Kiertokapula tiedottaa: Pakkausjätteiden keräysvelvoitteet kiristyivät 5–9 huoneiston kiinteistöillä – koskee koko Tuusulaa 1.11.2023 lähtien

25.10.2023

Jätelain mukaan pakkausjätteiden kiinteistökohtainen keräysvelvoite siirtyi vuonna 2023 kuntien vastuulle, eli tässä tapauksessa kuntien omistamalle jäteyhtiö Kiertokapulalle. Yhtiön toimialueella metalli- ja lasipakkausten kiinteistökohtainen keräysvelvoite koskettaa nyt kaikkia vähintään viiden huoneiston kiinteistöjä taajamissa. Aiemmin velvoiterajana on ollut 10 asuinhuoneistoa.

Mitä pakkausjätteiden erilliskeräys käytännössä tarkoittaa?

Kiertokapula toimittaa taloyhtiöille tarvittavat keräysastiat ennen keräyksen alkua. Käsin siirrettävät pakkausjätteiden astiat siis kuuluvat tyhjennyspalvelun hintaan sen jälkeen, kun astioiden tyhjennys siirtyy Kiertokapulalle. Aiemmista jätehuoltosopimuksista riippuen kiinteistölle saattaa tulla kolme uutta astiaa: lasi-, metalli- ja kartonkipakkausten keräysastia.

Pakkausjätteiden keräyksessä käytetään siis Kiertokapulan jäteastioita, pois lukien syväkeräysastiat ja jätepuristimet. Asiakkaiden omien astioiden tullessa elinkaarensa päähän, ne korvataan Kiertokapulan astioilla ilman erillistä korvausta. Muovipakkausten osalta näin on toimittu jo vuodesta 2021.

Aikataulut lasi-, metalli- ja kartonkipakkausten keräykselle:

1.7.2023 alkaneet keräykset

  • Hattula
  • Hämeenlinna
  • Janakkala (pl. Tervakoski)

1.9.2023 alkavat keräykset

  • Hausjärvi
  • Hyvinkää
  • Loppi
  • Nurmijärvi
  • Riihimäki
  • Janakkalan Tervakoski
  • Tuusulan Jokela

1.11.2023 alkavat keräykset

  • Järvenpää
  • Kerava
  • Tuusula
  • Mäntsälä

Uusia astioita – tarvitaanko uutta jätetilaa?

Tilankäyttöongelmia voi ratkoa yhteisillä jätepisteillä ja -astioilla (kimpat) naapureiden tai taloyhtiöiden kesken. On myös mahdollista järjestää jätehuolto siten, että toisella kiinteistöllä on esimerkiksi lasipakkausastia ja toisella metallipakkausten astia. Tällöin säästetään niin kustannuksissa kuin tyhjennysten aiheuttamissa hiilidioksidipäästöissä.

Lasi- ja metallipakkausastiat voi myös sijoittaa mahdollisen jätekatoksen ulkopuolelle. Lisätilaa katokseen saa, kun astiat sijoittaa esim. poikittain. Jäteastioiden kokoa tai tyhjennysväliä voi täyttöasteen salliessa muuttaa. Yhden astian tyhjentäminen kerran viikossa maksaa saman verran kuin kahden samanlaisen astian tyhjentäminen joka toinen viikko. Tilanpuute ei vapauta keräysvelvoitteista.

Jäteastian minimikoko on lasi- ja metallipakkausjätteille 140 litraa, muovi- ja kartonkipakkausjätteille 240 litraa. Muut astiakoot ovat 370 litraa ja 660 litraa.

Kiertokapula järjesti alkuvuodesta ja keväällä taloyhtiöiden edustajille ja isännöitsijöille infotilaisuuksia, joissa käytiin tulevia muutoksia läpi. Jatkossakin Kiertokapulalta saa neuvoa ja opastusta niin jätetilasuunnitteluun kuin astiamitoitukseenkin.

Muutoksia myös jäteastioiden merkintämateriaaleihin

Uudet astiat on merkitty uusilla jäteastiatarroilla. Tarrojen kuvituksena ovat nyt kansalliset jätekuvakkeet, jotka tulevat Suomessa yhteisesti käyttöön vuoteen 2030 mennessä. Kyse on kansallisten piktogrammien eli jätekuvakkeiden käyttöönotosta, jota Suomen Kiertovoima ry on pilotoinut yhdessä jäteyhtiöiden kanssa. Tanskassa kehitetyssä järjestelmässä eri jätelajeilla on omat kuvakkeet. Jokaisella jätelajilla on oma tunnusväri sekä symboli ja termi. Piktogrammit ovat jo käytössä Norjassa, Ruotsissa ja Islannissa.

Uuden merkintätavan tavoitteena on yksinkertaistaa ja helpottaa jätteiden lajittelua, kun käytössä on valtakunnallisesti yhteneväiset kuvakkeet eri jakeille. Uusia kuvakkeita aletaan käyttää myös Kiertokapulan toimialueen jäteastioissa sitä mukaa, kun uusia astioita ja/tai jäteastiatarroja toimitetaan asiakkaille.

Piktogrammien termit ovat jo Kiertokapulan asiakkaille tuttuja, mutta jätelajin tunnusväri saattaa tulevaisuudessa muuttua totutusta. Esimerkiksi muovin tunnusväri vaihtuu keltaisesta purppuraan.

Lisätietoa pakkausjätteiden erilliskeräyksestä:
https://www.kiertokapula.fi/kiinteiston-jatehuolto/muutokset-pakkausjatteiden-kerayksessa-vuonna-2023/

Kartta erilliskeräysvelvoitteista:
https://www.kiertokapula.fi/wp-content/themes/Divi-kiertokapula/erilliskeraysrajaukset/index.html#9/60.8421/24.6411

Lisätietoja:
Kuntaurakoiden työnjohtaja Toni Pursiainen, Kiertokapula, toni.pursiainen@kiertokapula.fi, puh. 040 040 3484


Tiedote on julkaistu alun perin 18.8.2023. Tiedotteen näkyvyyttä on nostettu Tuusulan kunnan verkkosivustolla 25.10.2023 keräysvelvotteiden laajentuessa koskemaan koko Tuusulaa (5–9 huoneiston kiinteistöt) 1.11.2023 lähtien.

Takaisin