Tuusulan koulujen harrastus- ja kerhotoiminta tarjoaa lapsille ja nuorille maksutonta ja mieluisaa tekemistä koulupäivien yhteyteen 

06.10.2023

Tuusulan koulujen harrastus- ja kerhotoiminta käynnistyi jälleen syyskuun alussa ja jatkuu pitkälle kevääseen 2024. Koulupäivien yhteydessä toteutettava maksuton toiminta on suunnattu peruskoulun 1.–9. luokan oppilaille ja se tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden osallistua heille mieluisaan toimintaan. Harrastus- ja kerhomahdollisuuksissa on kuultu laajasti lasten ja nuorten toiveita.    

Tuusula tarjoaa koulupäivien yhteydessä perusopetuksen oppilaille maksutonta matalan kynnyksen toimintaa kahdella tavalla; Opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman Harrastamisen Suomen mallin mukaisesti (Tuusulan harrastamisen malli) ja Opetushallituksen tukeman koulujen kerhotoiminnan muodossa. Koulujen kerhotoimintaa on ollut Tuusulan kouluissa jo monen vuoden ajan, Tuusulan harrastamisen malli on puolestaan syntynyt vuonna 2021. 
 
– Tavoitteenamme on mahdollistaa kaikille tuusulalaisille lapsille ja nuorille maksuton ja mieluisa harrastus. Tuusulan harrastus- ja kerhomahdollisuuksia pohdittaessa on kuultu laajasti lasten ja nuorten toiveita. Kumppaneita järjestämiseen on etsitty lukuvuosittain toiveiden pohjalta, kuvailee koulujen harrastus- ja kerhotoiminnan koordinaattori Tiina Laine lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia heille mieluisaan toimintaan. 
 
– Tuusulan yksiköissä kuullaan tänä syksynä erityisen tarkalla korvalla lasten ja nuorten toiveita niin vapaa-ajanvieton kuin muidenkin heille tärkeiden aiheiden osalta. Tuusulan kunta kokoaa Lapsiystävällinen kunta -mallin alkukartoitusta, jonka keskeinen osa on lasten ja nuorten ajatukset heidän oikeuksiensa toteutumisesta ja elämästä Tuusulassa, kertoo sivistyksen toimialueen kehittämispäällikkö Katja Elo

Mikkolan koulun luontokerhossa tutkitaan luontoa eri tavoin
Mikkolan koulun luontokerhossa 1.–3.-luokkalaiset pääsevät tutkitaan lähiympäristöä ja havainnoimaan luontoa jännittävien ja hämmästyttävien elämysten kautta. Kerhossa muun muassa tehdään retkiä, leikitään luontoaiheisia liikuntaleikkejä, tutkitaan ötököitä ja askarrellaan luonnon materiaaleilla – lasten toiveita kuunnellen. Kerholaiset ovat kommentoineet luontokerhoa seuraavasti: "kivaa", "ystävällisiä", "minua kuunnellaan", "mahtavaa!" ja "oppii uutta".

Harrastamisen Suomen malli Tuusulan mallin pohjana 

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.  
 
Tuusulan harrastamisen malli tarjoaa matalan kynnyksen maksutonta harrastustoimintaa Tuusulan perusopetuksen 1.–9. luokkien oppilaille. Toimintaa toteutetaan koulupäivän yhteydessä joko koulupäivää ennen tai sen jälkeen. Harrastukseen osallistuminen ei edellytä erityisiä taitoja tai aiempaa osaamista, ja tavoitteena on tarjota harrastus erityisesti niille lapsille ja nuorille, joilla ei vielä ole mieluisaa harrastusta.  
 
– Kuluvan lukuvuoden harrastukset ja kerhot ovat täyttyneet mukavasti, mutta joissakin ryhmissä on vielä tilaa, vinkkaa Tiina Laine.  

Lisätietoja löytyy Tuusulan koulujen harrastuskalenterista: 
Koulujen harrastus- ja kerhotoiminta | Toimintaa oppilaille iltapäiviin (tuusula.fi) 

Kalenterissa on mahdollista tarkastella oman koulun harrastus- ja kerhomahdollisuuksia tai tutustua muualla kuin koulujen tiloissa tai verkossa toteutettaviin mahdollisuuksiin.  
 
Seuraa myös Tuusulan koulut harrastaa -Instagram-tiliä, jossa kerrotaan eri harrastusten ja kerhojen mahdollisuuksista sekä niiden kuulumisista.   

Lisätiedot: 
 
Tuusulan koulujen harrastus- ja kerhotoiminta: 
Koulujen harrastus- ja kerhotoiminnan koordinaattori Tiina Laine, 040 314 3494, tiina.laine@tuusula.fi 
 
Tuusulan kunnan Lapsiystävällinen kunta -malli ja lasten ja nuorten kuuleminen: 
Sivistyksen toimialueen kehittämispäällikkö Katja Elo, 040 314 4028, katja.elo@tuusula.fi   
Oppimisen asiantuntija Laura Aalto, 040 314 3485, laura.aalto@tuusula.fi    
 

Tuusula kunta valittiin joulukuussa 2022 mukaan YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen pohjautuvaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin, joka auttaa kuntia tekemään lasten ja nuorten oikeuksien ja hyvinvoinnin kannalta oikeita ja pysyviä ratkaisuja sekä palveluissaan että päätöksenteossaan. Tuusulan koulujen harrastus- ja kerhotoiminnassa kuullaan vahvasti lasten ja nuorten toiveita. Lisätietoja Lapsisystävällinen kunta -mallista UNICEFin verkkosivuilla osoitteessa www.lapsiystavallinenkunta.fi/ ja Tuusulan kunnan verkkosivuilla osoitteessa www.tuusula.fi/lapsiystavallinenkuntamalli.  
 

Takaisin