Kellokosken ruukkialue Suomen idyllisimpien kylien joukossa

09.06.2023 klo 10.30

Pohjois-Tuusulassa sijaitseva Kellokosken ruukin tehdasalue pärjäsi mainiosti Iltalehden lukijoilleen järjestämässä kisassa, jossa etsittiin Suomen idyllisintä kylää.

Ruukin tehdasalue sijoittui äänestyksessä neljänneksi kaikkiaan 20 ehdolla olleesta kohteesta. Se sai kahdeksan prosenttia annetuista äänistä. Kaikkiaan kisassa annettiin 11 444 ääntä.

Kellokosken-ruukki-21 (1) – kopio

Kuva: Ohoi Creative

Tulosten julkaisun yhteydessä Kellokosken ruukkialueesta mainitaan muun muassa sairaalamuseo, jossa pääsee tutustumaan entisen mielisairaalan toimintaan. Kesällä järjestettävillä kävelykierroksilla voi nähdä ja kuulla myös esimerkiksi Kellokosken kartanosta, sairaalakappelista sekä ruumiskellarista.

‒ Ei ihme, että Kellokosken ruukkia on äänestetty niin paljon Suomen idyllisimmäksi paikaksi. Meillä on täällä ruukilla ihan oma ainutlaatuinen tunnelma. Vanhan tehdasalueen kaunis rosoisuus ja autenttisuus on edelleen läsnä. Sitä ei ole siloteltu, historia saa näkyä, sanoo Hanna-Kaisa Risku Kellokosken ruukki ry:stä.

‒ Moni sanoo, että ruukin tuntee, kun tänne saapuu. Syke laskee ja mieli rauhoittuu. Ruukki kiehtoo monia, alueella kulkijat nauttivat miljöön tarjoamasta tunnelmasta ja estetiikasta sekä ruukin monista palveluista.

‒ Ruukilla on yli 30 aktiivista yritystä: kahvila, ravintola, tehdasmuseo, putiikkeja, kirpputori, kauneushoitoloita, cowork-tila, juhlatila, kuntosali, pt-palveluita, hieroja ja useiden taiteilijoiden työhuoneita ja harrastetiloja. Luonto on lähellä, pato ja joenvarren luontopolut ovat kiinteä osa ruukkia, samoin viehättävä kirkko puistoalueineen, luettelee Hanna-Kaisa Risku.

Tuusula-päivän juhlaa vietetään lauantaina 22.7. Kellokoskella Ruukin kirkkopuistossa klo 14–17. Elokuussa 11.8. on vuorossa Taiteiden yö; sekin tuo tapahtumia ruukin alueelle.

‒ Kellokoski on kokonaisuutenakin idyllinen alue. Sen viehätys perustuu ihaniin, suvaitsevaisiin ihmisiin ja kauniiseen ympäristöön. Erityisesti koskenranta sairaalakiinteistöjen, kirkon ja ruukin ympäröimänä ihastuttaa, sanoo hankekehittäjä Jenni Kontto Tuusulan kunnasta.

Ykkössijalle lukijaäänestyksessä kipusi Kouvolan Voikkaa, ja toiseksi sijoittui Pälkäneen Luopioinen. Kolmanneksi eniten ääniä keräsi Salon Mathildedal.

Linkki Iltalehden juttuun lukijaäänestyksen tuloksista
Linkki tietoihin Kellokoskesta Tuusulan kunnan www-sivuilla

Takaisin