Lintuinfluenssatartuntoja Suomessa, vältä koskemista sairaisiin tai kuolleisiin villieläimiin

26.07.2023 klo 13.50

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue Keusoten alueella lintujen joukkokuolemia taikka lintuinfluenssaan sairastuneita lintuja tai turkiseläimiä ei tänä vuonna ole todettu.

Keusote kehottaa kuitenkin ihmisiä välttämään koskemista sairaisiin tai kuolleisiin luonnonvaraisiin lintuihin ja muihin villieläimiin. Kehotuksen taustalla on lintuinfluenssatartuntojen ehkäiseminen.

Lokki FB lintuinfluenssa

Kesän aikana Suomessa on todettu useita lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia. Heinäkuun aikana Pohjanmaalla on varmistunut tartuntoja myös turkiseläimillä.

Keusoten alueella (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula) ei tänä vuonna ole todettu lintujen joukkokuolemia eikä lintuinfluenssaan sairastuneita lintuja tai turkiseläimiä.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin. Tartuntoja ihmisestä toiseen ei ole todettu. Tilannetta kuitenkin seurataan tarkasti sekä Suomessa että maailmalla. Myös Keusote seuraa tilannetta ja tiedottaa aiheesta ajantasaisesti.

Näin voit ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja:

  • Tärkeintä on välttää koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin.
  • Jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta. Jos mahdollista suojaudu kasvomaskilla tai hengityksensuojaimella (FFP2 tai FFP3) ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.
  • Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
  • Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista. Tuusulassa ilmoituksen voi tehdä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sähköpostiosoitteeseen yaktoimisto@tuusula.fi

Linkki Keusoten tiedotteeseen aiheesta

 

 

 

Takaisin