Sijainti ja verkostoituminen keskeisiä asioita KUUMA-kuntien yrityksille

01.08.2023 klo 13.35

Tuoreen tutkimuksen mukaan KUUMA-kunnissa toimivat yritykset arvostavat logistista sijaintia ja verkostoitumista sijoittumispaikkaansa valitessaan.

Helsinki Ring of Industry -hankkeen Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa yli puolet vastaajista ilmoitti valinneensa nykyisen sijaintikuntansa logistisen sijainnin perusteella. Alueen strateginen sijainti tarjoaa yrityksille tärkeän kilpailuedun, kun ne voivat hyödyntää alueen liikenneyhteyksiä ja logistisia palveluita tehokkaasti.

Tutkimuksessa nousi esiin alueen yritysten vahva keskinäinen verkostoituminen. 88 % vastaajista ilmoitti hankkivansa tuotteita tai palveluita muilta alueella toimivilta yrityksiltä, ja 69 % vastaajista on asiakkaina alueen yrityksiä.

Rykmentinportti ilmakuva

Tavoitteena kasvu

Kahdella kolmesta yrityksestä on vähintäänkin maltillisia rekrytointitarpeita seuraavan vuoden aikana. Tämä kertoo alueen elinvoimaisuudesta ja yritysten kasvupotentiaalista.

Osaavan henkilöstön saatavuus nousi ongelmaksi 75 %:ssa kyselyyn vastanneista yrityksistä, ja lähes jokainen vastaaja suunnitteli nykyisen henkilöstön kouluttamista tulevan vuoden aikana. Neljännes vastaajayrityksistä ilmoitti olevansa voimakkaasti kasvuhakuinen, ja yli neljä kymmenestä pyrkii kasvamaan mahdollisuuksien mukaan.

Tuusulassa uusia kasvun paikkoja yrityksille kehitetään esimerkiksi Rykmentinportin, Sulan ja Vallun alueilla. Parhaillaan rakennetaan kunnallistekniikkaa Sulan työpaikka-alueille I ja II, ja äskettäin kunnassa tehtiin päätös Sulan työpaikka-alue III:n kunnallistekniikan urakasta. Tuusulan itäväylän varteen tulee kymmeniä hehtaareja uusia yritystontteja ja todella suuri työpaikkakeskittymä.

Kunnat yritysmyönteisiä

Yritykset kokevat kuntien asenteen yrittäjyyttä ja yritystoimintaa kohtaan olevan pääsääntöisesti positiivista. Eniten parannettavaa on yhteydenpidossa. Sijaintikunnan vahvuuksina nousivat esiin sijainti, kasvu ja kehitys sekä yritysmyönteisyys. Heikkouksina mainittiin tonttien, toimitilojen ja työvoiman saatavuus sekä lupa-asioiden ja palveluiden hitaus. Kolmannes yrityksistä antaa sijaintikunnalleen kiitettävän kokonaisarvosanan, ja kokonaisuudessaan asteikolla 4–10 kunnat saivat arvosanan 7,8.

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat yritykset Helsinki Ring of Industry -alueella eli KUUMA-kunnissa (Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti).

Haastatteluissa selvitettiin yritysten näkemyksiä sijaintipaikastaan, kasvunäkymistä, rekrytointitarpeista ja verkostoitumisesta muiden KUUMA-alueella toimivien yritysten kanssa. Yrityksiltä kysyttiin myös näkemystä sijaintikuntansa yritysystävällisyydestä.

Lisätietoja Tuusulan kunnan osalta:
yritysasiamies Toni Popovic
toni.popovic@tuusula.fi
040 314 4406

Linkki Helsinki Ring of Industry -hankkeen mediatiedotteeseen (pdf) asiasta

Takaisin