Vieraslajeja poistetaan Tuusulan kunnan luonnonsuojelualueilta

17.08.2023 klo 12.00

Tuusulan kunnan omistamilta luonnonsuojelualueilta on luontokartoituksissa löydetty vieraskasvilajeja, kuten terttuseljoja ja isotuomipihlajia, jotka uhkaavat alueiden alkuperäistä kasvillisuutta. Vieraskasvilajien poisto luonnonsuojelualueilta on käynnistynyt viikolla 33.

Kartoituksissa löydetyt vieraslajit pyritään poistamaan juurineen, jotta kasvit saadaan pysyvästi poistettua. Työ tehdään käsin, jolloin poistotyöstä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa muulle kasvillisuudelle. Poistotyön kohteena ovat seuraavat luonnonsuojelualueet: Harminsuo-Harminkallio-Matkoissuo, Heinisuon metsä, Inkilän Haarajoen eteläinen metsä, Rajalinnan itäinen metsä sekä Tuomalan suo. Lisäksi poistetaan roskia.

Kunnan omistamien luonnonsuojelualueiden hoitotöille saadaan Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen myöntämää rahoitusta Helmi-elinympäristöohjelmasta. Ohjelman päämääränä on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostamalla pienvesi- ja rantaluontoa.

Tuusulan kunta on mukana myös Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen KUUMA vieras -hankkeessa, jonka tavoitteena on tehostaa vieraslajityötä ympäristökeskuksen toimialueella.

Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Terhi Wermundsen, 040 314 3065, terhi.wermundsen@tuusula.fi  

Takaisin