus sisältäisi modernin säilöönottoyksikön toiminnallisuudet, jotka valmistuessaan tarjoavat hyvät olosuhteet 60–90:lle säilöön otetulle henkilölle ja säilöönottoyksikön työntekijöille pitkälle tulevaisuuteen. Yksikköön tulee noin 40–60 työntekijää.

Säilöönottoyksikön asiakkaat ovat turvaamistoimena säilöön otettuja ulkomaan kansalaisia, jotka edustavat useita kulttuureja. Asiakkaat voivat olla yksittäisiä henkilöitä tai perheitä, ja poliisi ja Rajavartiolaitos kuljettavat heidät säilöönottoyksikköön. Säilöön otetut eivät voi poistua laitoksesta.

–  Sijoitus yksikössä kestää tyypillisesti muutamasta vuorokaudesta pariin viikkoon. Säilöönottoyksikkö ei ole vankila, vaan erillisen lainsäädäntönsä perusteella toimiva suljettu yksikkö, jossa tarjoamme asiakasryhmien erilaiset tarpeet huomioiden mahdollisimman inhimilliset olosuhteet sekä tarkoituksenmukaiset ja toimivat palvelut, turvallisuudesta ja säilöönoton varmuudesta huolehtien. Säilöönottoyksikkö on osa tehokasta ja toimivaa kansallista paluujärjestelmää, Maahanmuuttoviraston Helsingin vastaanottokeskuksen ja säilöönottoyksikön johtaja Mikael Laurinkari kertoo.

Maahanmuuttoviraston säilöönottoyksikkö säilyttää ulkomaalaislain nojalla säilöön otettuja henkilöitä tyypillisesti ennen maasta poistamista. Säilöönottoyksikkö on suljettu, ympärivuorokautinen asumis- ja palvelutoimintaa tarjoava laitos, eikä se aiheuta häiriötä ympäristölle. Yksikössä ei ole ulkoista asiakaspalvelua.

Asemakaavan muutos voisi olla hyväksymiskäsittelyssä aikaisintaan jo kevään 2024 aikana. Rakentaminen alueella voisi alkaa arviolta aikaisintaan vuonna 2026. Tavoitteen mukaan uudet tilat ovat käytössä vuonna 2028.

Säilöönottoyksikön asemakaavan muutoksen käynnistämistä käsitellään Tuusulan kuntakehityslautakunnassa 7.6., jonka jälkeen asia etenee kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Tuusulan kunta käynnistää hankkeen edellyttämän kaavamuutosprosessin asettamalla osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville kuntakehityslautakunnan käsittelyn jälkeen alkusyksystä.

Havainnekuva säilöönottoyksikkö KVA Desing Group

Havainnollistava kuva säilöönottoyksikön perusmuotoisesta uudisrakennuksesta. Lopullinen suunnitelma tarkennetaan hankkeen suunnittelun edetessä.

Kartta

Maahanmuuttoviraston säilöönottoyksikköä tutkitaan Jokelaan 15 ha:n kokoiselle Vallun työpaikka-alueelle. Hankkeen vaatima maa-alue on noin 1,1 ha, jonka laajuus on esitetty katkoviivalla. Tarkempi sijainti ratkaistaan asemakaavoituksessa.

 

 

Lisätietoja

Senaatti-kiinteistöt, asiakaspäällikkö, Taneli Uosukainen, taneli.uosukainen@senaatti.fi

Maahanmuuttovirasto, Helsingin vastaanottokeskuksen ja säilöönottoyksikön johtaja, Mikael Laurinkari, mikael.laurinkari@migri.fi

Tuusulan kunta, pormestari, Kalle Ikkelä, 040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi 

 

Takaisin