Keski-Uudenmaan uimavesien mikrobiologinen laatu yhä hyvä

25.07.2023 klo 10.15

Sinilevää havaittiin vähän neljällä rannalla.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 19.‒20.7.2023 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli- bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit. Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset.

Rusutjärvi vaakakuva

Sinilevää oli näytteenottohetkellä vähän Järvenpäässä Vanhankylänniemen uimarannalla, Tuusulassa Rusutjärven uimarannalla ja Mäntsälässä Onkimaan ja Sälinkään uimarannoilla. Sinilevätilanne kannattaa arvioida aina itse silmämääräisesti ennen uimaan menoa, sillä tilanne voi vaihdella nopeasti. Tuulisella säällä sinilevää saattaa olla sekoittuneena veteen, kun taas tyynellä ja aurinkoisella säällä sinilevä nousee pintaan.

Uimarantavesien lämpötilat olivat näytteenottohetkellä 16,2‒22,4 °C välillä. Lämpimintä uimavesi oli Tuusulassa Urheilupuiston uimarannalla ja viileintä puolestaan Mäntsälässä Hautjärven uimarannalla.

Uimavesinäytteet otettiin seuraavilta rannoilta:

Järvenpää: Tervanokan ja Vanhankylänniemen uimarannat (Tuusulanjärvi)

Tuusula: Kellokosken uimaranta (Keravanjoki) ja Häklin, Jokelan, Rusutjärven ja Urheilupuiston uimarannat

Mäntsälä: Saaren ja Levannon uimarannat (Hunttijärvi), Sälinkään uimaranta (Kilpijärvi), Hautjärven uimaranta (Sahajärvi), Onkimaan uimaranta (Isojärvi), Nummisten uimaranta (Mustijoki) ja Keravanjärven, Sahajärven ja Sääksjärven uimarannat

Nurmijärvi: Sääksin ja Röykän uimarannat (Sääksjärvi), Tiiran ja Lähtelän uimarannat (Valkjärvi), Herusten uimaranta (Herustenjärvi) ja Vaaksin uimaranta (Vaaksjärvi)

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta löytyy uimarantojen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Linkki tulostaulukkoon

 Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä, jonne jokainen voi merkitä omat sinilevähavaintonsa.

Linkki Järvi-meriwikiin

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Helmi Heiska, puh. 040 314 4745, helmi.heiska@tuusula.fi

Takaisin