Lasten ja nuorten kuuleminen osana Lapsiystävällinen kunta -mallin alkukartoitusta 

14.09.2023 klo 08.15

Tuusulan matka kohti entistä lapsiystävällisempää kuntaa on alkanut. Kuluvana syksynä laaditaan osana Lapsiystävällinen kunta -mallia alkukartoitus, joka antaa eväät tulevien vuosien tavoitteiden laadintaan. Erityisen tärkeä osa alkukartoitusta on lasten ja nuorten kuuleminen ja heidän näkemyksensä oikeuksiensa toteutumisesta Tuusulassa.  

Tuusulalaisen lasten ja nuorten näkemyksiä heidän oikeuksiensa toteutumisesta kerätään syksyllä 2023 laajasti eri ikäisiltä lapsilta, esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja nuorisotyössä. Lisäksi Tuusulassa pysähdytään syksyn aikana pohtimaan, miten kuullaan erityisen haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja nuoria, jotta myös heidän näkemyksensä ja huomionsa saadaan kuuluviin.  

– Lasten ja nuorten kuuleminen on meille erittäin tärkeää. Lapsiystävällinen kunta -mallin alkukartoituksen avulla saamme tietoa siitä, missä jo onnistumme hyvin ja mitä vielä voimme tehdä paremmin. Lasten oikeuksien toteutuminen mahdollisimman hyvin on jokaisen tuusulalaisen vastuulla. Lasten oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia, muistuttaa sivistysjohtaja Tiina Simons.

Lasten ja nuorten näkemyksiä kuullaan seuraavista lapsen oikeuksien teemakokonaisuuksista:  

  • yhdenvertaisuus
  • lapsen etu 
  • oikeus elämään ja kehittymiseen 
  • osallisuus.

Kuulemistavat vaihtelevat yksiköittäin, mutta punaisena lankana niissä kaikissa on aito kuuleminen lapsille ja nuorille tärkeissä asioissa, kuten esimerkiksi kaverisuhteista, huoliin tarttumisesta niiden hetkellä, aikuisten antamasta tuesta sekä vapaa-ajan viettomahdollisuuksista. Nämä asiat ovat alkukartoituksen tärkeimpiä pohjatietoja.    
 
Kasvattajat, opettajat ja muut lasten ja nuorten kanssa työskentelevät voivat vapaasti valita ryhmälleen sopivan toimintatavan. Se voi olla piirtämistä, kirjoittamista, valokuvaamista, videoiden tekoa, ryhmätöitä ja yhteisiä keskusteluhetkiä. Toteutustavan voi valita ikäryhmä huomioiden. Myös lasten ja nuorten huoltajille annetaan mahdollisuus kertoa näkemyksistään lapsen oikeuksien toteutumisesta Tuusulassa. 

– Teemme Tuusulassa pitkäjänteistä työtä lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa. Haluamme vahvistaa yhdenvertaisuutta ja elinikäistä oppimista. Monipuolinen ja uudistuva palveluverkko antaa Tuusulalle vahvat juuret tavoitteiden toteuttamiseen, kertoo pormestari Kalle Ikkelä.
 
Seuraa Tuusulan kunnan matkaa kohti lapsiyställisempää kuntaa: 
www.tuusula.fi/lapsiystavallinenkuntamalli 

Lisätiedot:
Tuusulan kunnan Lapsiystävällinen kunta -mallin koordinaattorit:
Sivistyksen toimialueen kehittämispäällikkö Katja Elo, 040 314 4028, katja.elo@tuusula.fi  
Oppimisen asiantuntija Laura Aalto, 040 314 3485, laura.aalto@tuusula.fi   

Lapset vetämässä köyttä
 
Tuusula kunta valittiin joulukuussa 2022 mukaan YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen pohjautuvaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin, joka auttaa kuntia tekemään lasten ja nuorten oikeuksien ja hyvinvoinnin kannalta oikeita ja pysyviä ratkaisuja sekä palveluissaan että päätöksenteossaan.Lisätietoja mallista UNICEFin verkkosivuilla osoitteessa www.lapsiystavallinenkunta.fi/. 

 

Takaisin