Tuusulan kunnan omistamien luonnonsuojelualueiden hoitotyöt alkavat

16.06.2023 klo 14.00

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) myönsi viime vuonna Tuusulan kunnalle Kunta-Helmi -avustusta noin 60 000 euroa kahdeksan kunnan omistaman luonnonsuojelualueen hoitamiseksi. Luonnonsuojelualueita hoidetaan, koska kaikissa kohteissa näkyy ihmistoiminnan jälki. Suot ovat olleet ojitettuna ja metsät metsätalouden piirissä ennen rauhoittamista. Tavoitteena on kehittää kunnan omistamia luonnonsuojelualueita luonnonmukaisemmiksi ja monimuotoisemmiksi sekä palauttaa niiden luontainen kehitys.

Hoitotoimien kohteina olevat luonnonsuojelualueet ovat Harminsuo-Harminkallio-Matkoissuo, Heinisuon metsä, Inkilän Haarajoen eteläinen metsä, Lonkerinkorven luonnonsuojelualueet, Maarinjärvi-Degkärr, Rajalinnan itäinen metsä sekä Tuomalansuo. Viime vuonna Envibio Oy laati kaikille alueille luontokartoituksen ja hoitosuunnitelman, ja tänä vuonna hoitosuunnitelmat on tarkoitus toteuttaa.

Kohteissa havaitut vieraskasvilajit ja jätteet pyritään poistamaan. Pääasiassa kohteissa on isotuomipihlajaa ja terttuseljaa mutta yhdessä kohteessa on myös jättipalsamia ja pikkutalviota.

Lahopuuta pyritään lisäämään Heinisuolla, Inkilän Haarajoella ja Maarinjärvellä eli kohteissa kaadetaan joitakin puita, jotka jätetään paikoilleen lahoamaan. Työtä ei tehdä lintujen pesintäaikaan 1.4.–31.7. Luonnonmetsissä on aina ollut runsaasti kuolleita puita, noin neljännes koko puustosta. Lahopuu on tärkeää metsän elämän kirjolle, sillä metsälajeistamme neljännes, yhteensä noin 5 000 lajia, on riippuvaisia lahopuista. Lahopuusta riippuvaisia lajeja on lähes kaikissa eliöryhmissä.

Heinisuolla ja Matkoissuolla pyritään monipuolistamaan virtausta ja parantamaan veden laatua lisäämällä ojiin lahopuuta.

Suokohteita on ojitettu, ja ne ovat ojituksen seurauksena kuivuneet, joten vesitaloutta pyritään luonnonmukaistamaan. Tuomalansuolla ojia tukitaan niiden reunoilla olevilla maamassoilla. Suon ennallistaminen tarkoittaa, että ojituksessa kärsinyt suoekosysteemi palautetaan takaisin kohti luonnontilaa eli vedenpinnan taso kohoaisi, suolajisto palautuisi ja turpeen muodostuminen ja samalla hiilen sitominen käynnistyisi. Ojitetut suot tarjoavat loistavan tilaisuuden ryhtyä konkreettisiin korjaustoimiin niin luonnon monimuotoisuuden, vesistöjen kunnon, hiilivarastojen kuin ihmisen hyvinvoinnin suhteen. Suo on valtava hiilipankki, monimuotoisen elämän ylläpitäjä, vedenpuhdistaja, virkistymisen lähde ja paljon muuta.

Tuusulan kunnan luonnonsuojelualueiden hoitotyöt saavat rahoitusta Helmi-elinympäristöohjelmasta, jonka päämääränä on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostamalla pienvesi- ja rantaluontoa.

Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Terhi Wermundsen, 040 314 3065, terhi.wermundsen@tuusula.fi          

Puustoa ja suolajistoa Tuomalansuolla
Suo on valtava hiilipankki, monimuotoisen elämän ylläpitäjä, vedenpuhdistaja, virkistymisen lähde ja paljon muuta. Kuva Tuomalansuolta.    

Takaisin