KHO:lta Tuusulalle myönteinen päätös Focus-alueella tehdyssä maanlunastusasiassa

18.10.2023 klo 09.30

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt vuosikirjapäätöksellään 16.10.2023 Tuusulan kunnan hakemasta lunastusluvasta jätetyt valitukset. 

Ympäristöministeriö myönsi kunnalle lunastusluvan ja osittaisen ennakkohaltuunottoluvan 17.9.2020 kahdelle suunnittelualueen keskeisimmälle kiinteistölle. Ympäristöministeriön päätöksestä valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen, joka kumosi valitukset päätöksellään 21.10.2022.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa oli ratkaistavana, oliko lunastusluvan myöntämiseen ollut laissa säädetyt edellytykset. Kysymys oli erityisesti siitä, oliko lunastus yleisen tarpeen vaatimaa vai oliko lunastuslupaa haettu valituksissa esitetyn mukaisesti ensisijaisesti tulonhankkimistarkoituksessa tavalla, joka loukkasi hakemuksen kohteena olevien määräalojen omistajien omaisuudensuojaa.

Asiassa oli lisäksi ratkaistavana, oliko lunastettaviin määräaloihin kohdistuvien erityisten oikeuksien lunastamisesta tullut päättää lunastusluvan myöntämisen yhteydessä.

KHO:n mukaan lunastusluvan myöntämiselle Tuusulan kunnalle on ollut maankäyttö- ja rakennuslaissa ja lunastuslaissa säädetyt oikeudelliset edellytykset.

Lunastuksen kohteena olevat 14,9 ja 23,6 hehtaarin suuruisten määräalat sijaitsevat Tuusulan eteläosassa ja ne ovat osa Helsinki-Vantaan lentoaseman pohjoispuolelle ja tulevan Kehä IV:n varteen sijoittuvaa Focus-aluetta. Tuusula kehittää Focus-alueesta merkittävää logistiikka-, työpaikka- ja kaupan alueiden kokonaisuutta.

Alueen suunnitelmallinen ja tarkoituksenmukainen kehittäminen edellyttää mahdollisimman yhtenäistä maanomistusta ja kokonaisuuksien hallintaa. Kunta on vuosina 2012–2019 hankkinut Focus-alueelta vapaaehtoisin kaupoin ja sopimuksin 106,9 hehtaaria maata.

Linkki päätöstekstiin KHO:n sivuilla

Takaisin