Tuomalansuon luonnonsuojelualueen ennallistamistyöt alkavat

28.08.2023 klo 12.30

Tuomalansuo on yksi Tuusulan kunnan omistamista luonnonsuojelualueista, jonne laadittiin viime vuonna hoito- ja käyttösuunnitelma. Suunnitelmassa suon ennallistamistoimenpiteeksi on kirjattu ojien padotus. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen työt käynnistyvät vallitsevien sääolosuhteiden vuoksi vasta viikolla 36 aikaisemmin ilmoitetun viikon 35 sijaan. 

Tuomalansuon luonnonsuojelualue sijaitsee Tuomalansuon eteläkärjessä. Alue on ojituksen voimakkaasti kuivattama. Ojitus kuivattaa suojelualuetta edelleen, vaikka vaikutus ei olekaan enää yhtä voimakas kuin heti ojien kaivun jälkeen. Viikolla 36 käynnistyvät ennallistamistyöt tehdään luonnonsuojelualueella kaivinkoneella. Ojien patoamiseen käytetään niistä muinoin kaivettua maamassaa, jota on kasattuna ojien reunoilla. Patoja tehdään ojaverkoston risteyskohtiin. Täyttötyö tehdään koneellisesti ja konetyön mahdollistamiseksi täytyy puita paikoin poistaa ojavalleilta. Pintavallit rakennetaan luonnonsuojelualueen sisälle, eikä rajaojia tukita.

Uudenmaan ELY-keskus on 22.2.2023 hyväksynyt hoito- ja käyttösuunnitelman Tuomalansuon luonnonsuojelualueelle (YSA 239661). Suunnitelmassa esitetyt toimenpiteet edistävät alueen luontoarvojen säilymistä ja tukevat niiden kehittymistä monimuotoisempaan suuntaan. Työhön on saatu maisematyölupa kunnan rakennusvalvonnasta. Tässä yhteydessä on kuultu myös naapureita asian tiimoilta. Rajanaapureiden kuuleminen on tehty lehtikuulutuksena, nähtävillä 28.6.–27.7. Kuulutusaikana hankkeesta on ollut mahdollisuus jättää kirjallinen huomautus. Yhtään huomautusta ei saapunut määräaikaan mennessä, joten naapureilla ei ole ollut huomautettavaa hankkeesta.

Luonnonsuojelualueiden hoitotöille saadaan Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen myöntämää rahoitusta Helmi-elinympäristöohjelmasta. Ohjelman päämääränä on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostamalla pienvesi- ja rantaluontoa. Tuomalansuon luonnonsuojelualueen ennallistamishanke tehdään yhteistyössä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kanssa.

Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Terhi Wermundsen, 040 314 3065, terhi.wermundsen@tuusula.fi 


Alkuperäinen tiedote on julkaistu 28.8.2023. Tiedotetta on päivitetty 31.8.2023 täsmentäen töiden aikataulua ja aluetta. 

Takaisin