Jokelaan suunnitellun säilöönottoyksikön vaatima kaavamuutos nähtävänä ja kommentoitavana

24.08.2023 klo 08.30

Hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on nähtävillä 24.8.‒22.9.
Suunnitelmasta järjestetään kaikille avoin asukastilaisuus 5.9.

Kuntalaisilla on mahdollisuus kertoa mielipiteensä ja saada lisätietoa Jokelaan suunnitellun Maahanmuuttoviraston uuden ulkomaalaisten säilöönottoyksikön kaavavaikutuksista.

Hankkeeseen liittyvä kaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on nähtävillä 24.8.‒22.9.2023 välisenä aikana TuusInfon asiakaspalvelutiloissa niiden aukioloaikoina Hyrylän kirjastolla (Autoasemankatu 2) ja Jokelan kirjastolla (Keskustie 20) sekä Tuusulan kunnan verkkosivuilla osoitteessa tuusula.fi/kaavatvireilla.

Suora linkki OAS-materiaaliin

Kerro oma mielipiteesi

Kaavamuutoksesta voi antaa mielipiteensä 22.9.2023 mennessä kahdella tavalla:

- Tuusulan kunnan verkkosivuilla olevan sähköisen asiointilomakkeen kautta osoitteessa tuusula.fi/kaavatvireilla > Vallunlenkki (kaava nro 3662) > Anna palautetta tästä (24.8‒22.9.2023).
TAI
- kirjeitse joko osoitteeseen Kaavoitus, PL 60, 04301 Tuusula tai TuusInfon toimipisteisiin niiden aukioloaikoina. Kirjekuoreen on merkittävä kaavan nimi ja kaavanumero ”Vallunlenkki nro 3662”.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta järjestetään kaikille avoin asukastilaisuus Jokela-talon Jokela-salissa (Keskustie 20, 05400 Jokela) 5.9.2023 klo 17.00‒18.30. Lisää tietoa asukastilaisuudesta on Tuusulan kunnan tapahtumakalenterissa osoitteessa tapahtumat.tuusula.fi.

Suora linkki OAS-tilaisuuteen tapahtumakalenterissa

Nykyaikaiset tilat säilöönotetuille ja työntekijöille

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt on viime kuukausina selvitellyt sopivaa paikkaa Maahanmuuttoviraston uudelle säilöönottoyksikölle. Säilöönottoyksikön nykyiset toimitilat Helsingin Metsälässä eivät enää vastaa toiminnan nykyisiin tarpeisiin.

Senaatti-kiinteistöt ja Tuusulan kunta ovat valmistelleet kumppanuuskaavoitussopimusta, johon perustuen Tuusulan kunta on valmistellut asemakaavan muutosta Jokelan alueella. Kaavamuutos luo edellytykset rakentaa säilöönottoyksikkö Tuusulan kuntaan. Mahdollisesta kumppanuuskaavoitussopimuksesta ja kaavoituksen käynnistämisestä päättää kunnanhallitus. Työpaikka-alueiden kehittäminen ja työpaikkaomavaraisuuden kasvattaminen ovat keskeisiä valtuustokauden strategisia tavoitteita.

Uudisrakennus majoittaisi 60–90 säilöön otettua henkilöä. Lisäksi yksikössä työskentelisi 40–60 työntekijää. Säilöönottoyksikön asiakkaat ovat turvaamistoimena säilöön otettuja ulkomaan kansalaisia, jotka edustavat useita kulttuureja. Asiakkaat voivat olla yksittäisiä henkilöitä tai perheitä, ja poliisi ja Rajavartiolaitos kuljettavat heidät säilöönottoyksikköön. Säilöönotetut eivät voi poistua laitoksesta. Säilöönottoyksikkö ei kuitenkaan ole vankila, vaan erillisen lainsäädäntönsä perusteella toimiva suljettu yksikkö.

Asemakaavan muutos voisi olla hyväksymiskäsittelyssä aikaisintaan keväällä 2024. Rakentaminen alueella voisi alkaa arviolta aikaisintaan vuonna 2026. Tavoitteen mukaan uudet tilat ovat käytössä vuonna 2028.

Lisätietoja hankkeesta:
pormestari Kalle Ikkelä, 040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi
Lisätietoja kaavamuutoksesta:
kaavasuunnittelija Vili Lustman, 040 314 2018, vili.lustman@tuusula.fi

Linkki kunnan www-sivuilla 1.6. asiasta julkaistuun tiedotteeseen

Havainnekuva säilöönottoyksikkö KVA Desing Group

Havainnekuva säilöönottoyksiköstä. © KVA Architects

Takaisin