Keusote tiedottaa: Esitys Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen verkoston uudistamisesta vuoteen 2030 on valmistunut

29.08.2023 klo 09.20

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) virkamiesvalmisteluna tehty esitys palveluverkon uudistamisesta on valmistunut. Suunnitelma visioi tulevaisuuskuvaa palvelujen järjestämiseen vuoteen 2030.

– Esitys tähtää toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävään ja tuottavuutta lisäävään palvelujen verkostoon. Palveluverkkoa tiivistetään ja palveluja monimuotoistetaan, jotta voidaan turvata kestävä palvelujen kokonaisuus hyvinvointialueellamme, toteaa vt. hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulainen.

Pohjana hyvinvointi- ja sote-keskusten verkosto

Valmistunut esitys rakentaa tulevaisuuden palvelujen verkostoa hyvinvointi- ja sote-keskusten sekä sote-yksiköiden pohjalle.  Hyvinvointi- ja sote-keskusten väestöpohjaksi suunnitellaan keskimäärin 35–40 000 asukkaan väestöpohja. Yhtenäinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä mahdollistaa asukkaan asioinnin koko hyvinvointialueella.

Täyden palvelun hyvinvointikeskukset toimivat alueellisten palvelujen ydinkeskuksina. Hyvinvointikeskuksissa on monialaista ja monitoimijaista toimintaa julkisten palvelujen lisäksi. Palvelutuottajat voivat olla myös yksityisiä ja yleishyödyllisiä toimijoita. Hyvinvointikeskuksia on kaavailtu Järvenpäähän, Hyrylään ja Klaukkalaan.

Sote-keskukset alueellamme tulisivat tarjoamaan erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta suppeammin kuin hyvinvointikeskukset. Näiden lisäksi kohdennettuja yksittäisiä palveluja tuottaisivat sote-yksiköt, jotka voisivat toimia myös liikkuvina palveluina. Sote-keskuksia alueellamme olisi Nurmijärvellä, Hyvinkäällä ja Mäntsälässä sekä sote-yksikkö Pornaisissa.  

Hyvinvointi- ja sote-keskusten palveluvalikoimaa täydentävät digipalvelujen nykyistä laajempi tarjonta – suurella osalla (35 %) palveluista on digitaalinen vastine vuoden -27 loppuun mennessä.

Toimivilla ikääntyneiden palveluilla ja terveys- ja sairaalapalveluilla on suuri vaikutus ikääntyneiden palvelujen sujuvuuteen. Ikääntyneiden asumispalvelujen rakenteen muutos kohti yhteisöllistä asumista on tärkeä osa ikääntyneiden palveluiden suunnitelmaa.

Lisäksi uudistuksessa esitetään kehitysvammaisten tuetun asumisen osuuden kasvattamista ja oman asumispalvelutuotannon paikkamäärän lisäämistä. Lastensuojelun sijaishuollon omaa tuotantoa lisätään nykyisestä ja laajennetaan asiakasryhmiin, jotka nykyisin ohjautuvat yksityisten palvelutuottajien laitosyksiköihin.

Keskitetty hoidon tarpeen arviointi ja asiakasohjaus tulisi kattamaan kaiken palvelutoiminnan ja ohjaamaan asukkaita tarpeenmukaisiin julkisen, yksityisen ja yleishyödyllisten yhteisöjen palveluihin.

Palvelujen verkostosuunnitelma etenee käsittelyyn

Ensimmäisenä esitystä palveluverkoston uudistamisesta käsittelee palvelujen järjestämisen lautakunta kokouksessaan 30.8. Palvelujen järjestämisen lautakunnan käsittelyn jälkeen suunnitelma etenee aluehallituksen ja edelleen aluevaltuuston käsiteltäväksi 21.9. samaan aikaan hyvinvointialueohjelman kanssa. Ennen päätöksentekoa palvelujen verkostosuunnitelmaa käsitellään aluevaltuuston iltakouluasiana 6.9. Lisäksi tällä hetkellä valmistellaan toimitilaohjelmaa, joka ottaa kantaa tarkemmin tilatarpeitamme ohjaaviin periaatteisiin ja toimii tilajohtamisen työkaluna.  

Tutustu:

Hyvinvointialueohjelma

Takaisin