Tuusulassa lasten ja nuorten hyvinvointiseminaarissa uusimpia tutkimustuloksia

16.10.2023 klo 14.05

Tuusulassa kokoonnuttiin 12.10. lasten ja nuorten hyvinvointiseminaariin, joka keräsi paikalle lähes 70 ammattilaisen joukon kunnan ja hyvinvointialueen työntekijöitä.

− Seminaarissa tarkasteltiin tuoreita Kouluterveyskyselyn 2023 tuloksia ja perehdyttiin lasten, nuorten ja lapsiperheiden ajankohtaisiin hyvinvointiin vaikuttaviin asioihin ja ilmiöihin, kertoo kehittämispäällikkö Katja Elo.

Varhaiskasvatuksessa kehittävä palaute vie lasten kokemusten äärelle

Tuusulassa varhaiskasvatuksen kehittämisessä on hyödynnetty vuodesta 2019 lähtien Reunamo Educationin Kehittävä palaute -menetelmää, joka on laadunarvioinnin väline opetus- ja kasvatusalalle. Kartoituksen ja observointien avulla selvitetään, mitä varhaiskasvatuksen arjessa tapahtuu lapsen kokemana.

− Varhaiskasvatuksen asiantuntijat, johtajat, henkilökunta ja vanhemmat saavat perustan lasten hyvinvoinnin osatekijöiden eli, osallisuuden, liikkumisen, sosiaalisuuden ja emootioiden edistämiseen, toteaa varhaiskasvatuksen asiantuntija Heidi Innala.

Reunamon kehittävän palautteen perusteella Tuusulan varhaiskasvatuksessa on tilaa lasten tunneilmaisulle, ja myönteisiä tunteita koetaan valtakunnallisia havaintoja enemmän. Lasten fyysinen aktiivisuus on hyvällä tasolla. Varhaiskasvatuksen arkeen sisältyy paljon lapsia kiinnostavaa tekemistä, mikä lisää lasten sitoutumista toimintaan. Huolta kehittävän palautteen havainnoissa herättää se, että arjessa havaitaan myös lasten vetäytymistä ja vähäistä liikkumista. Syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseksi on tunnistettava lapset, jotka ovat irrallaan vuorovaikutuksesta ja vertaisryhmästä ja pyrittävä vaikuttamaan tekijöihin, jotka siihen vaikuttavat.

Tuusulassa myönteistä on kokemus osallisuudesta, huolta herättää sähkötupakan käytön lisääntyminen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottama Kouluterveyskysely tuottaa monipuolista ja luotettavaa seurantatietoa eri ikäisten lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä ja opiskelusta, osallisuudesta sekä avun saamisesta ja palveluista. Kouluterveyskyselyyn 2023 vastasi yhteensä 260 000 oppilasta tai opiskelijaa valtakunnan tasolla. Tuusulassa kyselyyn osallistui 2 215 vastaajaa: 4.‒5.-luokkalaisista 86 %, 8.‒9.-luokkalaisista 71 %, lukion 1.‒2. vuosiluokan opiskelijoista 69 % ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 34 %.

− Suuri osa lapsista ja nuorista voi hyvin, on tyytyväinen elämäänsä ja arkirytmi on kunnossa. Osalla lasten ja nuorten hyvinvointia kuormittavat monet tekijät kuten sairastelu, ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko, toteaa kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Helena Palola.

Myönteistä kehitystä Tuusulan tuloksissa on tapahtunut 4.- ja 5. -luokkalaisten osalta netin käytön vähenemisessä, kouluyhteisöön kuulumisen tunteen vahvistumisessa ja tapaturmien vähenemisessä. Ikäryhmässä oppilaiden osallisuuden kokemukset kouluruokailussa, koulun tapahtuminen ja välituntien suunnittelussa ovat kasvaneet. Huolta herättävää kehitystä 4.‒5. -luokkalaisten osalta on sähkösavukkeiden päivittäisen käytön kasvu. Terveydenhoitajan ja koululääkärin vastaanotolle pääsemisen moni vastaajista kokee heikentyneen.

Tuusulassa 8.‒9. -luokkalaisilla kokemukset mielialaan saadusta tuesta ovat myönteisiä ja raittiiden nuorten osuus on lisääntynyt. Huolestuttavaa on sähkösavukkeita päivittäin käyttävien osuuden nopea kasvaminen sekä oppilaiden kokemukset siitä, että terveydenhoitajan, kuraattorin, psykologin ja koululääkärin vastaanotolle on ollut aiempaa vaikeampaa päästä.

Lukion 1. ja 2. vuosiluokan oppilailla kokemukset väsymyksestä ja uupumuksesta ovat hieman vähentyneet. Mahdollisuudet vaikuttaa oppituntien suunnitteluun ja koulun tapahtumien järjestämiseen koetaan hyviksi. Lukiolaisten ikäryhmässä huolestuttavaa on laittomien huumeiden ja kannabiksen kokeilun lisääntyminen sekä se, että keskustelumahdollisuuksien koulussa koetaan vähentyneen.

Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilla myönteisestä kehityksestä kertovat ylipainoisuuden väheneminen, yksinäisyyden kokemuksen väheneminen ja netin käytön kielteisten vaikutusten väheneminen. Huolta aiheuttaa seksuaalisen ehdottelun ja häirinnän kokemusten yleistyminen. Lisäksi nuoret kokevat, että terveystarkastuksissa ei puhuta riittävästi nuorille tärkeistä asioista.

Tarkempaa tietoa julkaistaan viikolla 43

Julkaisemme kaksi tarkempaa tiedotetta hyvinvointiseminaarin annista viikolla 43. Ensimmäisessä tiedotteessa käsittelemme varhaiskasvatuksen kehittävän palautteen tutkimustuloksia ja lasten ja lapsiperheiden arjen tukemista. Toisessa tiedotteessa poraudumme tarkemmin kouluterveyskyselyn alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin.

Varhaiskasvatuksen kehittävää palautetta hyödynnetään päiväkotien toiminnan kehittämisessä ja lasten arjen hyvinvoinnin edistämisessä.

− Tuloksista saamme tietoa, missä olemme vahvoilla ja minkälaisia asioita on kehitettävä. Palautteen avulla saamme tietoomme uusia ilmiöitä, joita voimme joko vahvistaa tai joihin voimme puuttua, Heidi Innala kertoo jatkosta.

Tuusulan hyvinvointiseminaari aloitti kouluterveyskyselyn tulosten käsittelyn prosessin kunnassa.

− Hyödynnämme kahden vuoden välein päivittyvää tietoa sekä kunta- että yksikkökohtaisessa toiminnan suunnittelussa. Käsittelemme keskeisiä havaintoja henkilöstön, oppilaiden ja huoltajien kanssa löytääksemme vaikuttavia keinoja lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen, Katja Elo kertoo.

Lisätiedot
Kehittämispäällikkö Katja Elo, katja.elo@tuusula.fi, 040 314 4028

Takaisin